Bakırköy'de planlar bahane Marmara Forum şahane!

Bakırköy'de planlar bahane Marmara Forum şahane!
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, İBB’de kabul edilen 5 binlik nazım imar planlarıyla ilgili konuştu. İBB İmar Komisyonu'nun, kaçak olduğu Danıştay tarafından da onaylanan Marmara Forum’u bir kez daha yasallaştırmaya çalıştığını belirten Kerimoğlu, “Bölge planları bahane, Marmara Forum şahane” dedi

Bölge planlarının tartışıldığı 24 Kasım 2022 tarihli İBB oturumunda söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Biz CHP grubu olarak buna evet dedik ama Bakırköylü arkadaşlarımızın ciddi itirazı var” demiş ve ne CHP'li İBB meclis üyeleri ne de Ak Partili üyeler Marmara Forumla ilgili tek kelime etmemişti. Aradan geçen 11 günün ardından Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun ilk kez Marmara Forum’la ilgili konuşması akıllarda soru işareti bıraktı. Bakırköy Belediye Meclisi toplantısında konuşan Kerimoğlu, geçtiğimiz günlerde İBB’de kabul edilen nazım imar planlarına itiraz edeceklerini, yaklaşık 16 aydır komisyonda bekletilen planların bir gece yarısı bilgileri dışında Ak Partili üyelerin kararıyla yapıldığını, kendilerine de planların görüşüleceği İBB Meclis toplantısına saatler kala bilgi verildiğini söyledi. Kerimoğlu, “Bölge halkının istediği artı bir kat artışı değil. Bölge halkının menfaatleri gözetilmediği için itiraz ediyoruz” dedi.


Bakırköylü kandırılıyor

Planın fiili olarak hayata geçmesinin mümkün olmadığını, demir yolunun güneyi Yenimahalle, Sakızağacı, Cevizlik ve Zeytinlik Mahallesi ile ilgili çatı katlarının bağımsız tapulandırılması yönünde bir kat talepleri olduğunu ve İBB İmar Komisyonu’nun o mahallelerdeki yurttaşı elinin tersiyle ittiğini söyleyen Kerimoğlu, demiryolu kuzeyine de en az 4 parsel bir araya geip 2 bin metrekareyi oluşturarak +1 kat almasının mümkün olmadığını belirtti. “40 yıldır komşu olan 10 aile bir araya gelip dönüşümü gerçekleştiremiyorken 4-5 bina nasıl yan yana gelip dönüşecek. Bu durumun fiili olarak hayata geçmesi mümkün değil” diye Kerimoğlu, Bakırköy'deki binaların yaklaşık yüzde 23'ünün kendi olanakları ile dönüştüğünü ve bunların yıkılmasının pratikte mümkün olmadığını ifade etti. Yapılan planların 110 bin nüfusu ilgilendirdiğini, +1 kat artışıyla bu sayının 10-12 bin arasında olacağını, Bakırköy nüfusunun da zaten gün geçtikçe azaldığını belirten Kerimoğlu, nüfus yoğunluğunun artışına engel olunduğunu belirten İmar Komisyonu’na, “Bakırköy'de azalan nüfusu ikame etseniz yeter. Bakırköy'de nüfus artışına sebep olacak kaygınız var da neden Esenler'de Bağcılar'da Bahçelievler'de Güngören'de yok. Bu Bakırköy halkını kandırmaktır” eleştirisinde bulundu.


Sizi gidi uyanıklar sizi

Çırpıcı Çayırı’na yapılacak Millet Parkı’nın imara kapalı dere yatağında olduğunu, AK Partili İmar Komisyonu üyelerinin, “Madem buraya bir şey yapılamıyor, en iyisi biz burayı İBB’ye kamulaştırmak için satalım” diyerek mülkiyet sahibi grupla görüştüğünü iddia eden Bülent Kerimoğlu, “Sizi gidi uyanıklar sizi. İBB'nin kamulaştırmak için ödeyeceği para kimin parası. Siz oradaki bir takım gruplara menfaat sağlıyorsunuz. Siz kendinizi akıllı mı zannediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. İBB’de kabul edilen 5 binlik planlarla şehircilik ilkelerine aykırı olduğu Danıştay tarafından da onaylanan Marmara Forum AVM'nin yeniden yasallaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Kerimoğlu, “Biz buna itiraz etmeyecek miyiz?” diye sordu.


MARMARA FORUM SÜREKLİ SORUN OLDU

İBB tarafından 2008 ve 2011 yıllarında Marmara Forum AVM'nin kaçak olan otopark ve ofis binaları iki kez mühürlenmiş ve ruhsatların iptali için dava açılmıştı. 2014 yılında İBB'nin kazandığı dava sonucunda 250 bin metrekarelik AVM'nin 60 bin metrekaresinin kaçak olduğu tescillenmiş binanın iskanı iptal edilmişti. 2016'nın Mart ayında yapılan İBB Meclis oturumunda AVM'nin kaçak durumdaki ofis ve kapalı otoparkını yasal hale getirilmesinin önünü açan imar planı değişikliği, AK Partili üyelerin oyları ile kabul edilmiş, CHP Grup Başkanvekili, dönemin ise Hukuk Komisyonu üyesi olan Doğan Subaşı ile birlikte Taner Kazanoğlu ve İmar Komisyonu üyesi Sedat Özkan,“Karara katılmıyorum” diyerek rapora imza atmıştı.


Kazanoğlu ret verdi

Bakırköy Belediyesi’nin geçmiş dönemde belediye meclis gündemine gelen, Hukuk İşleri Müdürlüğü başlıklı 5393 sayılı belediye kanunun 18. Maddesi ( h) bendinde yer alan hüküm doğrultusunda; vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı 5 bin TL'den fazla dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate dair belediye meclisine ait olan yetkisini AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla 2016 Aralık meclisinde Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na vermişti. O dönem Bakırköy'ün İBB'li meclis üyesi Taner Kazanoğlu, meclis toplantısına katılarak karara tek başına 'RET' vermiş, grup kararına uymadığı gerekesi ile de ilçe yönetimi tarafından disipline verilmişti. Kazanoğlu'nun itirazına karşılık Kerimoğlu'na verilen kararın yanlış olduğu anlaşılmış, alınan yetki meclise iade edilmişti. O dönem 5 bin TL'den fazla dava konusu olan Bakırköy Belediyesi'nin alacakları içinde Marmara Forum'un olması tartışma konusu olmuştu.


2017'de gündeme geldi

İBB tarafından hazırlanan 1/5000’lik planlara işlenerek bir anlamda yasallaştırılmaya çalışılan Marmara Forum AVM’nin 1/1000’lik uygulama planları CHP Bakırköy Belediye Meclis Gurubu kararıyla 2017 Nisan ayı toplantısında gündeme gelmiş, komisyondaki tartışmalar dışarıya yansımış ve CHP’li bazı üyeler belediyeye verilen miktarın arttırılması karşılığında planın kabul edilebileceği ile ilgili tartışmalar yaşanmıştı. Konunun görüşüldüğü meclis toplantısında konuşan Hukuk Komisyonu Başkanı Taner Kazanoğlu “Biz size 2 milyon 700 bin verelim, siz bu hukuksuzluğa ve ahlaksızlığa olur deyin teklifidir bu” ifadelerini kullanarak, “Hukuk Komisyonu ve Cumhuriyet Halk Partisi Gurubu olarak hayır diyoruz” demişti.


İBB itiraz etti

Dönemin Bakırköy Belediye Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Taner Kazanoğlu, Marmara Forum’un İBB’ye yaptığı bağış için, ‘kurumsal rüşvettir’ ifadelerini kullanarak, ne İBB’nin ne de ilçe belediyelerinin imar affı yetkisi olmadığını belirterek, dönemin meclis üyesi Hüseyin Sağ ve S. Nadir Ataman’la birlikte konuyu mahkemeye taşımıştı. Ancak İBB, Bakırköy Belediyesi’nin açtığı davanın sonucu beklenmeden, Merter’deki hizmet binasını sessiz sedasız bir şekilde Marmara Forum’a taşımış tabelasını da asmıştı. Dönemin CHP’li Meclis üyeleri Hüseyin Sağ, Taner Kazanoğlu ve Süleyman Nadir Ataman’nın mahkemeye taşıdığı, şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesi önce İstinaf, 2019 yılında da Danıştay tarafından imar planları iptal edilen Marmara Forum’un kaçak olduğu tescillenmiş ve imar planları iptal edilmişti. Ancak, İBB yönetiminin CHP’ye geçmesiyle birlikte, Ekrem İmamoğlu ‘Olur’u ile Danıştay’ın aldığı kararın bozulması için itiraz edilmişti. Dönemin İBB’li Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu,“Mademki buranın yıkılması gibi bir ihtimal yok, bu davadaki tek talebim; kendisi için 33 bin metrekare yer alan İBB, Bakırköy Belediyesi’ne 10 bin metrekare yer versin” diyerek İBB yönetimine seslenmişti. Dönemin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise geçtiğimiz günlerde CHP’nin Bakırköy planlarına ‘evet’ demesini eleştirmiş, “Şahsım adına sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Ayrıca bu karara dava da açacağız” demişti.


SELVİ SARITAÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.