Hayvanlar aç kalmamalı

Hayvanlar aç kalmamalı
Covid-19 hastalığıyla mücadele için alınan önlemler genişletilerek devam ederken, bu kapsamda ormanlık alanlara girişlerin zorlaşması ve lokanta gibi gıda üreten bazı işyerlerinin kapatılması nedeniyle sokak hayvanları aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durumun oplum sağlığı açısından içerdiği risklere dikkat çeken İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan uyarılarda bulundu

Bilgi kirliliğinin vatandaşlarda kaygıyı arttırdığını, bunun sonucu olarak da alınan bazı önlemlerin yarardan daha çok zarar getirmeye başladığını kaydeden Prof. Dr. Arslan, bilim insanlarına daha fazla kulak vermek gerektiğini belirtti. Evcil hayvanlardan insanlara Koronavirus bulaşmadığını bir kez daha vurgulayan Arslan şöyle konuştu: “Bugüne kadar yapılan çalışmalar göstermiştir ki COVİD 19'u yapan etkenin evcil hayvanlardan insana geçtiğine dair hiçbir veri yoktur. Daha önce görülen SARS hastalığına ait koronavirusun yarasalarda tespit edilen koronavirusa benzediği, bu nedenle hastalığın kaynağının yaban hayvanları olabileceği belirtilmektedir.”

Evcil hayvanlara dikkat
Prof. Dr. Murat Arslan, evcil hayvan sahiplerinin salgın günlerinde neler yapılması gerektiğine dair kafa karışıklığını giderecek bilgiler verdi: “Sahibi sağlıklı olan hayvanlar için farklı bir uygulama yapmaya gerek yoktur. Yetkililerin önerdiği bireysel hijyen ve korunma kurallarına uymak ve beslenmeye dikkat etmek hem hayvan severi hem küçük dostunu korumaya yetecektir. Günlük dışarı çıkarılması gereken hayvanlar için; mümkünse site içi veya bahçede tasmalı olarak egzersiz ihtiyacı giderilmelidir. Sokağa çıkarılması gerekiyorsa mutlaka tasma olmalı, diğer insanlarla ve hayvanlarla mesafe korunmalıdır. Eve girildiğinde sabunlu bir bezle ayaklar silinmeli, mümkünse banyoya götürülerek ayaklar yıkanıp kurulanmalıdır."

Sahibi pozitif ise mesafe koymalı
Arslan, “Hayvan sahibi Korona pozitif ise mümkün olduğunca hayvanıyla mesafe koymalı, egzersiz ve beslenme ihtiyacının varsa evdeki diğer aile bireyleri tarafından yapılmasına özen gösterilmelidir” diye devam etti ve hayvan severlerin ihtiyaç duyarlarsa veteriner hekimlerden telefonla bilgi alabileceğini de sözlerine ekledi.

Sokak hayvanlarını ihmal etmeyin
Sokağa çıkmanın sınırlandırılması, gıda üreten işyerlerinin kapatılması veya kapasitelerinin azalması nedeniyle sokak hayvanlarının gıdaya ulaşmasında zorluklar yaşandığını hatırlatan Arslan, “Bu durum kontrol altına alınmazsa hayvan ve toplum sağlığı sorunları yaşamaya başlarız. Özellikle İstanbul çeperinde bulunan ve yaban hayatıyla iç içe olan ilçelerde aç kalan köpekler şehir içlerine doğru gelmeye başlayacaktır. Bu durum belki şu anda gündemde olmayan kuduz gibi hastalıkların toplum sağlığı sorunlarını gündeme getirebilir. Aç kalan hayvanların birbirlerine ve insana karşı saldırganlaşması olasıdır. Sorunların giderilmesi ve hayvan refahı ile toplum sağlığının korunması için derhal tedbir alınması gerekmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.