Cankurtaranlar nöbete başladı

Cankurtaranlar nöbete başladı
Hava sıcaklıklarının artması ve normalleşme süreciyle birlikte İstanbul plajlarında yoğunluk arttı. Cankurtaranlar, plajlarında yaşanabilecek boğulma vakalarına karşı nöbetlerine başladı. Herhangi bir olumsuzluğa karşı İstanbul'daki 49 plajda, 24'ü kadın, 618 cankurtaran görev yapıyor

Hava sıcaklıklarının artması ve 1 Temmuz'da normalleşme sürecinin başlamasıyla vatandaşlar serinlemek için kendilerini plajlara attı. Plajlarda yaşanabilecek boğulma vakalarına karşı cankurtaranlar önemli bir görevi yerine getiriyor. Kumsallarda dolaşan ve gözetleme kulelerinden etrafı gözetleyen cankurtaranlar, zaman zaman vatandaşlara sözlü uyarılarda da bulunuyor. İstanbul'da toplam 58 bin 930 metre uzunluğunda 49 plaj bulunuyor. Bu plajlarda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)'ne bağlı 24'ü kadın toplam 618 cankurtaran hizmet veriyor. İstanbul'da toplam 245 gözetleme kulesinde nöbet tutan cankurtaranlar, 49 jet ski, 4 kurtarma botu, 18 ATV aracı ve 2 drone ile takiplerini gerçekleştiriyor.

3 dakikada çıkarıyoruz

2005 yılından itibaren toplam 60 bin 408 kişiye müdahale edildiğinin bilgisini veren Florya Güneş Plajı'nda Cankurtaran Yuşa Sevil, "Kuleden gördüğümüz zamandan itibaren, toplamda 3 dakika içerisinde vakaya ulaşıp, vakayı dışarı çıkarıyoruz. Omurga tahtasına alıp, vakaya ilk yardım müdahalesini yapıyoruz. O sırada da başka bir arkadaşımız sağlık ekiplerini arıyor. Herhangi bir vakaya gittiğimiz zaman genelde can yeleklerini kullanıyoruz. Her kulede birer tane bulunuyor. Vakaya arkadan sarılıp, can yeleğini patlatıp, kıyıya çıkarttıktan sonra ilk yardım müdahalesi yapılıyor" dedi.

Çocuklarınıza sahip çıkın

Boğulma tehlikesi geçirebilecek olanlara uyarılarda bulunan Yuşa Sevil, "Herhangi bir panik yapmadan, kendini suyun akışına bıraktıktan sonra çevredekilerden yardım istemesi yeterli olacaktır. Kendini suyun akışına bıraktığı zaman zaten suyun üstünde duracaktır. Vatandaşlardan isteğimiz, cankurtaran ikazlarını dikkate alıp, cankurtaran bölgeleri dışında denize girmemeleri. Bizi en çok zorlayan durum, gelen ailelerin çocuklarını tek başına bırakması. Bizler de çocuklara karşı daha dikkatli oluyoruz. Kısa bir süre içerisinde boğulma vakaları gerçekleştiği için, bizim erken müdahale edebilmemiz adına ailelerin de göz önünde bulundurması gerekiyor" dedi.

Zor bir mesleğimiz var

"Cankurtaranlar olarak sürekli dalga anonsları, ebeveyn anonsları gerçekleştiriyoruz" diyen Sevil, "Emniyet şeritlerini geçenler oluyor. Bunların da önlemlerini alıyoruz herhangi bir vakayla karşılaşmamak için. Sürekli karadan ve denizden olmak üzere devriye atarak vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Başımızı kaşıyacak vaktimiz olmuyor. Yoğunluk ve çocukların fazlalığından dolayı sürekli denizi izleme halindeyiz. Zor bir mesleğimiz var" diye konuştu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.