Hrant Dink anıldı: Onun mirasına sahip çıkacağız

Hrant Dink anıldı: Onun mirasına sahip çıkacağız
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 16’inci yılında Bakırköylü komşuları tarafından Özgürlük Meydanı'nda anıldı. Açılış konuşmasını yapan Gonca Yangöz, Hrant Dink’in ömrü boyunca halkların kardeşliğini ve bir arada yaşamasını savunan biri olduğunu söyledi. Yangöz, “Bu mirasa sonuna kadar sahip çıkma söz veriyoruz” dedi

Tükçe ve Ermenice "Hrant için Adalet için” ve “Faşizme karşı kardeşimsin Hrant”  yazılı dövizler ve sloganlarla başlayan anma törenin açılış konuşmasını yapan Gonca Yangöz, Hrant Dink’in ömrü boyunca halkların kardeşliğini ve bir arada yaşamasını savunan biri olduğunu söyledi. Ölümüyle de halkların kardeşliğini ve bir arada yaşama savunuculuğunu miras bıraktığını belirten Yangöz, “Bu mirasa sonuna kadar sahip çıkma söz veriyoruz” dedi. 

“Bu ülke faili belli failler ülkesi” diyerek konuşmasını sürdüren Yangöz, “Biz bunu ilk kez Hrant Dink’te görmedik. Öncesi de vardı sonralarını da yaşadık. Katilleri hepimiz tanıyoruz. Bu sistemde adalet ve hukukun işlemediğini biliyoruz. Failler bulunup, ortaya çıkarılıp cezalandırılana kadar bu davaların peşini bırakmayacağımızın sözünü bu meydandan bir kez daha verelim” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. 

Mesleğine açıktı
Hrant Dink’i katledenlerin nefretten beslenen kişiler olduğunu belirten Bakırköylü aktivist Ümran Serhan’ın söylediği şarkılara komşuları da eşlik etti. Anma törenininin basın açıklamasını Ş. Şeyda Ataş yaptı. Ataş yaptığı konuşmada, “Bundan on altı yıl önce, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’i Agos Gazetesi’nin önünde ensesinden vurarak katlettiler. Dink, ülkesine sevdalı bir aydındı, gazeteciydi, yazardı, insan hakları savunucusuydu. Yaşamı boyunca bu topraklarda kavganın yerine barışın, düşmanlığın yerine kardeşliğin yerleşmesi için mücadele etti. Mesleğine aşıktı, hep halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğünü savundu” dedi. 


Katiller hep aynı
“Barışın, kardeşliğin, eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin sesini çoğaltmaya çalışırken aramızdan koparılan, failleri hepimizin gözleri önünde kahramanlaştırılan, yargı süreçleri tetikçilerin ardındaki gerçek failleri korumakla geçirilen Hrant Dink’in katledilişinin üzerinden tam 16 yıl geçti” denilen açıklamada, “Hrant Dink, bir kaldırım kenarında değil, kendi sözleriyle “yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talipli olan” herkesin sol yanında katledildi! Hrant Dink cinayeti, siyasi cinayetler ve suikastlar geleneğinin ilki değildi kuşkusuz ve maalesef sonuncusu da olmadı. Hasan Fehmi cinayetinden Sabahattin Ali’ye, Abdi İpekçi’den Doğan Öz’e, Uğur Mumcu’dan Musa Anter’e katillerin korunduğu bütün cinayetlerde tetikçiler, katiller, planlayan yönetim aklı hep korundu. İsimler, dönemler farklı olsa da katiller aslında hep aynıydı! Bizler, adaletin peşindeki milyonlarca insan gibi; katili biliyoruz, tanıyoruz! Aklayanlardan da koruyanlardan da cinayeti tasarlayanlardan da günü gelecek hesabını bir gün mutlaka soracağız” ifadelerine yer verildi. 


Özgürlüğü savunacağız

Açıklamada, “Hrant’ı aramızdan alan karanlık ve kötülüğün ayak sesleri giderek şiddetleniyor. Hayatımızı, özgürlüğümüzü tahakküm altına almaya çalışan bu karanlık; gazetecileri, belediye başkanlarını, milletvekillerini, aydınları, öğrencileri, kadınları, bu ülkenin en onurlu direnişlerinden biri olan Gezi’nin insanlarını tutuklayarak cezaevine dolduruyor; “demokrasiden, barıştan, adaletten, insan haklarından” bahseden herkesi karanlığa mahkum edeceğini zannediyor. Bizler, şiddete karşı Tahir Elçi olup barışı savunanların, Cumartesi anneleri ile birlikte ısrarla usanmadan katilleri arayanların, direnenlerin, zulme hayır diyerek direnme kültürünü yaşatanların tarafındayız.  Her yerde her alanda, adaleti arayacak, özgürlüğü savunacağız. Bu meydandan tam 16 yıldır geçmeyen Hrant için, Hrant gibi tüm dünyayı kucaklayarak beraber ve bir arada yaşama kültürünü savunmaya, Hrant ve suikastlerle katledilen tüm insanlık için adalet talep etmeye devam edeceğiz. Bu topraklara daha fazla kan ve gözyaşı ekilmesine izin vermeyecek; üzerimize çöken bu karanlığı Hrant’a verdiğimiz sözümüzle bozacağız! Eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasi bu topraklarda yeşerene kadar aradan yüz yıl da geçse “Buradayız ahparig” diyeceğiz” denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.