Afet bölgesine ilaç lazım!

Afet bölgesine ilaç lazım!
Depreme dair açıklama yapan SES İstanbul Şubesi, gönüllü çalışanların fazla olduğunu ancak özellikle sağlık malzemelerinin eksikliğinden müdahale edilemediğini söyledi

Maraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden sonrası birçok ilden gönüllü sağlık emekçileri bölgeye gitti ve gitmeye devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesi de sağlık emekçilerinin deprem bölgesine gönüllü olarak gitmesi için çağrı yaptı. SES İstanbul Şubesinin yaptığı çağrıya karşılık veren sağlık emekçileri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde sağlık emekçileri deprem bölgesine gitmeye başladı. Sağlık emekçileri dün akşam ve bugün yola çıktı. Bölgeye gönüllü olarak giden konuştuğumuz sağlık emekçileri, gönüllü çalışanların fazla olduğunu ancak özellikle sağlık malzemelerinin eksikliğinden müdahale edilemediğini söyledi.

Tıbbi malzeme ihtiyacı var
Hatay tarafında bulunan bir sağlık emekçisi, “Şu an ki ihtiyaçlardan en önemlisi yemek, barınma ve battaniye. Personel çok ancak malzeme yok ve koordinasyon sıfır. Herkes kendi başının çaresine bakıyor. İnsanlar kendi çapında hizmet vermeye çalışıyor” dedi. Bir başka sağlık emekçisi ise bölgeye geleceklerden özellikle tıbbi malzeme getirmelerini istedi. “Gelenler oral ağrı kesici, kas gevşetici, mide koruyucu C vitamini destekle gelin. Bol bol termal içlik, yün çorap ve havlu getirin. Destekler hâlen ulaşmış değil” diyen sağlık emekçisi, ayrıca gıda ihtiyacının çok olduğunu dile getirdi.

Depremzedeler ilaç bulamıyor
Başka bir sağlık emekçi de “İlaç yok, en önemli sorun bu. Acil olarak ilk yardım ekipmanı lazım, özellikle sıvı lazım. Çünkü hastalar sıvısız kalıyor. Bol sayıda serum ve intraket lazım. Antibiyotik lazım. Bunların hızlıca toplanıp ulaştırılmasını bekliyoruz” diye ekledi. Yola çıkmayı bekleyen eczacı Baha Uzbilel ise, “Daha bölgeye ulaşamadığım için yetersizliğin ne olduğunu bilmiyorum ama işin büyüklüğünü düşününce koordinasyon çalışmalarının bir hükmünün kalmadığı ortaya çıktı. Bu kadar büyük bir afet için Türkiye hazır değilmiş, tam bir koordinasyonsuzluk var. Bir şeyler yapılmasını düşündüğüm için gönüllü olarak gidiyorum. Her yerden yardım yapılmalı, sadece alana giderek değil her türü yardımın hızla planlaması lazım” diye konuştu.
 

Temizlik malzemesi de lazım
Samandağ Devlet Hastanesi’ne ulaşan İzmir’den bir gönüllü bir sağlık emekçisi, “Samandağ’a eğer bir şey göndermek isteyen olursa battaniye, çarşaf, yastık, mont, çorap en önemlisi. Bir de gıda maddeleri yok. İlaç ve malzemeler yok, onların ulaştırılması gerek. Emek bulmak çok zor neredeyse yok. Özellikle çamaşır suyu, sıvı sabun gibi temizlik malzemeleri de acil ihtiyaç. Hastalara temiz ve sağlıklı hizmet verebilmemiz için bunlara çok ihtiyacımız var” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.