Herkes yerini haddini bilsin

Herkes yerini haddini bilsin
Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin mayıs ayı ilk toplantısına mülteci sorunu damgasını vurdu. CHP Grubu ilçede alınan önlemlerin yetersizliğinden şikayet ederken, Ak Parti Grubu sorunun farkında olduklarını söyledi. İYİ Partili Meclis Üyesi Mustafa Güreler, Akit Gazetesi’nin 6 Mayıs 2022 tarihli gazete manşetini göstererek, “Rumeli muhacirleri mülteci değil, TC’nin kurucu unsurlarıdır. Herkes yerini ve haddini bilsin” dedi

Zeytinburnu Belediyesi’nin ilk toplantısında, gündem dışı konuşmalar dikkat çekti. CHP Grubu adına söz alan meclis üyesi Eyüp Cakurtaran, konuyla ilgili önceleri yaptığı eleştirilerin dikkate alınmadığını, göçün akıl almaz boyutta olduğunu, iktidarın da gerekli önlemleri almadığını söyleyerek, “Birleşmiş Milletler gibi bir topluluk olduk” dedi. Konuyla ilgili söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Mustafa Güreler de Akit Gazetesi’nin 6 Mayıs 2022 tarihli gazete manşetini göstererek “Kapımız İblib'liye de Selanik'liye de açık” başlığı ile yayınlanan haberde, mülteci sorununun Rumeli kökenli vatandaşlara olan ilgisine anlam veremediğini söyleyerek, “Rumeli muhacirleri mülteci değil, TC’nin kurucu unsurlarıdır” tepkisini gösterdi. Basın Özgürlüğü adı altında, isteyenin istediği şeyi yazma lüksünün olmadığını belirten Güreler, “Bu konuda herkes yerini de haddini de bilsin” ifadelerini kullandı.


Asıl hedef Atatürk!

Kendisi de Rumeli kökenli olan Güreler, “Biz Balkanlarda Müslüman olduğumuz için işkence gördük, burada da göçmen olduğumuz için. Rumeli kökenli vatandaşlar mülteci değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu unsurlarıdır” ifadelerini kullandı. Bir diğer Rumeli kökenli CHP’li Meclis Üyesi Asım Güven de Selanikli vatandaşlar üzerinden yapılan eleştirilerin asıl hedefinin Atatürk olduğunu ifade ederek, dedesinin üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilen biri olduğunu belirterek, “Bu resim Osmanlının ta kendisidir. Selanik üzerinden Atatürk’e vurulacağına, daha çok sahip çıkılması gerekir. Selanik ve Rumeli Atatürktür. Milli mücadelenin temelidir” dedi.


Zalim bir lider var

Göçmen konusunun Suriye Savaşı’nın ardından tartışılan bir konu olduğuna değinen Ak Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar ise toplumu rahatsız eden sıkıntıların farkında olduklarının altını çizdi. Kimsenin Türkiye’nin göçmen yeri olması gibi bir arzusunun olmadığını ifade eden Kaynar, uluslararası sözleşmelerden dolayı maruz kalınan bazı şartların olduğunun da dikkate alınması gerektiğini söyleyerek, askeriyle, jandarmasıyla ve emniyet birimleriyle yasal yollarla gelmeyen mülteci sorunuyla mücadele edildiğini belirtti. “Kendi halkına bomba yağdıran ve katleden katil bir devlet başkanı var” diyen Kaynar, Suriye Lideri Beşşar Esad'ın zulmünden kaçanların Türkiye'ye geldiğini söyledi. Kaynar, yabancı uyruklu vatandaşların istatistik verilerini açıklayarak, öğrenci yahut turist olarak gelenlerin de toplumda mülteci gibi görüldüğünü kaydetti.


Geri dönüş hızlanacak

Gerekli mücadelenin yapıldığını ancak tamamının gitmesinin söz konusu olamayacağının sinyalini veren Muhammet Kaynar, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin dahi mülteci sorununa çözüm bulamadığını dile getirerek, uluslararası sözleşmeler gereği mecbur kaldıkları durumlar dışında yasa dışı yollarla gelen mültecilere karşı yapılan operasyonlarla her gün yaklaşık 500 mültecinin geri gönderme merkezlerine gönderildiğini ifade etti. Kaynar, Türk askerinin Suriye’de oluşturduğu ‘Güvenli Bölge’ deki normalleşme süreciyle birlikte geri dönüşlerin de hızlanacağını söyledi.


UTANACAK NE YAPIYORUZ?

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin mayıs ayı ilk birleşiminde gündem dışı söz alan MHP’li Meclis Üyesi Reşat Ok, belediyenin düzenleyeceği ve masrafları belediye bütçesinden karşılanacak Bosna-Hersek gezisi ile ilgili çıkan yazılarda alınan kararın ‘Oy Birliği’ ile alındığının yazıldığını söyleyerek, o gün mecliste olmadığını, geziye katılmayacağını ifade ettiğini ve geziyle ilgili bir tasarrufunun da olmadığını belirtti. Ak Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar ise Bosna Hersek’ten gelen bir davete icabet etmek için kurumsal bir gezi düzenlediklerine dikkat çekerek, şahıs olarak değil kurum olarak gittiklerinin altını çizdi. Aynı zamanda İBB Hukuk Komisyonu Başkanı da olan Kaynar, geçtiğimiz ay İBB olarak da benzer kararlar aldıklarını, Polonya ve Romanya gezilerinin organize edildiğini söyleyerek, “Kararı alanlarda, gidenlerde ayıp bir şey yapmıyor. İlçe meclisi olarak 3 yıldan beri ilk defa böyle bir karar aldık, o da davet üzerine organize ettik. Utanacak ne yapıyoruz da utanalım” dedi. Meclis'teki herkesin gidecek ve gezecek gücünün ve kabiliyetinin olduğunu ifade eden Kaynar, “Bosna bizim kardeşimizdir. Bosna Türkiyedir, Türkiye de Bosnadır” dedi. Geziyi eleştiren gazeteci İsmal Saymaz'ı kast ederek “Kurumsal anlamda yapılacak  gezinin ne hukuki ne de ahlaki bir bir sıkıntısı yoktur” diyen Kaynar, “Giden gider, gitmeyen gitmez. Asıl bu konuyu gündeme getirerek alınan kararı eleştirmek ahlaki değildir” ifadelerini kullandı. Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin "İnsaf!" dedirten bir “ballı gezi” kararına imza attığını söylemiş, “Üstelik hemen her konuda çatışan iktidar ve muhalefet partilerine mensup belediye meclis üyeleri bu kez oybirliğiyle ‘Evet’ dedi” açıklamasını yapmıştı.

SELVİ SARITAÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.