Ali Şeker: Ülke ekenomisi alarm veriyor

Ali Şeker: Ülke ekenomisi alarm veriyor
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, ülke ekonomisine ilişkin son verileri değerlendirdi. Verilere bakıldığında İstanbul başta olmak üzere ülke ekonomisinin alarm verdiği söyleyen CHP’li Şeker, “İstanbul başta olmak üzere ülke ekonomisi, istihdamı ciddi bir darboğaz içerisinde. Küresel bir resesyon beklentisi olduğu da göz ardı edilmemelidir” diyerek Meclis’te konuya ilişkin bir araştırma komisyonu açılmasını önerdi

2020 yılı ile birlikte hızla yayılan coronavirüsü pandemisi ile birlikte Mart ayı itibariyle ülkemizde 3 aylık bir “kapanma” süresi yaşandığını söyleyen CHP’li Şeker, “Yaşanan bu kapanma dönemi, zaten ekonomik kriz içerisinde olan ülkemiz ekonomisini derinden etkilemiştir. Her ne kadar AKP kimi yüzeysel tedbirler ile ekonomiyi ayakta tutmaya çalışsa da ekonomik veriler yaşanan pandeminin sokaktaki vatandaş üzerindeki olumsuz etkisini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Yüzde 10'un altına düşmedi
İşsizlik verilerini değerlendiren CHP’li Şeker, AK Parti’nin son 5 yıllık ekonomi yönetimine bakıldığında son 63 ay içerisinde yalnızca 8 ayda işsizlik oranlarını yüzde 10’un altında tutabildiğini, yıllık ortalamalara bakıldığında da genel işsizlik seviyesinin son 5 yılda yüzde 10’un altına hiç düşmediğini belirtti. TUİK verilerine göre ülkemizde işsiz sayısının3 milyon 971 bin kişi, işsizlik oranının ise yüzde 13,2 olduğunu söyleyen CHP’li Şeker, "Gençlerimiz de en güzel, en verimli yıllarını işsizlik sorunuyla boğuşarak heba ediyor. Genç işsizliği yüzde 24,6, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerimizin oranı ise yüzde 27,9. Yani her üç gencimizden biri ne eğitimde ne iş hayatında yer alıyor. İş arayan her dört gencimizden biri de iş bulamıyor. Gençlerimiz iş bulmaktan ümidini yitirdiği için artık işsiz tanımlamasında dahi yer alamıyor. Bu veriler ışığında, gereken tedbirler alınmadığı takdirde, önümüzdeki süreçte ciddi bir genç işsizliği sorunu ile karşı karşıya kalacağımız açıktır" diye konuştu.

CHP’li Şeker İŞKUR’a ait olan işsizlik ödeneğine başvuru verilerine ilişkin olarak da "2019 Ocak – Nisan döneminde ülke genelinde işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 716 bin 535 iken bu başvuruların yalnızca 374 bin 298’i olumlu sonuçlanmış. İstanbul 192 bin 461 başvuru ile ülke genelinde ilk sırada yer almış. İstanbul’dan yapılan bu başvurulardan yalnızca 110 bin 137’si olumlu sonuçlanmış. 2020 yılı aynı dönemine baktığımızda ise işsizlik ödeneği başvurularında ülke genelinde yüzde 13.20 oranında bir artış görülmekte. Toplam 811 bin 164 olan işsizlik ödeneği başvurularından yalnızca 309 bin 82’si olumlu sonuçlanmış" dedi. AK Parti’nin koyduğu hedeflere ulaşmada ciddi bir başarısızlık sergilediğini belirten CHP’li Şeker “Yeni Ekonomi Programı’nda işsizlik oranları için 2020 hedefi yüzde 11,8, 2021 için yüzde 10,6, 2022 için yüzde 9,8 olarak tahmin edilmişti.11. Kalkınma Planı’nda da 2023 yılı hedefi olarak yüzde 9.9 belirtildi. Ancak gereken tedbirler alınmazsa bu hedeflere ulaşılması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Tam 28 bin çek karşılıksız çıktı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre 2020 yılının Ocak ayında 1 milyon 81 bin TL değerinde 18 bin 815 çekin karşılıksız işlemi gördüğünü söyleyen CHP’li Şeker, "Nisan ayında bu sayı 1 milyon 568 bin 153 TL değere ve 28 bin 88’e çıkmış. Karşılıksız işlemi yapılan keşideci sayısının ve adeti ile tutarının en yük olduğu il İstanbul. Yılın ilk 4 ayında İstanbul’da 2 milyon 118 bin 124 TL tutarında 26 bin 495 adet çek karşılıksız işlemi görmüş. Yine protesto edilen senetlere ilişkin verilerin de esnafın içinde bulunduğu ekonomik darboğazı net bir şekilde ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.