Avcılar'da rekabetsiz ihale!

Avcılar'da rekabetsiz ihale!
Avcılar Belediyesi’nin 22 Haziran’da yaptığı ek hizmet ve kamu binalarında tadilat yapılması için düzenlenen ihale adeta adrese teslim yapıldı.

Avcılar Belediyesi’nin 22 Haziran’da yaptığı ek hizmet ve kamu binalarında tadilat yapılması için düzenlenen ihale adeta adrese teslim yapıldı. 39 milyon lira yaklaşık maliyeti olan tadilat ihalesine tek firma katıldı. İhale teknik şartnamesine konulan “fiyat dışı unsurlar” şartı yüzünden ihaleye Esen İnşaat dışında teklif veren çıkmadı.

YAKUP TEZCAN - Turan Hançerli yönetimindeki Avcılar Belediyesi “2023 Yılı Ek Hizmet ve Kamu Binalarında Bakım Onarım Yapılması İşi” başlıklı ihalenin duyurusunu yaptı. 22 Haziran 2023 tarihinde yapılan ihale için belirlenen yaklaşık maliyet 39 milyon 686 bin lira oldu. 7 firma EKAP üzerinden ihale dosyası satın aldı. Ancak ihale teknik şartnamesindeki “Fiyat Dışı Unsurlar” maddesi yüzünden ihaleye merkezi Esenyurt’ta bulunan Esen İnşaat Hafriyat isimli şirket teklif verdi. Kadıköy Belediyesi’nden aldığı ihalelerle bilinen Esen İnşaat’ın vermiş olduğu 37 milyon 401 bin liralık teklifi üzerinden 28 Temmuz’da sözleşme imzalandı.

Teklif dahi vermediler
Kamu ihalelerinde ihalede en düşük teklif veren şirkete ihale verme zorunluluğu bulunuyor. Avcılar Belediyesi, 39 milyon 686 bin lira yaklaşık maliyetli ihalenin teknik şartnamesine “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir” şartı koştu. ihalede en düşük teklifi versen dahi ihaleyi kazanacak şirketi puanlama sistemi belirleyecek. Bir çok şirket teknik şartnamesindeki bu madde yüzünden ihaleye katılmadı. İhaleye sadece Esen İnşaat’ın teklif vermesi dikkat çekti. Firmanın Avcılar Belediyesi’nden kazandığı ilk ihale olması dikkatlerden kaçmadı.

İşte hesaplama yöntemi:
Avcılar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan şartnamede, puanlamada hangi hususlara dikkat edileceği şöyle açıklandı; “Teklif Fiyatı Puanlaması (TFP) Teklif fiyatı puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Sınır değerin üzerinde kalan geçerli teklif veren istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı sahibi istekli 50 puan alacak olup, geçerli teklife sahip diğer isteklilere ait teklif puanları; TFP = (TFmin x 50) / TF formülü ile hesaplanacaktır. Kalite ve Teknik Değer Nitelik Puanlaması (KTP) Puanlama sistemi imalat kalemi bazında yapılacak hesaplara dayalı olup, her isteklinin her imalat kaleminden aldığı puanlar toplanarak isteklinin toplam puanı elde edilecektir. İstekli tarafından teklif edilen birim fiyat ile miktarın çarpımından elde edilen iş kalemi tutarının, isteklinin toplam teklif bedeline oranı ile yüklenicinin her bir iş kalemi için Yüklenici puantaj oranı bulunur.”

Geçen yılki ihale!
Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 2022’de yapılan “2022 Yılı Ek Hizmet Binalarında Bakım, Onarım, Tadilat, Tamirat ve Yenileme” ihalesinin teknik şartnamesine “Fiyat dışı unsurlar” şartının konulmadığı görülüyor. Bir önceki yıl yapılan 8 milyon liralık ihaleye iki firma katılmış.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.