Büyükçekmece Belediyesi: Kumburgaz betonlaşacak!

Büyükçekmece Belediyesi: Kumburgaz betonlaşacak!
“İnşaatımız planlara aykırı değil” diyen Bayburtlu Grup İnşaat'a cevap veren Büyükçekmece Belediyesi, inşaatın yapıldığı alanın tümüyle 2-3 katlı binalardan oluştuğunu açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada, inşaat firmasının iki kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapı ruhsatı aldığı belirtilerek, sayfiye bölgesi olan Kumburgaz'ın betonlaşma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu dile getirildi

Bayburtlu Grup İnşaat'ın Büyükçekmece Kumburgaz'daki inşaatının tartışmaları devam ediyor. İnşaat yetkilisinin “İnşaatımız planlara aykırı değil” açıklamasının ardından Büyükçekmece Belediyesi'nden yeni bir açıklama geldi. Belediyeden yapılan açıklamada, “Büyükçekmece ilçesi sayfiye bölgesi Kumburgaz Mahallesi 282 ada 1 parsel sayılı arsanın bulunduğu alan tümüyle 2 - 3 katlı binalardan oluşan yatay yapılaşmanın en iyi uygulandığı bölgelerden biridir. Bu arsa malikleri defalarca belediyemize başvurarak bu alanda yüksek katlı inşaat yapmak için ruhsat talebinde bulunmuştur ancak belediyemiz tümünü reddetmiştir” denildi.

Mahmekeme ruhsatı iptal etti
Açıklamada, ilgili arsada yeniden yüksek katlı inşaat başlaması üzerine konunun belediyeye intikal ettiği belirtilerek, “İlgili inşaata belediyemiz tarafından yüksek katlı inşaat izni verilmediği için ilgililerince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilmiş ve bakanlıkça 18.09.2015 tarihinde 3 katlı ve 35 katlı olmak üzere 2 blok için yapı ruhsatı düzenlenmiştir. 35 katlı bir yapının çevredeki kentsel dokuya uyumsuz olacağı ve yerleşim siluetini bozacağı gerekçeleriyle belediye başkanlığımızca İstanbul 5. İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucu 35.05.2017 tarihinde inşaat ruhsatları iptal edilmiştir. İlgililerince Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itiraz da reddedilerek karar 18.04.2018 tarihinde onaylanmıştır. Ancak bütün bu mahkeme kararlarına rağmen ilgililerince yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilmiş ve 25.12.2019 tarihinde 13 ve 14 kattan oluşan 2 blok için yapı ruhsatı alınmıştır. Belediyemizce bölge yapılaşma koşullarının çok üzerinde kat adedine sahip olan bu inşaatlar durdurulmuş ve inşaat ruhsatlarının iptali için mahkemeye başvurulmuştur. Ancak daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 35 katlı inşaat ruhsatı mahkemece iptal edilmiş ve bölge halkının büyük tepkisi ortadan kaldırılmışken tekrar aynı yere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 13 ve 14 katlı inşaat ruhsatları bölge halkının yeniden büyük tepkisine neden olmuş ve bu hususta çeşitli eylemler yapacakları tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Çok kötü örnek teşkil edecek
Bölge halkımızı ve belediyemizi rahatsız eden bahis konusu inşaat ruhsatının iptal edilerek makul yükseklikte 2 blok ya da daha fazla blok yaptırılarak konunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un konuyu ivedilikle tetkik ettirerek 2 – 3 kattan fazla bina olmayan bu sayfiye alanındaki yüksek katlı (14 kat) inşaat yapımının durdurulması bölge, bölge halkımız ve belediyemiz için çok önemlidir” denilen açıklamada, “Yatay yapılaşmanın hakim olduğu bu alanda böyle bir yüksek kat uygulaması ileride çok kötü örnek teşkil edecek ve önü alınamaz bir noktaya gidecek, böylece Kumburgaz sayfiye bölgesi de betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır” uyarısı yapıldı.

büyükçekmece belediyesi bayburtlu grup kumburgaz


NE OLMUŞTU?
28 Mayıs tarihli gazetemizde “Herkese 4 kat Bayburtlu'ya 11” başlıklı haberimizde, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün görüşlerine yer vermiş, Akgün'ün “Zabıta inşaatı mühürleyecek. Tekrar mahkemeye başvuracağız" ifadeleri ses getirmişti. Akgün, "Bakanlık'tan 11 kat için ruhsat almışlar. Biz bakanlıktan 6 ayda randevu alamıyoruz. Bunlar nasıl oluyor anlamıyorum. Bu inşaata ne biz ne de İBB izin verir" diye konuşmuştu. Daha sonra gazetemize konuşan Bayburtlu İnşaat yetkilisi Musa Akdağ, imar iznini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan almadıklarını belirterek, Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini savunmuştu. Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Akdağ, "Büyükçekmece'nin birçok mahallesine bakıldığında daha yüksek bina görmek mümkün. Sayın Belediye Başkanı yüksek bina istemiyorsa ilçenin imarını değiştirsin" siteminde bulunmuştu. Akdağ ayrıca yaptıkları inşaatın planlara aykırı olmadığını dile getirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.