Ekrem İmamoğlu: Tehdidine boyun eğeceğimizi zannediyor; biz sana pabuç mu bırakacağız?

Ekrem İmamoğlu: Tehdidine boyun eğeceğimizi zannediyor; biz sana pabuç mu bırakacağız?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ'deki suya zam tartışması hakkında açıklamalarda bulundu.

İBB Meclisi'nde zam talebi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmişti. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ekrem İmamoğlu'nu hedef alarak AKP'li belediyelere suya indirim çağrısı yapmıştı.

Ekrem İmamoğlu süreci, maliyet artışını ve kanuni gereklilikleri anlattı. Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'ın İBB Başkanlığı döneminde yapılan zamların oranını da hatırlattı. Tarihin getirdiği en büyük zam bugünkü merkezi iktidar İBB'de ilk geldiğinde oldu. Suya yüzde 200, bir sonraki yıl yüzde 173 yıl zam yaptı. Niçin yaptı demiyoruz, gerektiğinden yaptı. Bugün yüzde 50'yi fahiş bulan arkadaşlar o gün yüzde 200 zam yaptı. 


İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle oldu:

İBB üzerinde kötü bir oyun oynanıyor. 2 yıldır İBB bütçesini tüm siyasi paydaşlarla paylaştık.

İstanbul'umuza oynanan  kötü bir oyunu sizinle paylaşmak için buradayım. En son bir ay önce gelinen son noktada yapılan bütün yanlışları ortaya koyarak bizzat CHP, AK Parti ve Meclis Başkan vekiline bu bütçe üzerinden oturup konuşalım, fiyat tarifesi ile İstanbul'un suyunu kesintisiz tedarik edelim diye aktardım. Bizzat 3 samimi insanın yüzünü gördüm. Diyalog sürecini başlattım. 

Sadece doğalgazdaki artış 2 buçuk yıldan fazla, yüzde 102. Elektrik yüzde 283. İSKİ için elektrik o kadar önemli ki: İSKİ'nin giderinin yüzde 25'i elektrik. Şu andaki elektrik tarifesine göre 2022'deki fatura 3 milyar lirayı aşacak. Elektriğe zammı ben mi yaptım. Biz sonucu konuşuyoruz. Sebebi biz değiliz.

Mazot yüzde 135. İSKİ ile alakası yok, İSKİ zam yapmasın ama Avrasya Tüneli yapsın. Yüzde 127. Maliyet tablosunu sizle paylaşıyorum.

İstanbul'un suyunu sağlıklı hale getirmek için kullandığımız kimyasallar dövizle geliyor. Bazı kalemlerde yüzde 300 zam. Suyun temizle gelmesi için bir çok şey kullanıyor. 

1 yılda İstanbul'umuza su temin eden İSKİ'nin maliyetleri yüzde 100 artmış. Kaçınılmaz olarak su tarifesi kullanmak zorundayız. Dar gelirli vatandaşlarımız biraz daha rahat kullanmaıs için yüzde 50 olsun dedik. Eksi bütçeyi de göze alıyoruz. Bu da suç. Vatandaşımızın yanında olma çabamız var. 

İSKİ'nin tün gelir ve gider kalemleriyle beraber bütün yetkili arkadaşlarım AK Parti Grup Başkanvekiline küçük bir çocuğumuuzun anlayacağı şekilde anlattık. 

Ayıptır yazıktır günahtır. Matematik var. Bu arkadaş yüzde 179'u nerede bulur, hangi akılla bulur anlamış değilim. Yapılan zamı bulmak için bir öncekine göre bölerseniz anlarsınız.

Gerçekten ciddi bir kötülükten, hazmemededen.

Tarihin getirdiği en büyük zam bugünkü merkezi iktidar İBB'de ilk geldiğinde oldu. Suya yüzde 200, bir sonraki yıl yüzde 173 yıl zam yaptı. Niçin yaptı demiyoruz, gerektiğinden yaptı. Bugün yüzde 50'yi fahiş bulan arkadaşlar o gün yüzde 200 zam yaptı. Akıllar 2019'daki seçimde hala. 

Ya verdiğimiz zammı kabul edersiniz ya da vermeyiz. Tehdit ediyor bizi, tehdidine boyun eğeceğimizi zannediyor. Biz sana pabuç mu bırakacağız? Bütün vicdanını kara bir bulut kaplamış. İSKİ'yi organize kötülükle batırmaya çalışan arkadaşlarımız var.

İSKİ kanununun 163. maddesine göre İSKİ maliyetinin altında su teminatı yapamaz. Bu zarar bizim teklifimizi reddeden her üyeden rücu edilecek mahkemelerde. Çok kısa sürede olacak bu iş. 

Vicdanlarında bu süreci reddeden Meclis üyeleri olduğunu biliyorum.

Bu ülkede herhangi bir şeyin fiyatı çok artıyorsa bunun sorumlusu iktidardır. Bunların İstanbul'daki ucuz kahramanlık girişine vakti geldiğinde en büyük yanıtı bu şehrin kıymetli insanları verecektir. 

İSKİ üzerinden yapılan kötülük dolu oyunu paylaşmak istedim. Bu sorunların üstesinden geleceğiz, bu sorunları hep birlikte aşacağız. 

Yüzde 25 teklifin kabul edilmesi bizim yetkimizde değil. Verdikleri teklifi geri çektiler.

İstanbul ne AK Parti'nin, ne CHP'nin, ne İYİ Parti'nin. İstanbul Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının. İstanbul dünyanın. Ben bunu anlamıyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.