Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu: Hizmette birinci sıradayız

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu: Hizmette birinci sıradayız
Bakırköy Belediyesi'nin 2023 yılı için tahmini bütçesi 1 milyar 7 milyon olarak oy çokluğu ile kabul edildi. Cumhur İttifakının ‘Ret’ oyu kullandığı bütçeyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Türkiye’nin bütçe sıralamasında 34'üncü, yapılan hizmetlerde ise en iyi belediyesi olduklarını iddia ederek, “Türkiye’yi nasıl yöneteceğimizi soranlar, Bakırköy’ü nasıl yönettiğimize baksınlar” dedi

Bakırköy Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı Performans Programı ve bütçe görüşmesi yapıldı. Cumhur İttifakı adına söz alan İBB’li Meclis Üyesi Halit Cebeci, belediyenin iki kez bütçe yaptığını belirterek, “Burası bakkal dükkanı değil” dedi. Belediyenin denetleme komisyonuna Cumhur İttifakı'ndan kimsenin almamasını eleştiren Cebeci, bu tutumun şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesine uymadığının altını çizerek, eleştirilerini sıraladı. Geçmişten bu güne elle tutulur gözle görülür hiçbir icraata imza atılmadığı gibi 2023 yılında da hiçbir icraat yapılmayacağını, belediyenin bu konudaki sürdürülebilir başarısının devam ettiğini belirten Cebeci, “Belediyeye hibe edilen araçlara karşılık, araç sayısı 28 adet azalmış. Çalışan sayısı sürekli değişiyor ve gider bütçesinin yüzde 90’ı işçi maaşı ve SGK gideri. Buna karşılık belediyenin kapısında 100 gün grev yapıldı. Yetkili sendikaları mahkemeye veren belediyemiz işi sendika kurmaya kadar götürdü. Sendikanın adı da Çalış Sen. Bu da ‘sen çalış sakın sesini çıkartma sesini çıkartırsan seni kapının önüne koyarım’ belediyeciliği” diye konuştu. Cebeci, İBB’nin yaklaşık 2 buçuk senedir devam eden İncirli ve İstanbul Caddesi’ndeki çalışmalarını örnek vererek, Bakırköy Belediyesi’nin alt ve üst yapı için ayırdığı 220 milyon bütçe ile ne yapacağını, yaklaşık 7 yıldır devam eden belediye hizmet binasının 29 Ekim’de açılacağınının söylenmesine karşılık, inşaatın bitmeyeceğinin net olarak görüldüğünü belirtti.


Parklar işgal edildi

Bakırköy Belediyesi’nin hükümeti en çok eleştirdiği ‘Yap işlet devret’ yöntemi ile iş yaptığını, Kapalı Pazar inşaatının kasım ayına kadar bitmezse, yapılan sözleşmeye gereği sokaklara pazar kurulamayacağını ve bu kez esnafla da karşı karşıya gelineceğini belirten Cebeci, “Bakırköy’de işgal edilmeyen hiçbir park bırakmadınız. Otları biçmekten, ağaç budamaktan aciz bir belediye var. Türkiyenin tek belediye tiyatrosu diye övündüğünüz tiyatro can çekişiyor. Kültür sanat  E5 kenarına pankart asmaktan ibaret. Kültür merkezlerini derneklere, vatandaşın ödediği vergilerle yapılan binaları birilerine verelim bizde bu işten sıyrılalım mantığı ile bakıyorsunuz. Sokak hayvanlarının rehabilitesi ayrılan bütçe aktif şekilde kullanılmamaktadır. Kısırlaştırma merkezi ve hayvan barınağı acilen düzenlenmeli. Çöpleri bedava topluyoruz diyen belediyemizin, çöpleri toplamak için kiraladığı araç ücreti bütçenin yüzde 15’i. Belediyenin personel ulaşımına ayırdığı bütçe 32 milyon 295 bin TL. Kentsel dönüşüm için ayırdığı bütçe ise genel bütçenin yüzde 0,14’ü” eleştirisinde bulundu.


Aktif borcumuz yok

Eleştirilere cevap veren Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköy’ün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın İnsani Gelişme Raporu’nda belediyecilik hizmetlerindeki başarısından dolayı Türkiye'deki bin ilçeden 5'inci sırada olduğunu söyledi. Kerimoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2022’de yaptığı çalışmada ise sosyo ekonomik açıdan gelişmişlikte 6'ıncı sırada olduklarını ifade etti. Ak Parti’nin kentsel dönüşüme müteahhitlik hizmeti olarak baktığını belirten Kerimoğlu, “Ak Partili belediyelerin hizmet binasını Ak Parti yönetimindeki İBB yaparken, biz kendi binamızı kendi bütçemizle yapıyoruz. İncirli ve İstanbul Caddesi dahil, Özgürlük Meydanı ile ilgili eleştiri duymadım, geçtiğimiz günlerde yapılan alanları incelemeye gelen İmamoğlu’na da kimse şikayet iletmedi. Anavatan Partisi’nden 90 milyon borçla belediyeyi devir alan dönemin CHP’li Başkanı Ateş Ünal Erzen yaklaşık 140 milyon dolar borçla bize devir etti. Bu borca ilave borç eklemedik. Şu anda Bakırköy Belediyesi’nin aktif borçları sıfırlanmıştır. 100 gün süren grevin ardından emekli olanlar bir gün bile beklemeden ikramiyelerini aldılar mutlu bir şekilde belediyeden ayrıldılar. Grev haktır ancak hiçbir Ak Partili belediyenin önünde grev göremeyiz. Grevi desteklemek için gelenler, sözleşme yapıldığında gelmedi. İntihar etmek için köprüye çıkılmasına izin vermeyen yönetim, Bakırköy işçilerine pankart asmaları için boğaz köprüsüne çıkılmasına izin verdi. Bunu da unutmadık” dedi.


Örnek belediyecilik

Sağ iktidarların savurgan, sol iktidarların ise kemer sıkarak ülkeyi düzlüğe çıakrdığını savunan Bülent Kerimoğlu, “'20 yıldan beri Ak Parti’nin yarattığı derin krizi iktidara geldiğinizde nasıl çözeceksiniz?' sorusu bize çok soruluyor. CHP’li belediyelere baksınlar. Gelsinler Bakırköy Belediyesi’nde sürdürülebilir belediyecilik, yerel yöneticilik nasıl yapılıyor görsünler. İşte Türkiyeye örnek belediyecilik. Türkiye’nin nası yönetileceğinin de örneği” dedi.


PAZARI BELEDİYE YAPIYOR DEMEDİM

“Belediye hizmet binasını bir kuruş borç almadan yaptık. 2 ay içinde açılışını yapacağız” diyen Kerimoğlu, “Bakırköy, İstanbul’un en düşük çöp ve temizlik hizmeti veren belediyesidir. Park ve bahçeler için harcanan para, komşu ilçelerdekine göre çok düşük.
Önümüzdeki yıl Ak Parti iktidarından kurtardığımızda da işçilerimizi ezdirmeyeceğimize söz verdik. Sosyal belediyecilik anlamında sadece il ve ilçe bazında değil, Pakistan'daki selzedelere dahi yardım elimizi uzattık. Aş evi, eğitime katkı, halk kart aracılığı ile ayni ve nakti yardımla, Anadolu'nun yoksullarının yiyecek ve giyecek ihtiyacını karşılama konusunda sosyal belediyeciliği eksiksiz yerine getirdik. Kapalı pazar alanıyla ilgili 2 buçuk ay yürütmeyi durdurma kararını bekledik. O gün yapılan plan ve inşaat bedeli önlenemeyen zamlar nedeniyle arttı. Fiyatlar artınca da revize edilmek zorunda kaldık. Pazarı belediye yapıyor demedim. Yapılan sözleşmeye göre kasım ayında sokaktan kalkmak zorunda olan pazar kalkacak ve yeni yapılan Kapalı Pazar Alanı, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açılacak. Pazar alanını yandaşa müşteri garantili değil, 40 yıldır aynı alanda pazarcılık yapan kendi esnafına verdim” ifadelerini kullandı.

SELVİ SARITAÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.