Evlilik adetleri değişiyor

Evlilik adetleri değişiyor
Yapılan araştırmalar evlilik alışkanlıklarının değiştiğini gösterdi. Verilere göre, düğün davetiyesinin dijital ortamlardan paylaşılabileceğine katılanların oranı yüzde 65 oldu. Ayrıca, düğün konvoyunun gerekli görülmediği, eğitim seviyesi arttıkça çeyiz alıp verme geleneğinin de sürdürülmek istenmediği ortaya çıktı

Araştırma şirketi Areda Survey, düğün sezonuyla vatandaşların evlilik alışkanlıklarını gözler önüne seren bir araştırma yaptı. Değişen Evlilik Alışkanlıkları’nı masaya yatıran ve Türkiye genelini temsil eden araştırma toplam bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Araştırmaya katılanların yüzde 50.7’si kadınlardan oluşurken, medeni halini evli olarak tanımlayan katılımcıların oranı yüzde 64.7 oldu. Araştırmada yüzde 25.9’su bekar, yüzde 7.7’si eşi vefat etmiş ya da boşanmış, yüzde 1.7’si ise sözlü ve nişanlı katılımcılar yer aldı. Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın, araştırmanın detaylarını paylaştı. Araştırmanın detaylarını paylaşan Akın, “Görücü usulü evlenirim diyen oranının katılımcılarımızdan yüzde 50.6 olduğunu gördük. Bu oran kadınlarda yüzde 48.2 iken, erkeklerde anlamlı bir farkla yüzde 53.2 oranında. Araştırmada, erkeklerin görücü usulü evlenmeye daha yatkın olduklarını tespit ettik” ifadesini kullandı.

Düğüncülük devam ediyor
Düğünler yörenin geleneklerine uygun bir biçimde yapılmalıdır’ önermesine katılım oranının yüzde 60.2 olduğunu belirten Akın, “Evli çiftlerin yüzde 64 oranında ‘evet, yöresel geleneklere uygun olarak yapılmalıdır’ diyerek katılım sağladığını gördük. Erkeklerin de yüzde 52.4 oranında katılımıyla, biraz daha geleneksel bakış açısından uzak tavır aldıklarını görüyoruz” dedi.

Tuzlu kahve isteyen azaldı
Tuzlu damat kahvesi ile ilgili soruya yönelik açıklamasında Akın, “Tuzlu damat kahvesi geleneği yapılmalı mıdır, yapılmamalı mıdır diye sorduk. Yüzde 49.8 evet yapılmalıdır dedi. Genelde tuzlu damat kahvesini yapan hanımefendiler yüzde 51.8 oranında bu önermeye katılırlarken, kahveyi içen bey efendiler ise yüzde 47.6 oranında bu önermeye katıldıklarını ifade etti” diye konuştu.

Çeyize lüzum yok
Yusuf Akın, “Çeyiz alıp verme gereklidir önermesinde yüzde 49.4 oranında katılım olduğunu gördük. Eğitim düzeyi yükseldikçe çeyiz geleneğine bakışın da gerekli olmadığına yönelik bir eğilimin oluştuğunu gördük. Burada düğün organizasyonunun çalgılı olup olmamasıyla ilgili de soru yönelttik. Bir düğün çalgılı olmalıdır sorusuna evet cevabını verenlerin oranı yüzde 56.8. Burada hanımefendilerin düğünün çalgılı olmasıyla alakalı eğilimlerini daha güçlü bir şekilde belirttiğini görüyoruz” dedi.

Düğün konvoyu tarih oluyor

“Gelenek olarak etrafımıza ‘evet düğünümüz var, evleniyoruz, mutluyuz’ şeklinde mesajı verdiğimiz düğün konvoylarıyla ilgili de sorular sorduk” diyen Akın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sokaklarda görülür, arkasında çocuklar koşar, ön keserler, zarflar atılır… Eğlenceli bir ritüeldir. Araştırma genelinde bu başlık düğün konvoyu gereklidir önermesi en az desteği alan başlıklarımızdan birisi oldu. Eğitim düzeyi yükseldikçe bu ritüelin gerekliliğiyle alakalı da olumlu görüş beyan edenlerin oranında da anlamlı bir azalmanın olduğunu görüyoruz. Düğün hediyesi olan altının ve paranın paylaşılması gereklidir sorusuna yüzde 56.6 evet diyor. Evlilerde bu oran yüzde 54.2 iken, henüz evlilik arifesinde olan sözlü ve nişanlılarda bu oranın yüzde 71 olduğunu görüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.