Erhan Güzel: Borç nedeniyle uyuyamıyorum

Erhan Güzel: Borç nedeniyle uyuyamıyorum
Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, belediyedeki toplam borcun 761 milyon olduğunu söyleyerek "Ben bu borç nedeniyle rahat uyku uyuyamıyorum” dedi.

EKREM HACIHASANOĞLU- Çatalca Belediye Meclisi'nde borç tartışması yaşandı. AK Parti Grubu, 1 milyar 120 milyon borç olmadığını, toplam borcun 761 milyon olduğunu savundu. Belediye Başkanı Erhan Güzel ise “Keşke borç sizin dediğiniz kadar olsa. Ben de geceleri rahat uyuyabilsem. Ben bu borç nedeniyle rahat uyku uyuyamıyorum” açıklamasını yaptı.

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, geçtiğimiz hafta geçmiş dönemden kalan borcu açıkladı. Pankart yaptırılan borç tablosun belediye binasına asıldı. Güzel'in görevi devraldığı Mesut Üner ise rakamların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Sosuyal medya üzerinden devam eden tartışma belediye Meclis toplantısında da gündeme geldi. Gündem dışı açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Erhan Güzel, süreci özetledi.

Kayıtlara geçsin istedim

“Göreve başlar başlamaz yazılar yazdık. Bütün müdürlüklerden bilgi ve belge talep ettik” diyen Güzel, “Bu bilgi ve belgeler geldikten sonra belediyenin mali yapısı ortaya çıktı. Bu yazılara ilave olarak bütün müdürlüklerden var olan ihalelerin hak edişleri ile ilgili de bilgi istedik. Böylelikle bir toplam borç ortaya çıktı. Bunu geçen hafta açıkladık. Böylelikle toplam borcumuzun 1 milyar 120 milyon 907 bin 779 lira 21 kuruş olduğu ortaya çıktı. Bunu ilan etmemizin nedeni devraldığımız belediyenin mali yapısını halkımıza duyurmak. Bu borcu ilan ettikten sonra görev süremizin sonunda ilave sürpriz borçlar olursa onu da açıklayacağım. Bunun Meclis kayıtlarına girmesini de istedim. Bizim 2019'da devrettiğimiz borçlar sürekli artırılarak gündeme getirilmişti. Bu nedenle kayıtlara girmesini istedim” ifadelerini kullandı.

Bari doğruları yazsaydınız

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Rasim Yücel ise yaptığı konuşmada açıklanan rakama itiraz etti. “Çatalca Belediyesi'nde bugüne kadar birçok yönetim geldi geçti. Hiçbir yönetim bir önceki belediye borçlarını pankart yapıp asmadı” diyen Yücel, “Biz de borçlu bir belediye devraldık. Ama pankart yapıp asmadık. Belediye başkanımız sosyal medya hesabından paylaşmadı. Herkes kendine yakışanı yapar. Bari doğruları yazsaydınız. Yazıp paylaştıklarınızın doğru olmadığını iddia ediyoruz. Bundan dolayı borçların doğru hesaplanması için komisyon kurulmasını talep ediyoruz. Belediye borçlarını şov yapmak için belediye binalarına asmak doğru değildir. Bunun anlamı devri sabık oluşturmak ve şimdiden bahane üretmektir” açıklamasında bulundu.

İBB'nin borcu da açıklansın!

İBB'nin de borçlarının açıklanmasını talep eden Yücel, “CHP'li belediyeler madem çok şeffaf kendi borçlarını neden pankart yapıp asmıyor. Örneğin Büyükçekmece. İBB'nin borçlarını da biz açıklayalım. Resmi evraktan açıklıyorum. Şu anda İBB'nin toplam borcunun bir önceki yıla göre 68 milyar 761 milyon artarak 2023 yılında 150 milyar 837 milyon olduğu görülmüştür. Bu 2024 yılının ilk 3 ayı hariç. Bu miktara iştirakların borcu eklendiğinde İBB'nin toplam borcu 180 milyar 32 milyon. Bu bir yıllık borç” dedi.

Borç 691 milyondur!

AK Parti Meclis Üyesi Süheyla Topçu ise “2029 yılında biz göreve geldiğimizde Çatalca Belediyesi'nin borcu bugünkü değeri ile 25 milyon dolardı. Ama ortada hiçbir eser ve yatırım yoktu. Şu anda pankart yaptırıp astığınız borçların içinde sizin döneminizden kalma borçlar da var.

Borcu neredeyse iki katına çıkarmışsınız. Kendi yapacağınız borçları da bu listeye eklemişsiniz. Bizim talebimiz bütün muhasebe kayıtlarının beraber incelenmesidir. Bütçedeki bütün ödenekleri kullanılmış gibi borca yansıtmışsınız. 31 Mart itibariyle belediyemizin toplam borcu 691 milyondur. Sizin açıkladığınız arasında 400 milyondan fazla fark var. O yüzden önerge verdik. Geçici araştırma komisyonu kurulsun” talebinde bulundu. Mecliste yapılan oylamada komisyon talebi oy çokluğu ile reddedildi.

Uyku uyuyamıyorum

AK Partililerin konuşmasının ardından açıklama yapan Erhan Güzel, 2099 yılında belediyeyi 86 milyon borçla devrettiklerini belirterek, “Keşke borç sizin dediğiniz kadar olsa. Ben de geceleri rahat uyuyabilsem. Ben bu borç nedeniyle rahat uyku uyuyamıyorum” dedi. Güzel, “Tartıştığımız konu şu; 86 milyon borçla belediyeyi size devrettik. Bu borcu artıra artıra açıkladığım rakama getirdiniz” ifadelerini kullandı. AK Parti'nin komisyon talebini de değerlendiren Güzel, “Zaten yıl sonunda denetim komisyonu kurulacak. Bu komisyonda sizin de üyeniz olacak” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler

Kaynak:EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.