Direksiyon eğitmenleri kelle koltukta çalışıyor

Direksiyon eğitmenleri kelle koltukta çalışıyor
Beylikdüzü'nde direksiyon eğitmeni Kader Kuday'ın, arabasının içinde öğrencisini beklerken kaza sonucu ölmesinin ardından, direksiyon eğitmenleri de isyan etti. Damga'ya konuşan Avcılar Direksiyon Eğitmenleri Platform Başkanı Lokman Doğan, “Bizler bu ülkenin en büyük sorunu olan trafiğe bilinçli sürücü yetiştirirken maalesef can güvenliğimiz olmadan çalışıyoruz” dedi

Geçtiğimiz ay Küçükçekmece'de direksiyon eğitmeni Kader Kuday, arabasında öğrencisini beklediği esnada, buzda kayan bir aracın kendisine çarpması sonucu yola fırlamış ve hayatını kaybetmişti. Kuday'ın ölümü sonrası direksiyon eğitmenleri de bu kazanın ilk olmadığını ama son olması için önlemler alınması gerektiğini söyledi. “Kelle koltukta çalışıyoruz ve hiçbir can güvenliğimiz yok” diyen direksiyon eğitmenleri, Kader Kuday'ın da ihmalkarlık ve sürüş eğitiminin verildiği alanda hiçbir güvenlik önleminin olmaması nedeniyle öldüğünü söyledi. Damga'ya konuşan Avcılar Direksiyon Eğitmenleri Platform Başkanı Lokman Doğan, bu konuda çok dertli olduklarını belirterek, önemli açıklamalar yaptı.


Birisinin ölmesi mi lazımdı!

Direksiyon eğitmenlerinin sorunlarını her zaman dile getirdiklerini anlatan Doğan, “Fakat bu sorunların gündeme gelmesi, ana haber bültenlerinde konuşulması için illa bir arkadaşımızın ölmesi mi lazımdı?” diye sordu. Doğan, “Daha fazla Kader hocalar gitmesin diye direksiyon eğitmenleri olarak artık bizim işimizin bize sorulmasını istiyoruz. Her gün trafikte hiç bir can güvenliğimiz olmadan bu ülkenin en büyük sorunu olan trafiğe bilinçli sürücüler yetiştirmeğe çalışıyoruz, bizler bu işin en zor aşamasında sıfırdan aldığımız bir adayı çalıştırırken her türlü şiddetle karşılaşıyoruz. Üstümüze araç sürenler mi, sürücü araçlarının önünde drift yapanlar mı, sürücü araçlarının aralarına girerek slalom yapanlar mı, daha sayamayacağımız bir sürü tacize maruz kalıyoruz bunlar yetmezmiş gibi fiziksel şiddete kadar giden olaylar yaşıyoruz” dedi.



Ne yazık ki çözüm yok

Yaşadıkları sorunlara ilişkin sık sık yetkililere ulaştıklarını fakat sonuç alamadıklarını kaydeden Doğan, “Hakkımızı aramak İçin devletin en üst mercisi olan sorunların çözüm kapısı CİMER’e yazdığımız yazılarda bize dönüşler isteklerimizin dışında tavsiyeler niteliğinde olduğu için sorunlar ne yazık ki çözümsüz bir şekilde devam ediyor. Bizler haklarımızı biliyoruz ama haklarımızı alamıyoruz bütün sorun burada” ifadelerini kullandı.


Ne istediğimiz çok açık

Direksiyon eğitmenleri olarak isteklerini de açıklayan Doğan, “Bizler bu ülkenin en büyük sorunu olan trafiğe bilinçli sürücü yetiştirirken öncelikle can güvenliğimiz olması için fiziksel olarak uygun hale getirilmiş alanlarda eğitim vermek istiyoruz. Bize direksiyon eğitmenleri olarak bir isim hakkı verilmesini talep ediyoruz. Bizler haftada 40 saatten fazla çalışmak istemiyoruz, çalışıyorsak mesai olarak ücretlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu.


Ön koltukta bizim olmamız lazım

Direksiyon sınavlarında, sürücü adaylarının yanında bakanlıktan gelen öğretmenlerin değil eskisi gibi kendilerinin olması gerektiğini kaydeden Doğan, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı sınavlarda sınav esnasında eskiden olduğu gibi yine direksiyon eğitmenlerinin ön koltukta oturmasını istiyoruz. Neden böyle düşünüyoruz çünkü bakanlıktan gelen öğretmenlerin adayın hatasında müdahale etmesinde yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bunu kanıtlamak için sınavlarda yapılan kaza fotoğraflarını gösterebiliriz. Bakanlığın yaptığı sınavlarda görev yapan direksiyon eğitmenlerinin diğer komisyonlarla aynı şartlarda çalıştığını düşünürsek aynı oranda ücretlendirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.


Bizim işimiz bize sorulsun

Direksiyon eğitmenleri olarak yaşadıkları zorlukları ve taleplerini anlatmaya devam eden Lokman Doğan şu ifadeleri kullandı; “Sertifika sahibi olmayan insanların sürücü eğitmeni olarak çalıştırılmasını istemiyoruz. Bu tür kişileri çalıştıran kurumların tesbit edilerek uyarılmasını istiyoruz. Bu kişileri çalıştıran kurumlardan dolayı gerçek direksiyon eğitmenleri maaş haklarını alamadan çalışmak zorunda kalıyorlar yani burada kul hakkının yenildiğini düşünüyoruz  Biz direksiyon eğitmenleri, bu ülkede ismi olan, emeğinin karşılığını alan ve topluma bilinçli sürücüler yetiştiren bir mesleğin mensupları olarak toplumda gereken saygıyı  görerek işimizi yapmak istiyoruz. Bizim işimiz bize sorulsun istiyoruz.”

Anıl Boduç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum