AK Parti gitmeden kriz bitmez!

AK Parti gitmeden  kriz bitmez!
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, yeni ekonomik model ve döviz kuru hakkında açıklamalarda bulundu. Karabat, “AKP, ekonomideki kontrolünü kaybettikçe ne yapacağını şaşırmış bir halde dolambaçlı yollardan dövize müdahale ediyor. Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Ekonomik kriz AKP gitmeden bitmez” dedi

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, ekonomik kriz hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “AKP, ekonomideki kontrolünü kaybettikçe ne yapacağını şaşırmış bir halde dolambaçlı yollardan dövize müdahale ediyor” diyen Karabat, “Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Ekonomik kriz AKP gitmeden bitmez. Şimdi gelelim yeni düzenlemenin risklerine. Bankada TL mevduatı olanlar, kur farkından dolayı oluşacak kayıplarını Hazine’den alacaklar. Peki, Hazine nereden alacak? Tabii ki vatandaştan. TBMM’den 2022 bütçesini daha yeni geçirmiş olan AKP’nin bütçesinde bunlar yok. Vergilerle ek kaynak yaratılacak” ifadelerini kullandı.


Planlama yapıldı mı?

Hayat pahalılığı ile boğuşan halkın bir de bankada parası olanlara kâr sağlamak için fazladan vergi ödeyeceğini belirten Karabat, “Bütçede zaten 280 milyar TL açık öngörülüyor. Hem bu devasa açık kapatılacak hem de TL mevduatlara milyarlarca TL para aktarılacak. Diyelim ki yabancı bir fon 1 milyar dolar ile (13 TL’den satıp) TL mevduata döndü. Dolar 15 TL’ye çıksa hem TL faizini, hem de aradaki 2 TL’lik farkı alacak. Stopaj vergisi de kaldırıldığı için oldukça güzel bir kâr elde edecek. Sözde faiz artırılmadı! Şu anda bankalarda vadeli hesaplarda 1 trilyon 326 milyar TL bulunuyor. Bu paranın faizi ve kur farkını karşılayacak planlama yapıldı mı? Elbette hayır. TL mevduatı 1.3 trilyondan 2 trilyon çıkarsa yaratacağı yük nasıl karşılanacak?” diye sordu.


Kim yatırım yapsın!

“Bütçede para yok, vergi gelirleri düştü, ne olacak peki? Mecburen para basılacak. Hali hazırda zaten piyasaya para pompalanıyor. Bir de yeni düzenleme için yapılınca, enflasyon daha da kontrolden çıkacak” diyen Karabat, “Şu anda döviz tevdiat hesaplarının oranı yüzde 67. TL mevduatlar yüzde 33 seviyesinde. Eğer ki döviz hesaplarında çözülme olmazsa hem ödenecek kur farkı hem de faiz tutarı katlanarak artar. Buna ne bütçe ne de Hazine dayanır. Yerli ve millilik diyen AKP iktidarı, tüm finansal sistemi dolarize etmiştir. TL’nin itibarı çökmüştür. Daha düne kadar rekabetçi kur diyen AKP, yine çelişkiye düşmüş ve bu sefer döviz kurlarını düşürmüştür. Size kim inanıp yatırım yapsın! Ucube Yap-İşlet-Devret modelindeki gibi, “Devletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak” deyip faturayı Hazine’ye, yani halka kesen AKP; şimdi de benzer şekilde “Faiz artırmadık” deyip dolar kuru farkını vatandaşa ödetecek. AKP’nin siyasal ve ekonomik sistemi iflas etmiştir. Her geçen gün Türkiye’ye verdiği zarar büyümektedir. Bu yüzden derhal erken seçim diyoruz” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.