Cem Özbey: Tehditlere pabuç bırakmayacağız

Cem Özbey: Tehditlere pabuç bırakmayacağız
CHP Bakırköy Beledi Meclis Üyesi Avukat Cem Özbey, her alanda hukuk mücadelesi veren avukatların hukukun en temel bileşeni olduğunu belirterek, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Özbey, 5 Nisan’ın kutlamadan ziyade, mücadele günü olduğunu ifade ederek, “Vuruluyoruz, darp ediliyoruz, ölüyoruz ama vazgeçmiyoruz yolumuzdan. Tehditlere pabuç bırakmayacağımızı bu kürsüden haykırıyoruz” dedi

Avukatlar Günü nedeniyle meclis kürsüsünde gündem dışı söz alarak 5 Nisan Avukatlar gününü kutlayan CHP'li Cem Özbey; “Ama giderek daha da kötüleşen ekonominin etkilediği, kira, SGK primleri, vergiler, faturalar derken henüz kazanmadığı ücret ile her aya borçla başlayan, ofisi tek başına ayakta tutmaya çalışan, günden güne katlanan borçların altında yalnızca ekonomik olarak değil, psikolojik olarak da ezilen avukatların varlığı da unutulmadan.. Mezun olduktan sonra iş bulamayıp çalışamayan işsiz avukatların da varlığı unutulmadan. Görevini yaparken vatandaşlardan, polislerden, memurlardan fiziki ve psikolojik şiddetine maruz kalan hatta öldürülen avukatların da varlığı unutulmadan” dedi. İşçi avukatların, işsiz avukatların ve tek başına serbest çalışıp ayakta kalmaya çalışan tüm avukatların günün kutlanmasının ancak adil ve eşit bir gelir dağılımının gerçekleşmesi ile anlamlı olabileceğin belirten Özbey, 2018 yılında yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle intihar eden 28 yaşındaki genç Avukat Gökhan Vural Arı’yı hatırlattı.


Yargı bağımsız değil

“Tek sorunumuz ekonomik değil” diyen Özbey, “Savunmanın dokunulmazlığı, yargı bağımsızlığının ve adalete olan inancın da günden güne zedelendiğini görüyoruz. Siyasi iktidarın, yargının bağımsız kılınmasına dair bir iradesinin olmadığı artık bütün çıplaklığı ile açığa çıkmıştır.

Geldiğimiz noktanın kısa özetini Anayasa Mahkemesi Başkanı ilan etti: Bu ülkede Mahkemeye yapılan bireysel başvuruların yüzde 77’si “adil yargılanma hakkının ihlali” iddiasını taşımakta, Mahkeme tarafından da bu başvuruların yüzde 72’si ihlal kararı ile sonuçlandırılmaktadır. Yerel mahkemelerin, istinaf mahkemelerinin, Yargıtay ve Danıştay’ın verdiği kararlardaki durum budur. Bu durumun sebebi yargıya alım yapıldığında liyakate göre değil sadakate göre tercih yapılmış olmasıdır. Kasıtlı olarak geliştirilen bu süreç, yürütmenin yargıyı baskı altına almasına ve yargının siyasi iktidarın hedeflerine ulaşma noktasında araç olmasına neden olmaktadır,

O nedenledir ki, bu ülkenin İçişleri Bakanı, mahkemece ihtiyati tedbir kararı verilmeden yapıların hemen yıkılması gerektiğini anlatarak, 'hukuk arkadan gelsin' diyebilmektedir” ifadelerini kullandı.


Siyasetçi karar veriyor

Avukat Cem Özbey, “O nedenledir ki, Anayasanın 138. maddesine rağmen, devam eden davalarda yargılanan sanıkların tahliye olup olmayacaklarına siyasetçiler karar verebilmekte, hatta bu yöndeki beyanlara rağmen, tahliye kararı verilirse, yargıcın “vatan hainliğinden” söz edilebilmektedir. O nedenledir ki, ABD Başkanının ricası ile bir rahip, Alman Şansölyesinin ricası ile bir gazeteci “candaki beden” pahasına havalimanlarına kadar tahliye edilebilmektedir. Yaşadıklarımızın bize öğrettiği en temel gerçeklik; bu anayasasız rejim sürdükçe, hepsi birer birer yitirilen demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkelerinin yitiminden kaynaklanan nedenlerle totaliter bir rejime doğru sürükleneceğimizdir. Oysa biz avukatlar, avukatlığımızın gerçek anlamda yapılabileceği ortamın, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tesis edilebildiği ortamlar olduğunu biliyoruz. Hukuk Devleti olamazsak, bu mesleği yapamayacağımızı biliyoruz. Yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcileri olarak, yaşanan hukuksuzluklardan payımıza düşeni alırken gösterdiğimiz direnç bu nedenledir” diye konuştu.


Vazgeçmeyeceğiz

CHP'li Cem Özbey, konuşmasının sonunda “Bu nedenle, her şeye, her olumsuzluğa, yaşadıklarımıza, bildiklerimize, gördüklerimize rağmen mesleğimizi inançla yapmaya devam ediyoruz. Hukuk ararken duruşma salonlarından çıkarılıyor, soruşturmalarla tehdit edilip, Bakanlığın çalakalem olurlarıyla yargılanabiliyoruz. Vuruluyoruz, darp ediliyoruz, ölüyoruz ama vazgeçmiyoruz yolumuzdan. Vazgeçmeyeceğiz. Sadece hukuk alanında değil siyasette de güce tapmayacağımızı, baskılara boyun eğmeyeceğimizi, tehditlere pabuç bırakmayacağımızı bu kürsüden haykırıyoruz. Biliyoruz ki, direnenler kazanacaktır. Biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.


SELVİ SARITAÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.