Enver Demir: Bindik bir alamete!

Enver Demir: Bindik bir alamete!
Kendisi de eğitimci olan Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Enver Demir, 2022 YKS sonuçlarını değerlendirdi. Demir, “AKP'nin eğitimde her geçen yıl yükselen başarısızlık çıtası, 2022 yılında en yüksek seviyeye çıkarak tescillenmiş ve tarihe geçmiştir. Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete” dedi

Esenyurt Belediye Meclisi'nin İYİ Partili üyesi Enver Demir 2022 YKS sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu. “Üniversiteye giriş sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar hiç iç açıcı değil” diyen Demir, “Açıklanan, 2022 YKS sonuçlarından sonra daha da emin olduk ve net olarak söyleyebiliriz ki rahmet li Cem Karaca'nın şarkısnda dediği gibi 'Bindik bir alamete, gidiyoz kıyamete.' 2022 Üniversiteye Giriş Sınavlarından önce, üniversiteye girişte puan barajının kaldırılmasıyla ilgili yapılan değişiklik, 2022 yks sınav sonuçları ve sonuçların ortaya koyduğu veriler ortaya koyuyor ki AKP'nin eğitimde her geçen yıl yükselen başarısızlık çıtası, 2022 yılında en yüksek seviyeye çıkarak tescillenmiş ve tarihe geçmiştir” ifadelerini kullandı.


Kalite düştü

Demir, “Her yıl üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra, basın ve kamuoyunda seslendirilen 'bu yıl da şu kadar öğrenci baraj altında kaldı' mesajları haberlere konu olmasın diye değiştirilen sistem, öğrenci ve veliler açısından yeni sıkıntılara gebedir. Şöyle ki; bu yıl, geçen yıla göre sınava giren sayısında 591 bin 539 kişi artış olmuş, 96 bin 518 aday sıfır çekmiştir. Baraj sistemi varken ‘yetersiz kabul edilecek' olan bu sıfır çeken gruptakilerin şayet aileleri varlıklıysa bu puanlarla istedikleri özel üniversitelere girip diplomalarını alabileceklerdir. Bu eğitim sistemi sonucunda 4-5 yıl sonra bu üniversitelerden mezun olan bu öğrenciler, çeşitli meslek kollarında faaliyet gösterecek, belki de ülkenin geleceğini ilgilendiren çok önemli konularda söz sahibi olacaklardır. Kalite ve liyakatin bu kadar ayaklar altına alındığı bir ortamda zengin ve fakir öğrenci arasındaki uçurumda derinleşmektedir” dedi.


Çarpık bir sistem

“Bu yılki TYT (Temel Yeterlilik Testi) adayların Türkçe konusunda 2018’den bu yana en başarısız oldukları sınavdır. AYT’de de vahim bir durum sözkonusudur” diyen Üner, “Çarpık eğitim sistemi sonucunda, gençler ana dillerinde sorulan 40 sorudan ortalama 17’sine doğru cevap verebilmiştir. Oysa, kişinin anadiline hakimiyeti sadece kariyeri için değil meseleleri kavrayışı, kendini ifade edebilmesi gibi hayati becerilerin de temelidir. Ayrıca Sosyal Bilimlerdeki net sayılarında da düşüş yaşanmıştır.Matematik ve Fen bilimlerinde ki netler de yerlerde sürünmektedir. Yabancı dil dışında tüm testlerde Türkiye ortalaması yüzde 50’nin bile altında kalmıştır. Özetle; Sonuçlar açıkça ortaya koymaktadır ki; sınavdan barajın kaldırıldığı bu yıl, gençler, pandeminin psikolojik travmasıyla girdiği geçen yıla göre bile çok daha kötü sonuçlar elde etmiştir. Adil olmayan bu sistem ve yine onun kadar adaletsiz olan sınav yüzünden üniversiteye giremeyen gençleri sosyal baskı ve stres beklerken, üniversiteye girecek öğrencileri de beslenme-ulaşım ve barınma gibi sorunlar beklemektedir. Bu sınavda başarısız olarak sıfır çekenler, çocuklarımıza anadillerini bile öğretemeyen bir sistemi kuranlardır! Bu sınavda sıfır çekenler, verdikleri eğitim ile sınavın kopukluğunu yıllardır ve bile isteye görmezden gelenlerdir. Bu sınavda sıfır çekenler, sıfır vizyonlu MEB ve ÖSYM’dir” eleştirisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.