Ev kirasına otel kiraladılar!

Ev kirasına otel kiraladılar!
Kartal Belediyesi’nin sınırları aşan yatırımı usulsüz kiraya verildi. Otel önce istisnai durumlarda uygulanan pazarlık usulü yöntemiyle aylık 6 bin liraya belediyenin şirketine kiralandı. Belediye şirketi de bir süre sonra oteli aylık 38 bin liraya üçüncü kişiye kiraladı

ÖZEL HABER: ERCAN ÖZTÜRK - Kartal Belediyesi’nin Nevşehirli olan bir önceki dönem Belediye Başkanı Altınok Öz,  Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan ve Kartal’dan 742 kilometre uzaklıktaki Nevşehir’de bulunan Kapadokya’daki oteli 30 yıllığına kiraladı ve yerine yeniden inşa etti. 15 suit,71 standart yataklı oda,16 twin, 70 french yataklı otelde yüzme havuzu 400 kapalı, 400 açık kişilik restoranı bulunan ''Kapadokya Kartal Otel''  3 Mayıs 2012’de belediyenin şirketi KARYAPSAN’a yıllık 72 bin liraya kiralandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2013 yılındaki açılış törenine katılmamıştı. Kılıçdaroğlu’nun Altınok Öz’ün kendi ilçesi dışına yaptığı bu yatırıma kızdığı için açılışa katılmadığı iddia edilmişti.


Usulsüz kiralamalar var
Kamu kurumlarında yıllık denetimlerini yapan Sayıştay Başkanlığı, burada tespit ettiği bulgular yıllık denetim raporlarına yerini aldı. 2022 yılı sonunda  hazırlanan raporlarda Kartal Belediyesi’nin kendi kullanımında olan taşınmazları pazarlık usulü yöntemiyle kiraya verdiğini belirledi. Usulsüz şekilde kiralanan taşınmazlarla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Tablonun 53’üncü sırasında bulunan Nevşehir İli Gülşehir İlçesinde belediyenin mülkiyetindeki otel taşınmazının belediyenin şirketine aylık 6.000,00 TL bedelle kiralandığı görülmektedir. Ancak; aynı otelin belediyenin şirketi tarafından üçüncü kişi işletmeciye 01.03.2020 tarihli 3 yıllık kira sözleşmesiyle aylık olarak 38.000,00 TL’ye kiralandığı tespit edilmiştir. Bir başka örnekte ise; Tablonun 37’nci sırasında bulunan belediye mülkiyetindeki araç park yeri ve depo nitelikli taşınmazın belediyenin şirketine aylık 71.000,00 TL’ye kiralandığı görülmektedir. Ancak; aynı taşınmazın belediyenin şirketi tarafından üçüncü kişi işletmeciye 01.01.2021 tarihli 3 yıllık kira sözleşmesiyle aylık olarak 110.000,00 TL’ye kiralandığı tespit edilmiştir.”


Doğru bedel tespit edilmedi

Örneklerden de anlaşılacağı üzere, idare taşınmazlarının 51/g usulü ile kiralamasının sonucunda muhammen bedellerin doğru tespit edilemeyerek piyasa rayiçlerinin çok altında kalındığı, kiralama ihalelerinin rekabet ortamından uzaklaşarak taşınmazların etkin yönetilemediği düşünülmektedir. Netice olarak; yukarıda yapılan açıklamalar ve mevzuat hükümleri çerçevesinde, belediyelerin söz konusu 51/g maddesini gerekçe göstererek pazarlık usulü ile kendi mülkiyetinde yer alan taşınmazları kiraya vermesi veya üzerinde ayni hak tesis etmesi mümkün olmayıp, yapılacak kiralamalarda Kanun’da öngörülen kapalı teklif usulünün ya da açık teklif usulünün kullanılması önem arz etmektedir.


51/G MADDESİ NEDİR?
“Pazarlık usulü ile yapılacak işler” başlıklı 51’inci maddesinin (g) bendinde özetle “kullanışlarının özelliği, idarelere yararlı olması veya ivediliği nedeniyle kapalı veya açık teklif yöntemleriyle ihalesi uygun görülmeyen, Devletin özel mülkiyetindeki taşınır ve taşınmaz malların kiralanması, trampası ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi” denilmek suretiyle pazarlık usulüne hangi istisnai koşullarda başvurulabileceği belirlenmiş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.