Birinde açık diğerine pazarlık!

Birinde açık diğerine pazarlık!
Kamu kurumlarının deprem, salgın, doğal afet gibi durumlarda tek çare olarak düşündüğü pazarlık usulü ihalelerin adrese teslim örneklerinden biri de Beykoz Belediyesi’nde yapıldı. Beykoz Belediyesi, 16 Şubat’ta yapılan 254 milyon liralık araç temizlik ihalesini Yön Temizlik Peyzaj şirketine verdi. Daha sözleşmenin mürekkebi kurumadan 22 Şubat’ta aynı başlıkla bir ihale daha yapıldı. Belediye, pazarlık usulüyle yapılan 50 milyon liralık ihaleye sadece Yön Temizlik şirketini davet etti

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER - Beykoz Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin olduğu tarihlerde temizlik faaliyetlerinde kullanılmak üzere araç kiralama ihalesi yaptı. İlk ihale 16 Şubat 2023 tarihinde açık usulle yapıldı. 14 aylık bir süreyi kapsayan ihalenin yaklaşık maliyeti 289 milyon 941 bin lira olarak belirlendi. 27 şirketin EKAP üzerinden dosya satın aldığı ihale adeta kıran kırana geçti. 6 şirketin katıldığı ihalede ipi göğüsleyen firma daha önceki ihaleleri de kazanan Yön Temizlik Peyzaj şirketi oldu. İhalede 35 milyon liralık bir kırım yapıldı. Beykoz Belediyesi’yle şirket arasındaki sözleşmenin tutarı 254 milyon 207 bin lira oldu. Sözleşme süresi ise 14 Şubat 2023-31 Mayıs 2024 olarak belirlendi.

Ardından ikinci ihale

Beykoz Belediyesi, daha sözleşmenin mürekkebi kurumadan ikinci kez temizlik faaliyetlerinde kullanılması için araç kiralama ihalesi yaptı. 6 ün sonra yani 22 Şubat 22023 tarihinde yapılan ikinci ihale bu defa pazarlık usulü 21/b’ye göre yapıldı. (Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması ) İhaleye sadece Yön Temizlik Peyzaj şirketi çağrıldı. İki aylık bir süreyi kapsayan ihalenin bedeli ise 50 milyon lira oldu. İhalenin sözleşme tarihinin ilk ihaleyle aynı süreyi kapsaması ise kafalardaki soru işareti oluşturdu. Açık ihalede aylık 18 milyona gelen maliyetin pazarlık usulünde aylık 25 milyon yükselmesi ise soru işaretlerinin artmasına neden oldu. Üstelik ilk ihaleyle ikinci ihalenin sözleşme süreleri aynı tarihleri kapsıyor.

500 milyonluk iş yaptı

Beykoz Belediyesi’nin 2022 yılı sonunda yaptığı temizlik ihalelerinin ikisi de 21/b’ye göre yapıldı. İlk ihale 23 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşti. Sadece bir aylık olan 15 milyon 792 bin lira olarak belirlenen ihale için sadece Yön Temizlik Peyzaj şirketi davet edildi. Beykoz Belediyesi sözleşmenin bitmesine 10 gün kala aynı ihaleyi tekrarladı. Yine pazarlık usulü ve yine aynı şirkete davet gönderildi. Dört aylık bir süreyi kapsayan sözleşmenin bedeli ise 65 milyon 383 bin lira oldu. Şirket sadece 6 aylık süre içerisinde Beykoz Belediyesi’nin temizlik ihalelerinden 370 milyon liranın üzerinde para kazanmış oldu. 2019 yılında da 130 milyon lira ihale alan şirket böylece Murat Aydın döneminde Beykoz Belediyesi’ne 500 milyon liranın üzerinde iş yapmış oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.