Askeri araziye rezidans izni

Askeri araziye rezidans izni
Çekmeköy Taşdelen’deki yaklaşık 860 bin metrekarelik eski askeri alan yeni konut alanı ilan edilerek imara açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planları ile eski askeri alana AVM, otel, rezidans yapılmasının da önü açılmış oldu.

2017 yılından beri bölüm bölüm imara açılan Çekmeköy Kışlası'nın 458, 459 ve 460 sayılı parsellerini kapsayan yaklaşık 860 bin metrekarelik kısmı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni plan hazırladı. Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında Çekmeköy Taşdelen Mahallesi'ndeki  458, 459 ve 460 sayılı parsellerin değerlendirilmesi için protokol imzalandı. Sözcü'nün haberine göre protokole konu olan yaklaşık 860 bin metrekarelik alan 2020 yılının kasım ayında bakanlık tarafından  “rezerv yapı alanı” yani yeni konut alanı ilan edildi. Buna göre hazırlanan planlar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı.


Çevre düzeni planı delindi

Önce 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'ndaki “askeri alan, askeri güvenlik bölgesi ve jeolojik açıdan yerleşime sakıncalı alan” fonksiyonu iptal edilerek “Havza içi rehabilite edilecek alan” fonksiyonu verildi. Alt ölçekli planlarda da eski askeri alanındaki yapılaşma koşulları belirlendi. Plan açıklama raporunda alanın işlevini yitirmiş askeri alanda kaldığı belirtilerek plan çalışmasıyla gelişme konut, ticaret, cami, eğitim alanları, park, idari hizmet alanı, sosyal tesis fonksiyonları verildiği kaydedildi. Alanda 7 bin kişilik nüfus öngörüldü. 860 bin metrekarelik eski askeri alanın 355 bin 881 metrekaresi konut ve ticari birimler için ayrıldı. “Gelişme konut alanı” olarak tanımlanan bölgeye 3 katlı yapılar inşa edilecek. “Ticaret+konut” olarak ayrılan alanlara da yapılacak binaların yüksekliği 4 kat ile 7 kat arasında değişiyor. “Ticaret+ konut” alanlarına  AVM, otel ve rezidans yapılabilecek.  İnşaat hakkı da en düşük 0.25, en yüksek 1.60 olarak belirlendi. Planlama alanının 503 bin metrekaresi; okul, hastane, cami, idari hizmet alanı, yol, sosyal tesis, park  gibi fonksiyonları kapsayan donatı alanları için ayrıldı.  Park için 19 bin metrekare, pasif yeşil alan için 12 bin metrekare ayrılırken, 114 bin metrekarelik alanın da ağaçlandırılması planlandı. 118 bin metrekarelik ormanlık alanın da korunmasına karar verildi. Alanın tamamı Ömerli Barajı Havzası uzun mesafeli koruma kuşağında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.