Asırlık mücadele nihayete erdi!

Asırlık mücadele nihayete erdi!
Temeli 17 Şubat 2017'de atılan Taksim Camii, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle ibadete açıldı. Caminin yer aldığı Taksim Meydanı'nda binlerce kişi cuma namazı kıldı Erdoğan, açılış töremninde yaptığı açıklamada, "Taksim Camii 1,5 asırlık bir mücadelenin sonucudur" dedi

Temeli 17 Şubat 2017'de atılan Taksim Camii, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle ibadete açıldı. Caminin yer aldığı Taksim Meydanı'nda binlerce kişi cuma namazı kıldı Erdoğan, açılış töremninde yaptığı açıklamada, "Taksim Camii 1,5 asırlık bir mücadelenin sonucudur" dedi "Burada camii yapımına müsaade bile yok, adeta kümes gibi bir yerde gazeteler üzerinde müminler namazlarını eda etmeye çalışıyorlardı" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "40'lı, 50'li yıllardan bugünlere kimler geldi, kimler geçti. Milletimiz 150 yıllık hayaline bugün kavuşmuştur." Taksim Camii, Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığından bu yana "gözde projesi" ve onun başbakanlığı döneminde planlanan ilk halinden çok daha büyük bir alanda inşa edildi.

Adeta bir sanat eseri

Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'ın imzalarını taşıyan caminin hat yazıları Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan'a ait. Giriş kubbesi göbek yazısında İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi ve sonraki ayet, ana kapı üstü yazısında Nisa Suresi'nin 103. ayetinin son kısmı ve İstiklal girişi kapı üstü yazısında ise Ra'd Suresi'nin 24. ayeti işlendi. Caminin iç alanındaki hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali yazıyor. Beşi yer altında dokuz katlı olarak inşa edilen caminin alanı 17 bin metrekareye yakın. Biri 30 metre yükseklikte 12 kubbesi ve iki minaresi olan camide aynı anda 2 bin 250 kişinin, kapalı ve açık alanlarıyla birlikte toplam 4 bin kişinin namaz kılabileceği belirtiliyor. Camiyi 12 metre çapında, yaklaşık 20 metre boyunda 60 ışıklı avize aydınlatacak. 3 katlı otoparkı ise 165 araç kapasitesine sahip. Caminin yanında Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Taksim Maksemi yer alıyor. Camide otopark, sergi alanı, konferans salonu aş evi ve Dijital İslam Kütüphanesi de bulunuyor.

1994'te niyetlenmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adının gittikçe daha fazla duyulmaya başladığı 1994 başında, Mart ayındaki yerel seçimler için Refah Partisi'nden İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığını açıkladığında, Taksim'de bir binanın çatı katından kameralara meydanı göstermiş ve "Burası Taksim Camii için 20 yıl önce düşünülmüş olan bölgedir, 20 yıl kadar öncesine dayalı bir konuşmadır bu. İnşallah buranın temelini atmak bize nasip olur" demişti. Aynı yıl, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra TRT'de Reha Muhtar'ın programına çıktığında ise Muhtar'ın "Neden İstanbul'un altyapı sorunları yerine Taksim Camii'ni gündeme getiriyorsunuz?" sorusuna tepki gösterip, "Bir defa Taksim Camisini sizin konuştuğunuz kadar ben konuşmuyorum, basın konuşuyor. Kurulmuş bir vakıf var. Dernek getirdi teklifini yaptı, projeyi büyükşehir geçirdi, benim buna ayırdığım bir vakit filan söz konusu değil. Yoksa Taksim Camii beni şu anda bağlayan bir konu değildir" yanıtını vermişti. Ardından da tartışmaların büyümesine sebep olan açıklamasını bir kez daha yapmıştı: "Ben olmasından yanayım. Ben buna para tahsis etmiyorum ki, vatandaş yapacak bunu." Bu tartışmalar Erdoğan'ın sözleriyle alevlendikten 20 yıl sonra, Erdoğan Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı seçildi ve Taksim Camii bir kez daha gündeme geldi.

Belediye Başkanlığı döneminde yargı kararları sebebiyle başlatamadığı projeyi Erdoğan, cumhurbaşkanlığı döneminde, Taksim Meydanı'yla ve Gezi Parkı'yla ilgili tartışmalar sürerken başlattı. Caminin inşaatı, anayasa değişikliği referandumu öncesinde, Şubat 2017'de başladı.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.