Bayram yok sansürle mücadele var

Bayram yok sansürle mücadele var
Esenyurt Kent Konseyi Yönetim Kurulu, “24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü” ve Esenyurt’un Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıkları ile düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Burada konuşan İstanbul Gazeteciler Dernek (İGD) Başkanı Mehmet Mert, “Böylesi günler biz gazeteciler için artık bir bayramdan öte sansürle mücadele günleridir. O nedenle 24 Temmuz veya 10 Ocak gibi günlerde sorunlarımızı paylaşıp, mücadelemizi sürdürmek çok değerlidir” dedi

Esenyurt Kent Konseyi Yönetim Kurulu, görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. “24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü” ve Esenyurt’un Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıkları ile düzenlenen toplantıda, Esenyurt Kent Konseyi tarafından hazırlanan 23 maddelik rapor da kamuoyuyla paylaşıldı. Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nde bu sabah gerçekleşen toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı. Esenyurt Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Dağ ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert, Yerel Basın Birliği Derneği Başkanı Nezir Karayün, İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Hanifi Çelik, gazeteciler Cemal Karatay, Celal Karaali, Gürsel Karasansar, Cihan Güner, Cihan Beyaz, Mihrican Deniz, Hakan Azar, Gökmen Çaylar, Zehra Çelik, Çetin Yılmaz ve İsa Karaarslan toplantıya katılan isimler arasında yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Esenyurt Kent Konseyi Basın Sorumlusu Erdal Karasansar, gazetecilerin çok zor şartlarda çalıştıklarına dikkat çekerek, bağımsız ve özgür gazeteciliğin önemine vurgu yaptı. Daha sonra söz alan Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ ise, Esenyurt’un sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin 23 maddelik raporun sunumu yaptı.


Raporda çok sayıda görüşe yer verildi

Esenyurt Kaymakamlığına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Esenyurt Belediye Başkanlığına da yollanan söz konusu raporda yer alan bazı görüşler ise şöyle; İlçemizde öncelikli sorunların çözümü için başta Kaymakamlık ve Belediye arasında olmak üzere kurumlar arasında işbirliği iradesi ve dayanışmanın artırılması gerekmektedir. Bu amaçla gerek kamu kurumları ve gerekse sivil toplum kuruluşları arasında duyarlılık, farkındalık, bilinçlendirme, kültürler arası ilişki konularında işbirliği, ortak çözüm ve projeler geliştirilmeli ve geliştirilen projelere katılım sağlanmalıdır. Trafik sorununun çözümü için her ne kadar yapılması planlanan Metro projesinin gerçekleştirilmesi bir nebze yararlı olsa da sorunu temelden çözemeyeceği için, bu sorunun çözümü için; Avcılar-Firüzköy-Esenkent yolu gibi alternatif güzergâhların hayata geçirilmesi, Doğan Araslı Bulvarı üzerindeki cep araç parklarının tamamen kaldırılması, Doğan Araslı Bulvarı üzerindeki trafik lambalarının azaltılarak buralarda üst geçitler yapılması, eski belediye önündeki kavşağın gözden geçirilmesi, merkezi noktalarda çok katlı otoparklar yapılması, trafik yoğunluk saatlerinde trafik zabıta denetimlerinin sağlanması, minibüs yolcu taşımalarında daha uygun bir taşıma anlayışı getirilmeli, sabah ve akşam saatlerinde çevre ilçelere ve yakın güzergâhlara İETT otobüslerince sefer düzenlenmesi, Esenyurt dolmuş ve taksi şoförlerinin sosyal eğitimden geçirilmesi gerekmektedir.”


Esenyurt için objektif haber

Esenyurt'la ilgili objektif haberlere yer verilmesi gerektiği de belirtilen raporda şöyle denildi; “Esenyurt'un imajı sorununun çözümü için bütün paydaşların ortak tavır ile hareket etmesi; Esenyurt başlığı ile abartılı olarak verilen haberlerin yerine objektif haber yapılması; kent meydanındaki güvenlik araçlarının meydan dışında daha uygun yere alınması ve meydandaki Kızılay araçlarının meydanın doğu kenarına taşınması, kente sanatsal eserler (heykel, anıt vs.) kazandırılması gerekmektedir. Basın kuruluşlarının bağımsız ve özgürce faaliyet gösterebilmeleri, kamu yararı açısından çok önemlidir. Bu anlamda merkezi ilçemizde bulunan basın kuruluşlarının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt Belediyesi ve Esenyurt Kaymakamlığınca maddi olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”


Kültür kentin parçası olmalı

Kültürel etkinliklerin kentin bir parçası olması gerektiği vurgulanan raporda sanatsal faaliyetlerle ilgili ise şu ifadelere yer verildi; “Kültürel sorunların çözümü için başta sanatsal etkinlikler olmak üzere yeteri kadar sinema, tiyatro, konser, festival, sergi, müze, fuar vb. etkinliklerin kentin bir parçası haline getirilmesi gerekmektedir. İlçenin tiyatro sahnesi ve genel olarak da sanatsal gösterilerin sergileneceği sahnelerin nüfusa göre çok yetersiz kaldığı, kolay ulaşılabilir bir lokasyon da olmadığı ve bu nedenle yeni sahnelerin yapılması gerekmektedir. İnsan hakları ihlalleri ve kötü muamele sorununun çözümü için görevlilerin daha hassas davranması gerekmektedir. Bu konuda kamu görevlilerinin, üniversite ile işbirliği içinde ceza mahkemesi hukuku kapsamında eğitime tabi tutulması, sığınma evlerinin artırılması ve kadın sığınma evlerinin gizliliğinin sağlanması gerekmektedir.”


Basın özgürlüğü kısıtlandı

Toplantıda konuşan İGD Başkanı Mehmet Mert ise gazetecilerin yaşadığı zorluklara ve basın özgürlüğüne dair kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Mert, “1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla sansürün kaldırılması olarak ilan edilen daha sonra ise Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz sansürün kaldırılış yıldönümü nedeniyle buradayız. Aradan geçen yıllarda başa gelen birçok iktidarın basın özgürlüğü konusundaki ihlalleri bizi geri götürmüştür. Türkiye'de de gazetecilik deyince ilk akla gelen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bugünü basın bayramı olarak değil sansüre karşı mücadele günü olarak kutlamak da. Aynı şekilde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü de artık bayramdan çıkmış ve bir mücadele günü olmuştur. Biz gazeteciler o günden bugüne kaybettiğimiz hakların mücadelesini vermeli ve böylesi günleri bayram değil de her zaman mücadele günü ilan etmeliyiz. Bugün gazetecilik yapmak konusunda da ince nüanslar var. Örneğin Esenyurt Belediyesi'nin gazetesi var. Her belediyenin yayın organı var. Belediyelerin sosyal medya organları var. Şu belediye nasıl gazete çıkarır diyorlar sadece gazete değil sosyal medyaları da var. Biz bunları engelleyemeyiz. Bizim amacımız onların yayın organlarından daha elverişli yayınlar yapabilmek. Örneğin artık yeni 24 Temmuz'lar yeni 10 Ocak'lar yazmak gerekiyor. Son 30 yıldır çağ değişti, sistem değişti, ekonomi değişti. Eskiden fabrikalarda 1000 kişinin yaptığını şimdi 1 kişi yapıyor. Eskiden bizim sektörde de neler neler vardı şimdi günümüzde 1 tuşla o eski uğraşların ilerisine geçtik. Bu çağda ne kıymetli? Hız kıymetli. Hızlı olacağız, güvenilir olacağız. Üçüncü özelliğimiz haberi en az 3 yere doğrulatarak yazacağız. Benim görevim Esenyurt Belediyesi'nin bülteninden daha hızlı daha dolu ve daha güvenilir haber yapmak.Her gazeteci bu eksende şeffaf bir şekilde çalışmalıdır” ifadelerini kullandı. Zehra Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.