Esenyurt yok satıyor

Esenyurt yok satıyor
Konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle konut satışları son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İstanbul’da, Haziran ayında 28 bin 799 konut satıldı. Konut satışlarının yüzde 11’i Esenyurt’ta gerçekleşirken, bir önceki yıla göre konut satışı en fazla yükselen ilçe Bayrampaşa oldu

Yabancılara yapılan toplam konut satışlarının yüzde 43,9’u İstanbul’da gerçekleşirken, bir önceki yıla göre satılan konut sayısı yüzde 28 düştü. Hem İstanbul’da hem de Türkiye’de konut fiyatları yükseldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’a ilişkin konut piyasalarını değerlendirildiği Temmuz 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. Haziran ayında gerçekleşen işlemler, rakamlara şöyle yansıdı: Konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 186 arttı

Konut kredisinde faiz oranlarının düşmesiyle İstanbul’da Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 186 artarak 28 bin 799; Türkiye’de yüzde 210 artarak 190 bin olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde İstanbul’un payı, bir önceki yıl ile aynı seyrederek yüzde 15 oldu. Bir önceki aya göre ise İstanbul’da satılan toplam konut sayısı, yüzde 277 arttı.

8 bin 253 sıfır konut satıldı

Haziran ayında İstanbul’da, 8 bin 253 sıfır konut, 20 bin 546 ikinci el konut satıldı. Konut satışlarının yüzde 29’u sıfır konut, yüzde 71’i ise ikinci el konut satışı oldu. Sıfır konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 116; ikinci el konut satışları ise yüzde 229 arttı. İstanbul’da bir önceki aya göre ise satılan sıfır konut sayısı yüzde 224 artarken, satılan ikinci el konut sayısı yüzde 303 arttı.

İpotekli konutların payı yüzde 51 oldu

İstanbul’da Haziran ayında ipotekli olarak 14 bin 767 konut satın alındı. İpotek ile alınan konutların toplam konut satışları içindeki payı, bir önceki yıla göre artarak yüzde 51 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise konutların yüzde 53’ü ipotekli olarak satıldı.

Bayrampaşa da zirvede

Mayıs ayında konut satışlarındaki en yüksek artış oranı bir önceki yılın aynı ayına göre, Avrupa yakasında yüzde 320 ile Bayrampaşa’da; Anadolu yakasında ise yüzde 304 ile Sancaktepe’de yaşandı. Konut satışlarında artışın en az yaşandığı ilçeler ise Sarıyer, Beşiktaş ve Zeytinburnu oldu. Haziran ayında bir önceki aya göre bakıldığında ise tüm ilçelerde konut satışları artarken en yüksek artış Ataşehir’de gerçekleşti.

Yabancılara satış azaldı

Haziran ayında, yabancılara yapılan satışın yüzde 43,9’unun gerçekleştiği İstanbul’da, 730 adet konut satıldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre bakıldığında yabancılara yapılan konut satışları yüzde 28 azalırken, Mayıs ayına göre yüzde 73 arttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.