ETF Tekstil işçileri maaşını istiyor

ETF Tekstil işçileri maaşını istiyor
Tuzla’da bulunan DERİTEKS’in örgütlü olduğu ETF Tekstil’de işçilerin ücretleri aylardır geç ödeniyor. Bu durumun mağduriyet yarattığını belirten ETF Tekstil işçileri sorunun çözülmesini istiyor

Son TİS sürecinde 9 ay boyunca işçilerin ve sendikanın tüm çabalarına rağmen masaya oturmayan ETF patronunun dayatmalarına karşı işçiler iş yavaşlatmanın da dahil olduğu çeşitli eylemler düzenlemiş, en sonunda işçiler sendikanın çağrısıyla ETF patronunun yönetiminde olduğu Türkiye Giyim Sanayi Derneğinin (TGSD) önünde eylem yapmıştı. 9 ayın ardından ise TİS imzalandı ancak bir süre sonra işçilerin ücretleri her ay gecikmeli olarak ödenmeye başlandı. ETF Patronu Sanem Dikmen, özellikle kadın işçilerin istihdamını desteklediğini, her fırsatta güçlü kadın demeçleri verirken ETF’de çalışan kadın işçiler ise ücretlerinin bir gün bile gecikmesine artık tahammüllerinin kalmadığını dile getiriyor.

Sabrımız kalmadı
Bir kadın işçi şunları söylüyor: “Benim evim kira, ev sahibi günü gününe kirasını istiyor. Çocuğumun cebine harçlık koyamıyorum maaşım gecikince. Zaten geriye dönük haklarımızı önümüzdeki yıla attılar. Sözleşme döneminde asgari ücretin altında kaldı çoğumuzun maaşı. O günlerin açığını kapatamadık. Bu nedenle bir gün bile maaşımızın gecikmesine sabrımız yok. Yaptıkları tek açıklama, iş yok bankalar kredi vermiyor. Banka kredi vermeyince Sanem Hanım’ın evinde yediği içtiği azalıyor mu, tabii ki hayır. Madem işçi dostu o zaman milyonluk arabasını satıp işçinin maaşını versin.” Başka bir işçi de “Güçlü kadın diyorsun da o kadın evine para götürmeyince nasıl güçlü olsun sorarım sana” diye sitem ediyor.
 

Sendika düşmanlığı yapıyor
“Zamlar almış başını gidiyor, aldığımız ise zaten hiçbir şeye yetmiyor” diyen bir işçi de şöyle devam ediyor: “Her şeyi taneyle aldığımız halde yetişemiyoruz. İş verdikleri fasonlar nasıl çalışıyor peki? Onlara var bize neden yok? En başından beri ETF’nin patronunun hep sendika düşmanlığı yaptığını ve işçinin hakkını vermemek için her türlü yolu denediğini gördük. Her şeyi pandemi diye açıkladılar, bu pandemi ne hikmetse hep biz işçileri vurdu ezdi. Sürekli artan faizler yüzünden kredi çekemiyoruz ve bu yüzden maaşları ödeyemiyoruz diyor patron. Peki siz bu kadar varlığın içinde kredi çekemezken biz gecikmeli ödediğiniz bu maaşlarla nasıl yaşayacağız?”

Ekmeğimiz giderek ufalıyor
Bir başka işçi de “Bu maaşla zaten ay sonunu hiç görmüyoruz. En az 15 gün hep içerideyim. Maaş geciktiğinde de 20-25 gün daha içeri giriyorum ve sürekli borçluyum. Kiradan faturalara kadar hiçbir şeyi zamanında ödeyemiyorum.  Evimize sağlıklı bir besin girmiyor. Son zamlardan sonra yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Doğru düzgün bir açıklama bekliyoruz. Nereden bilelim kandırılmadığımızı? Daha 6 ay önce bir sürü sipariş alan fabrika bir anda ne oldu da işçinin alacağını geciktiriyor? Biz ETF işçileri haklarımız için 9 ay boyunca sabırlıca direndik ama hakkımız yenilmeye devam edilirse bu kadar sabırlı olmayız. Çünkü giderek ufalan ekmeğimiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.