Haklarımızdan geri adım atmayacağız

Haklarımızdan geri adım atmayacağız
Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun fikir öncülüğüyle İBB İstanbul Vakfı çatısı altında hayata geçen ‘Büyüt Hayallerini’ projesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yaşını özel bir buluşmayla kutladı.

HABER MERKEZİ - Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, “Kendimizin, annemizin, kız kardeşimizin ve kızlarımızın hakkı için, eşitlik ve adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz. ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diye haykırmaya devam edeceğiz ve haklarımızdan asla geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı, kız çocuklarına yol arkadaşı olmak için 2021 yılında başlattığı ‘Büyüt Hayallerini” projesinde yeni bir buluşmaya daha imza attı. İlki 2022’de düzenlenen ‘Büyütülen Hayallerle Cumhuriyet ve Kadın’ etkinliğinin ikincisi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, projesi öncüsü Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, İBB İstanbul Vakfı Genel Müdürü Perihan Yücel, kadın hakları konusunda çalışmalar yapan, akademisyen, sivil toplum kuruluşları ve dernekler katıldı. Ritim gösterisi ve farklı yörelerden dans seçkileriyle başlayan etkinlikte ilk konuşmayı yapan Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, yer yer alkışlarla desteklenen konuşmasında şunları söyledi: “Birbirinden kıymetli konuşmacılarımızla; bizim, biz kadınların Cumhuriyet’le birlikte elde ettiği hakları ve bu haklarımızı nasıl daha da geliştirebileceğimizi değerlendireceğiz. 1923’ten bu yana kazandığımız hukuki avantajları, ikinci yüzyılda kadınlara yönelik kanuni açıdan atılması gereken adımları konuşacağız. Kadınların ikinci yüzyılda hayatın, hayatın her alanında daha fazla görünür ve başarılı olabilmesi için hep birlikte verilmesi gereken mücadeleleri anlatacağız. Cumhuriyetimizin eğitim alanına getirdiği reformlardan, kız çocuklarının ve kadınların teknoloji alanında çok daha başarılı olabilmeleri için yapılabileceklerden, kadınların spor alanında kazandığı başarıların ikinci yüzyılda daha da artarak devam edebilmeleri için sağlanması gereken imkanlardan söz edeceğiz.”

Haklarımız çok değerli
Kadın haklarının önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Ülkemizde son dönemlerde yaşananlara baktığımızda, bu sürecin zorlu ve çetin olduğunu görüyoruz. Ve de biz kadınlara düşen görev de çok büyük. Çünkü Cumhuriyet rejiminde doğmuş, eşit ve onurlu vatandaş olarak hakkımız olan özgürlüklerimiz her geçen gün birer birer elimizden alınmak isteniyor. Eşitlik, adalet, özgürlük başta olmak üzere, Cumhuriyet ve Demokrasi yoluyla elde etmiş olduğumuz haklarımız yok edilmek isteniyor. Üstelik bunu yapanlar, sanki bizlere daha ileri bir demokrasi sunuyormuş gibi hakikat ötesi algı kampanyaları da yürütüyorlar. Diğer bütün kazanımlarımıza ilişkin her geçen gün artan tehditler bir yana, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bırakın yüz yılı, çok daha gerilere doğru savruluyoruz. Haklarımız kanunlarla hukuki güvence altına alınmış gibi dursa da, son yıllardaki tecrübelerimiz bunun yeterli olmadığını gösteriyor. Zira bir gece apansız, bir torba kanunun içinde ortadan kaldırılabiliyor” dedi.

Yüksek sesle tepki ortay koymalıyız
Yüksek sesle herkesin tepkisini ortaya koyması gerektiğini anlatan Dilek İmamoğlu, “Edindiğimiz kazanımlara toplumsal olarak da sahip çıkmalı, bu kazanımları her platformda var gücümüzle savunmalıyız. Özellikle kadınlara ve kız çocuklarına ilişkin herhangi bir tehdit geliştiğinde hızla ve yüksek sesle tepkimizi ortaya koyabilmeliyiz. Böylesi bir mücadele de ancak birlik olursak, tek yürek olursak sonuç alabilmemiz mümkün olur. Kız çocuklarımızın ve kadınlarımızın geleceği için din, dil, ırk, yaşam biçimi fark etmeksizin hep birlikte mücadele edersek, Atatürk’ün bize bıraktığı en değerli mirası, Cumhuriyeti gelecek kuşaklara ulaştırabiliriz. Bu ülkenin eşit, özgür ve onurlu vatandaşları olarak haklarımızı birlikte savunabilirsek, geleceğimiz için ilkeli bir duruş sergileyebilirsek sonuç alabiliriz” şeklinde konuştu.


Eğitim olmazsa olmaz

Eğitimin önemine de dikkat çeken İmamoğlu, “Nasıl mı yapacağız bunu? Tabii ki eğitimle… Milli mücadele ve Cumhuriyet’in ilanıyla kazanmış olduğumuz, çok partili siyasi hayata geçişimiz ve ardından yapılan mücadelelerle sahip olduğumuz demokratik haklarımızı, anayasanın ve hukukun bizlere sağladığı özgürlükleri, en başta da toplumsal cinsiyet eşitliğini ve bu eşitliğin ülkemize, vatandaşımızın hayatına katacağı değerleri iyi anlatmalıyız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.