Gürsel Tekin: EYT'lilerden sonra EPT'liler olmasın!

Gürsel Tekin: EYT'lilerden sonra EPT'liler olmasın!
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkarılan yaklaşık 2 milyon çalışanların emeklilik primlerinin ödenmediğini belirterek, emeklilikte yaşa takılanlar gibi yeni mağduriyetlerin ortaya çıkmaması için eksik primlerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması gerektiğini açıkladı.

Tekin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

İktidarının koronavirüs gerekçesiyle Nisan ayında hayata geçirdiği ücretsiz izin uygulaması, çalışanları her açıdan mağdur etmeye devam ediyor. Nisan-Kasım arası dönemde 2 milyondan fazla çalışan ücretsiz izne çıkarıldı. Ücretsiz izinde olan çalışanların emeklilik primleri ödenmezken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “prim yatırılmayan dönemler için borçlanma ve benzeri imkânlara önümüzdeki dönemde bakacağız” diyerek geçiştiriyor.

Bu belirsiz durum neticesinde milyonlarca çalışanında emekli olma hakkı açıkça gasp edilmiş oluyor. Yıllarca çalışıp emek verdikten sonra sağlıklı, huzurlu ve rahat bir emeklilik geçirmek zaten mümkün değildi. Şimdi ise hayal etmek bile güçleşiyor. Milyonlarca EYT’li mağdur yetmezmiş gibi şimdi de milyonlarca EPT’li (Emeklilikte Prime Takılan) mağdur yaratılıyor.

Ücretsiz izne çıkartılan çalışanlar, resmi işsiz rakamları içinde görünmediği için işsizlik oranları olduğundan daha düşük görünüyor. Kasım ayı itibariyle 2 milyonu geçen ücretsiz izne çıkartılanlar TÜİK’in işsizlik oranı hesapları içinde yer almıyor.

Çalışanlar ödenmeyen günlerin primini kendi cebinden karşılamak zorunda kalacak. Buradan İktidara çağrı yapıyorum, ücretsiz izine çıkarılan tüm çalışanların ödenmeyen primleri acilen İşsizlik Sigortası Fonundan ödeyin. Sigorta primleri yatmadığı için kıdem ve emeklilik hakkı zora giren çalışanlara en kötü ihtimal sadece işçi hissesi oranında isteğe bağlı prim ödeme hakkı tanıyın. Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmayan bu adaletsizliğe derhal son verin. Ücretsiz izin uygulamasının yarattığı mağduriyetlere son verilmediği takdirde milyonlarca yurttaş EYT meselesinde olduğu gibi büyük bir sosyal ve ekonomik sorunla karşı karşıya kalacaktır.

Diğer bir sorun ise pandemi sürecinde kullandırılan ücretsiz izinlerin kıdem tazminatı ve ücretli izin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususudur. Ücretsiz izin sürelerinin kıdem tazminatına eklenmesi ve yıllık ücretli izne hak kazanılması için gereken sürenin hesabında çalışılmış süre olarak kabul edilmesine ilişkin olarak İş Kanunu'nda gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.