Ekrem İmamoğlu'nun otopark vaadi askıda kaldı!

Ekrem İmamoğlu'nun otopark vaadi askıda kaldı!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim vaatlerinde ön plana çıkardığı “İstanbul’da otopark sorunu gündemden çıkaracağız. 100 bin kapasiteli otoparklar yapacağız” vaadi parasızlıktan ertelendi. İBB yönetimi, İstanbul’un otopark sorununa yönelik temel atmadığı gibi, inşaatı süren ve birçoğu bitme aşamasına gelen projeleri "para yok" gerekçesiyle durdurdu

Sürekli park kavgalarının yaşandığı İstanbul'da otopark en büyük sorunlardan biri. Bu nedenle 2019 yerel seçimleri öncesinde bütün adaylar otopark konusunda vaatlerde bulundu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da seçim sürecinde, "100 bin kapasiteli otoparklar yapacağız, mevcut otoparkların kapasitesi asansörlü sistemlere dönüştürülerek ikiye katlayacak, otopark sorununu gündemimizden çıkaracağız" vaadinde bulunmuştu. Fakat İmamoğlu, geride bıraktığı 24 aylık sürede otopark vaatleri için sadece bir adet proje geliştirme ihalesi gerçekleştirdi.


28 Ocak'ta sonuçlandı

İstanbul’un otopark sorununu çözmek için gereken projelendirme çalışmaları için 29 Temmuz 2020 tarihinde ihale onayı alındı. 2020/389030 numaralı ihalenin 20 Ağustos 2020 günü gerçekleşeceği duyuruldu. Ancak, ihale 28 Ocak 2021'de sonuçlandı. İhaleyi, Ankara merkezli Tümaş Türk Mühendislik, 2 milyon 997 bin 300TL ile kazandı. Firma, İBB için "87 bin metrekare Muhtelif Yapı Projesi (44 değişik tipte) ile 18 bin metrekare Açık Alan Düzenlemesi Projesi" hazırlayacak. Bilgilerine başvurduğumuz mimar ve mühendislik firmaları 87 bin metrekarelik 44 değişik kalemli proje hazırlanmasının bu ihale rakamlarıyla mümkün olamayacağına dikkat çekti.



Otoparkın adı yok

İBB tarafından yapılan ihalenin şartnamesi 22 maddeden oluşuyor. İhale şartnamesinin adı haricinde otopark sözcüğü geçmiyor. Şartnamede; otopark, kapalı otopark, ne de katlı otopark sözcüğü yer alıyor. Otopark sözcüğü, sadece ve sadece ihalenin başlığında yer alıyor. 22 kalemlik şartnamenin 3 maddesinde 2 bin metrekarelik proje, 7 değişik inşaat kaleminden oluşuyor. Madde şöyle: "Okul ve Mahalle Spor Tesisleri, Katlı Garajlar, Semt Pazarları, Küçük ve Büyük Hal Binaları, Kreş ve Gündüz Bakım Evleri vb. Yapıların Uygulama Projelerinin Hazırlanması." 7 kalem için öngörülen 2 bin metrekarelik projede adı anılan katlı garajın kaç metrekare olacağı konusunda hiçbir detay yok.


‘Para yok’ gerekçesi ile İBB tarafından durdurulan otopark inşaatları;

-Esenler, 0-3 Güney Yanyol Güzergâhı mahalle yaşam parkı ve zemin altı otopark inşaatı.
-Ataşehir İçerenköy Mahallesi spor tesisi ve zemin altı otopark inşaatı.
-Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi 101. Sokak zemin altı otopark üstü spor ve park inşaatı.
-Güngören zemin altı otopark ve spor tesisi inşaatı.
-Sancaktepe Hastanesi yanı katlı otopark inşaatı.
-Bağcılar Meydan düzenlemesi ve katlı otopark tamamlama inşaatı.
-Bayrampaşa Mektep Sokak zemin altı otopark tamamlama inşaatı.
-Bayrampaşa Belediyesi yanı zemin altı otopark yapım inşaatı.
-Fatih İlçesi eski İSKİ binası otopark düzenlenme inşaatı.
-Üsküdar İlçesi Küçüksu Kapalı Spor Salonu ve otopark inşaatı.
-Ümraniye Yeraltı Otopark İnşaatı.

OĞUZ KARAMANLI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.