Balaban: Ender bir yönetim önder bir Avcılar!

Balaban: Ender bir yönetim önder bir Avcılar!
CHP Avcılar Belediye Başkan aday adayı Ender Balaban, Damga'ya konuştu.

SÖYLEŞİ: ANIL BODUÇ / Ailesinin 100 yıldır ikamet ettiği Avcılar'a hizmet etmek için yola çıktığını anlatan Ender Balaban, 'Ender Bir Yönetim Önder Bir Avcılar' sloganıyla isminden söz ettirirken, “Avcılar'da önceliğimiz kentsel dönüşüm olacak. Devamında; kentimize marina kazandıracağız. Kız öğrenci yurdumuzu yeniden belediye bünyesine katacağız ve yine yaşlı bakım evinin tamamını halkımıza kazandırıp, hizmete açacağız” dedi.

Avcılar'ın en eski ailelerinden ve Ambarlı'nın kurucu ailelerinden olan Balaban ailesinin dördüncü kuşak ferdi olan Ender Balaban, Avcılar'da herkesin ve her kesimden insanın tanıyıp bildiği bir isim. Kibirden uzak, neşeli, güler yüzlü ve çalışkan kimliğiyle öne çıkan Balaban, Avcılar'da uzun yıllar Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve belediye başkan yardımcılığı yapmış bir profil. Şimdiye değin Avcılar'da yaşayan çok sayıda insanın hayatına dokunan Balaban, bugün ise CHP Avcılar Belediye Başkan aday adayı. Balaban ile hem ilçeye dair hem de aday adaylığına ilişkin keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik...

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-16-10-09-e4c5f80a.jpg

Avcılar'ın yerlisi bir isimsiniz. Aileniz Avcılar'ın en eski ve köklü ailesi. Bunlar mutlaka Avcılar'ı yönetmek istemenizde etkili nedenler ama sizden de dinleyelim isteriz. Balaban, neden başkan aday adayı oldu?

Evet burada doğdum büyüdüm ve ailemin 100 yıllık bir geçmişi var. Balaban ailesi bir misyon ve ben de bu misyonun dördüncü kuşak ferdiyim. Ambarlı'nın kuruluşunda büyük etkileri olan aileme teşekkür ediyorum. Evet köklü ve önemli bir aileden geliyorum ama bir o kadar da mütevazi bir insanım. Babamın dediği gibi; 'Küçüldükçe büyürsün oğlum' felsefesiyle bugünlere geldim. Anne ve babamızdan böyle bir terbiye almışız. Hiçbir din, dil, ırk ayrımı vs yapmadan herkese elini uzatmış bir bireyim. Bütün bunlar bir noktadan sonra tabii ki Avcılar'a belediye başkanı olarak neden hizmet etmeyelim sorusuna sebep oldu.

Evet siz belediyede de önemli görevlerde bulunmuş, müdürlükten, belediye başkan yardımcılığına varana kadar kritik noktalarda bulunmuşsunuz...

Doğrudur ama onların evvelinde 5 yıl burada 1 yıl da Şanlıurfa Ceylanpınar'a öğretmenlik yaptım, öğretmen kökenliyim. Daha sonra da burada 657'den belediyede Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev aldım. O süreçte birikimimi vatandaşa ilettim. İkinci ve üçüncü dönemlerde ise belediye başkan yardımcılığı yaptım.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-16-10-00-dad38ae5.jpg

Masadan güç almam masaya güç veririm

Harika bir enerjiniz var Ender bey, gerçekten inanarak yola çıktığınız anlaşılıyor...

Elbette inanıyorum. Hem de çok inanıyorum. Yani inanıyorum çünkü sokakta iyiyim. Sokakta karşılığım var. Bürokrasi de zaten bugün kaymakamlık binasından tutun bütün birimlerle çok iyi ilişkilerim vardır. Ben oturduğum masaya güç veren bir adamım oradan güç alan bir insan değilim. Kibirli bir insan hiç değilim. Bugün kime gidersem gideyim bürokrat olur, vatandaş olur hepsinin ağabeyi, kardeşi gibiyim. Birbirimizi çok seviyoruz. Siyasetin ötesinde bir sevgi bağı bu. Böyle güzel insanlar biriktirebildiğim için ben de çok mutluyum. Geçmişte mesela bir Lions Kulübü çevrem vardı. O kulübün de Avcılar kurucusuyum. Oradan da birçok dostum oldu. Doktorlar, mühendisler, iş insanları vs. Mesela bir arkadaşımız Taksim İlk Yardım'da Tiroid Uzmanı. Ne zaman gitsem bir yakınımızı göndersem aynı benim gibi kapıda karşılar, kapıda uğurlar. Yani güzel dostluklarımız var.

Bunların da mutlaka işinize olumlu yansımaları olmuştur...

Evet. Mesela Kahramanmaraş depremleri olduğunda Avcılar Belediyesi olarak afet bölgesine yardımlar gönderdik. Nitekim bu işi ele aldım. Afet bölgesine yardım için X bir firmadan 1 konteyner istedim 10 konteyner geldi, 1 TIR yardım istedim 5 TIR yardım geldi. Birçok firmadan çok ciddi yardımlar aldık. Geçenlerde mesela bir polis çevirdi, “Ben yüzmesi sizin tesislerinizde öğrendim” dedi. Bu şekilde her insana olumlu yansımalarımız var. Bu yüzden de yola çıktık.

Kesin aday olurum diyor musunuz...

Benim adaylığım net mi? Tabii ki değil. Seçim Ofisimizin açılışını yaparken de söyledim; “Benim adaylığım net mi? Hayır değil. Ama ben partinin neferiyim. Nihayetinde hangi arkadaşımız aday olursa o arkadaşımızın koluna girecek onunla çalışacak bu seçim ofisini de hizmetine vereceğiz” dedim...

Kaç zamandır CHP'desiniz?

Eskiden partili muhtarlar olurdu. Babam 58'li yıllarda CHP'yi temsilen muhtarlık yapmıştır. Öyle bir babanın oğluyum. Aynı zamanda amcam da Yüksel Çengel döneminde burada meclis üyeliği yapmışlardır. Öyle bir aileden geliyorum. CHP ile uzun yıllardır gönül bağımız var. Ben şunu da söylerim bunda bir sakınca görmem. Ailemin yarısı CHP'li yarısı ise Demirelci idi.

DYP'de de görev yaptınız...

Doğrudur. Ben DYP'de görev yaptım; ilçe genel sekreterliği, ilçe başkanlığı yaptım ve milletvekili adayı oldum.

Sonra CHP'ye katıldınız sanırım.

Evet. Bundan 17 yıl önce ise CHP saflarına katıldım. Ama o gün de bugün de benim kırmızı çizgim Mustafa Kemal Atatürk'tür. Biz Atatürkçü bir aileyiz. Üye iken devlet memurluğuna girince mecburen ayrıldım ama şimdi tekrar o sürecin içine girdim. Eski bir partiliyim yani.

Ender bey Avcılar'ı yakından tanıyan birisiniz. Her mahallesini her sokağını bilen birisiniz. Sorunlara hakim olduğunuzu düşünüyoruz. Sizce Avcılar'ın acil bir şekilde çözülmesi gereken sorunları nelerdir?

Birincisi kentsel dönüşüm. Avcılar'ın depremde adı çıkmış durumda ama o algıyı kırmamız gerekiyor. Ben İsviçre'ye gittim orada bile insanlar; Avcılar deyince, “Orada nasıl oturuyorsunuz?” diyordu. Dolayısıyla Avcılar'da kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermek zorundayız. Yerinde bir kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Ben burada doğdum, büyüdüm. Malım, mülküm, ailem, geçmişim her şeyim burada. Dolayısıyla olası bir depremde ne yapabilirize ilişkin projelerim var. Kentsel dönüşümü hızlı bir hale getirmek ve genişletmek önceliğimiz olacak.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-16-10-13-f439ee44.jpg

40 yıllık sorunları tek tek çözeceğiz

Kentsel dönüşüm çok belirgin bir ihtiyaç, başka dikkat çekmek istediğiniz sorun ve çözüm önerileriniz var mı?

Bilmem bilir misiniz? 82'den sonra burada bir takım insanların arazilerine devlet tarafından şerh konmuş. Bir kısmına okul alanı denmiş bir kısmına sağlık alanı denmiş bir kısmına ise eğitim alanı denmiş. Dolayısıyla bugün sadece Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde yani Parseller'de 80 küsür aile var bu şekilde mağdur olan. Bu insanlar evlerinin kiremitini bile değiştiremiyor. Bunun içinde yine Ambarlı'da, Cihangir ve Gümüşpala mahallelerinde de benzer sorunlar var. Bu 40 yıllık bir sorun ama tek tek çözeceğiz bunları.

Çok kıymetli bir proje olur tabii...

Evet. Bunun İBB ile koordineli olması gerekiyor. Okul vs alanları için de bakanlıklar ile görüşmek gerekiyor. Bence bir konsensüs sağlanmalı. Mal sahipleri toplansın, idarecilerle beraber. Nedir kardeşim. Bu arsanın kanunu örneğin yüzde 7'sini vs terk etmek kaydıyla insanlara diğer yüzde 7 verilebilir. Böylece kamunun da arazisi olur şahısların da sorunları çözülebilir. Mesela Yeşilkent'te boş bir arazi var. Vatandaş diyor ki buraya okul yapın ama o arazi şahsa ait. Bu bahsettiğim yolla buralar kamuya kazandırılabilir. Okul vs inşa edilebilir. Bu kanayan bir yaramız. Birçok tesis vs Avcılar'ımıza kazandırabiliriz.

Yeşilkent ve Tahtakale mahalleleri Avcılar için ihmal edilen yerler. Bu konuda çalışmalarınız olacak mı?

Elbette. Ben Yeşilkent'i ve Tahtakale'yi çok önemsiyorum. Özellikle Yeşilkent'te spor ve sanatsal yatırımlara ağırlık vereceğiz. Kültür, sanat merkezleri ve spor kompleksleri inşa edeceğiz. Çünkü o bölgede maalesef gençlerimiz, çocuklarımız kötü alışkanlıkların pençesinde. Orada yaygın bir böylesi sorunlar karşı karşıyayız. Çocuklarımızı, gençlerimizi bu kötü alışkanlıklardan kurtarmanın yolu da spor ve sanata yatırım yapıp onları bu alanlara yönlendirmek olacak.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-16-10-31-604dd659.jpg

Avcılar'a güzel eserler kazandıracağız

Avcılar çok kıymetli bir yer ve birçok alanı hala bakir. Tabii ki çok şey yapılabilir...

Bakın çok güzel bir sahilimiz var. Hepimizin yürüyerek rahatlıkla gidebileceği bir sahil şeridimiz var. Ama istifade edilmiyor. Ama ondan evvel orada mesela Denizköşkler'de kendi kendine oluşan bir koy var. Oralarda bir marina vs yapabilmeliyiz. Marka değerini yükseltebilir. Avcılar'a kıymet katabiliriz. Gençlerimiz çok. Gençlerimiz Beylikdüzü'ne, Büyükçekmece'ye gelmek yerine Avcılar'da sosyalleşmeyi tercih edecek. Böyle bir marina yapmak da projelerimin arasında. Öte yandan 1 tane küçücük bir nikah sarayımız ve 1 tane kültür merkezimiz var. Bunların sayısını da arttırmak istiyoruz. Nikah sarayımızı farklı bir mahalleye taşıyabiliriz. Onun dışında otopark problemi korkunç. Birçok ilçede otopark sorunu var ama biz de daha çok var. Halide Edip Adıvar Otoparkı'nın altına bir kapalı otopark yapılabilir. Dolayısıyla çok sayıda projemiz var. Marina'yı söyledim. Yine bakın geçmişte belediyemize ait olan şimdi ise kiraya verilen bir Kız Öğrenci Yurdumuz var orayı tekrar belediyemize kazandıracağız. Yine belediye binası olarak kullanılan yaşlı bakım evi, orayı da kiralık bölgelerinden arındırıp, belediyemize kazandıracak ve halkımızın kullanımına açacağız.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-16-09-57-e346a0c5.jpg

Ben herkesin oyunu alırım!

Belediye başkan adayı olduğunuzu düşünüp sormak isteriz; yerel seçimde Avcılar'ı kazanabilir misiniz? Zira Avcılar'da rakip partiyle çok ciddi bir oy farkı yok...

Ben net söyleyeyim. Avcılar bir Bakırköy, bir Kadıköy değil gri bir yer. Dolayısıyla evet seçim önemli. Kendime için konuşmam gerekirse ben Balkan ve Rumeli kökenliyim. O hemşehrilerimizin oyunu zaten alırım. Ama ben doğulu, güney doğulu, Karadenizli nereli olursa olsun her memleketten insanın oyunu alacak biriyim. AKP'li, MHP'li veya İYİ Partili, HDP'li fark etmeksizin her kesimin oyunu alırım. Kendime çok güveniyorum. Çünkü niye? Ben hiçbir insan ayrımı yapmadım, bugüne kadar her kesimden insana eşit davrandım ve dostça yaklaştım. Ara fark yapıp sandıktan çıkarım. Ve İBB'ye partimiz adına olduğundan daha fazla meclis üyesi kazandıracak ve Ekrem İmamoğlu başkanımızın elini güçlendireceğiz. Buun söylüyorum çünkü farklı partilerden insanlar bile bana; “Altın bulsam bu kadar sevinmezdim” diyor. Bunlar para vererek söyletebileceğiniz şeyler değil.

Avcılar benim her şeyim!

“Avcılar benim her şeyim. Babamın bile doğduğu yer burası. Atalarımın doğduğu topraklar buralar. Benim için burası çok değerli. Benim için dünya bir yana Avcılar bir yana. Bir de şanslı hissediyorum kendimi. Bir tarafı göl bir tarafı deniz. 500 bin nüfusu var ama hala bir mahalle kültürü olması çok hoşuma gidiyor. Yola çıktığımda insanlar gelip sarılıyor, hal hatır soruyor. Bunlar çok kıymetli.”

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-16-10-05-53ec99ed.jpg

Ender Balaban kimdir?

1923 yılında Türkiye/Yunanistan nüfus mübadelesinden sonra Selanik Kayılar'dan İstanbul Avcılar'a göç eden Rumeli Türkü bir ailenin oğlu olarak, 4 Ekim 1958'de dünyaya geldim. Vildan & Ahmet BALABAN çiftinin 3 çocuğundan en küçüğü olarak İstanbul'un Avcılar ilçesine bağlı Ambarlı Mahallesi'nde doğdum.

İlk ve Orta öğrenimimi Ambarlı İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 50.Yıl Avcılar İNSA Lisesinden, ardından İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü'nden öğretmen olarak mezun oldum.

1982'de Denizli'de Yedek Subay olarak askerlik görevimi tamamladım. Öğretmen olarak Urfa Ceylanpınar'da 1 yıl, İstanbul Sefaköy Söğütlüçeşme İlkokulunda 5 yıl görev yaptım.

1992'de Serap BALABAN ile evlendim. Ahmet ve Ataberk adında iki çocuk babasıyım.

Yeterli derecede İngilizce biliyorum. Balkan Türkleri Derneği, Avcılar Trakya Balkan Rumeli Platformu, Büyük Mübadele Derneği ve Avcılar Lions Kulübü üyesiyim.

1999'da Avcılar Belediyesi'nde önce Halkla İlişkiler müdürü, daha sonra İşletme ve İştirakler Müdürü olarak devlet memurluğu kariyerime devam ettim. Bu süreçte, belediyede görev dönemim boyunca pek çok uluslararası faaliyette bulundum. Türk-Rumeli ilişkileri özelinde birebir çalışmalar yürüterek, kendi özverim ve çabam ile yüzlerce yıl süren Balkan dostluklarının devamı için çalıştım ve çalışmaya devam etmekteyim.

STK'lar ile iş birliği ve dayanışma içerisinde ilişkilerimi yürüterek, ilçe halkıyla iletişimimi her zaman artırmak üzere çeşitli faaliyetlerim oldu. 2019'da Avcılar Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevine atandım. Şeref ve onur ile yürüttüğüm görevimden 04.10.2023 tarihinde emekli oldum, Avcılar’da ticaret, turizm ve taşımacılık sektörlerinde iş insanı olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.

İlgili Haberler

Kaynak:DAMGA GAZETESİ - ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.