Doğan Subaşı: Çok ucuz bir siyaset

Doğan Subaşı: Çok ucuz bir siyaset
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı milyonlarca vatandaşı ilgilendiren sosyal konut projesi İBB meclisinde gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden M. Tevfik Göksu’ya cevap veren Doğan Subaşı, “Suriyeli sığınmacılardan sonra Türk vatandaşlarımızı da düşünen hükümetimize teşekkür ederim” dedi. Göksu ise “Bu cümle çok ucuz bir siyaset” tepkisini gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, TOKİ yetkilerine ve emeği geçen tüm bürokratlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Ak Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, Ak Parti’nin hayata geçirdiği projelerin milyonlarca insanın hayali olduğunu söyledi. Göksu, yapılması planlanan sosyal konutların 50 bin tanesinin İstanbul’da yapılacak olmasının ayrı bir önem taşıdığını belirtti. 50 bin konutun İstanbul nüfusuna yaklaşık yarım milyon ek anlamı taşıdığını söyleyerek konuyla ilgili söz alan İyi Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı ise yapılması planlanan sosyal konutların kent dışında olduğunu ifade etti.


Kent büyütülüyor

İstanbul’da 300 bin konutun deprem tehlikesi altında olduğunu ve önümüzdeki 10 yıl içinde büyük İstanbul depreminin beklendiğini belirten Sarı, 300 bin konutun dönüşüm maksadıyla kullanılmasının yahut ayrılan 1 trilyonluk bütçenin bunun için harcanmasının daha doğru olduğunu belirterek, “Kentleri büyütmek 16 milyonluk bir kenti büyütmek doğru bir hareket mi? Ev yapılan yerlere metro, metrobüs, otobüs vs gidecek. Daha büyük bir bütçe olacak. Konutlar kentsel dönüşüm karşılığında kullanılsaydı daha mı doğru olurdu?” diye sordu.
Ak Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu ise “Dünyanın içinde olduğu böylesi bir kriz ortamında, tüm riskleri göze alarak krizi yönetme kapasitesi gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim. 21 yıldır Ak Parti’nin siyasi anlayışı, milletinin iyi ya da dar gününde yanında olmaktır. Türk tarihinin en büyük sosyal konut projesi 1 milyar yatırıma mal olacak, mesken sorununu ortadan kaldıracak ve maliyetin yüzde 40 altında halka sunacak. Buna karşılık muhalefette cevap yok, ufuk yok, yapamadıkları için öykünme yok ama karalama var” dedi.


Alkışlamasını bilin

Konuşmasını sürdüren Göksu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli konut projesinde en büyük dönüşüm alanı 60 bin konutla İstanbul. İstanbul’da acil dönüştürülmesi gereken 230 bin konut var ve AK Partili İlçe Belediyeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte şu anda 117 bin konut üretiyor. Peki 63 milyar bütçesi olan İBB dönüşüm için kaç konut üretiyor?” diye sordu.  İBB’nin ‘Tek Yapı Dönüştürme Projesi’ kapsamında Kadıköy Kozyatağı’nda bulunan tek bir binanın dönüşümü için özel organizasyon yaptığını ve bölgede yaşayan vatandaşların kendilerini arayarak, ‘Düğün alayı’ gibi organizasyondan bahsettiklerini söyleyen Göksu, “Destek verdiğin İBB Başkanına kaç tane konut dönüştürdünüz. Kaçının yenilenmesi için emek sarfettiniz. Bu soruyu sormasını beklerim” ifadeleriyle İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı’ya seslenerek şöyle devam etti; “Türkiye Cumhuriyeti’nin konut arzı krizine girmemesi için yılda bir milyon konut üretmesi gerekiyor. Bunu üretmezse konut arzı krizine girer. Konut fiyatlarındaki artışın sebebi de konut arzında sıkıntı olması. 2020 yılında 1 buçuk milyon konut üretilmiş, 2021 yılında bu sayı 478 bine düşmüş. Yeni hayatlar için konut arzını oluşturulmalı. İstanbul’da üretilecek 50 bin konut hem piyasayı regüle etmesi, hemde bu anlamdaki mesken edinme hakkını devlet olarak bir vizyonla ortaya koyması açısından önemlidir, gerekir. Ak Parti tüm riskleri göğüsleyerek 1 milyarlık yatırım yapacağım diyorsa bu hükümete teşekkür edilir, alkışlanır.”


İktidardayız!

Merkezi idarenin dar gelirli vatandaşlar için yapacağı konut projesinin alkışlanacak bir şey olduğunu, ancak alkışlanacak düzeyde olması için bir kaç şartın gerektiğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, “Öncelikle şeffaf olması gerekir. Bunun ihalelerini kim aldı, şehrin nerelerine yerleşti, yerel iradelerle konuşuldu mu, halkın torpil arayışı var mı? Bunlarda sorun yoksa 7-8 ay sonra iktidara geldiğimizde devam ettireceğimiz bir proje olur. Sizde ‘Biz başlattık, biz başlattık’ dersiniz” dedi. Geçtiğimiz mayıs ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Suriye’nin kuzeyine yapılan konutlarla ilgili ‘yüz bini bulacağız’ dediğini hatırlatarak, “Suriyeli sığınmacılardan sonra Türk vatandaşlarımızı düşünen hükümetimize bende teşekkür ediyorum” ifadeleriyle konuşmasını tamamlayan Doğan’a cevap veren Göksu, “Doğan beyin son kullandığı cümle çok ucuz bir siyaset” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.