İBB Meclisi'nde arıza çıktı!

İBB Meclisi'nde arıza çıktı!
İBB Meclisi'nde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, dünyanın en genç ulaşım filosunun İstanbul'da olmasına rağmen İETT otobüslerinin sürekli arıza yaptığını söyledi. Göksu, "Düne kadar tıkır tıkır işleyen mevcut otobüsler neden şimdi sürekli arıza yapıyor?" diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise geçmiş dönemde yaşanan arızaları sıraladı

İBB Meclisi eylül ayı toplantısı, 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul'un başkanlığında Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Göksu, İETT'deki araç arızalarına, İSPARK’ın zararına, İSKİ’nin borçlarına değindi. Otobüs ve metrobüs arızalarının İstanbulluların okullarına, işlerine gitmelerini engellediğini anlatan Göksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun filonun eski olduğunu öne sürerek arızaları buna bağlamasının yalandan ibaret olduğunu söyledi.


Neden sürekli arıza yapıyor?

Göksu, 2013-2018 yılları arasında İETT araçlarının yüzde 75'inin öz kaynaklarla yenilendiğini ifade ederek, "Siz ise 2 buçuk yılda İBB kaynakları ile bir tane bile yeni araç alamadınız. Diğer yandan İETT'nin web sayfasına baktığımızda göreceğiz ki 2018 Kasım ayı verilerine göre dünyada toplu ulaşım araçlarının yaş ortalaması New York 9,2, Tokyo 11,83, Berlin 7, Paris 8, Roma 13, İstanbul yani İETT'de 5,8. Yani siz dünyanın en genç filosuna sahip bir kurumu devraldınız. Düne kadar tıkır tıkır işleyen mevcut otobüsler neden şimdi sürekli arıza yapıyor, siz neden bunların bakımını yapamıyorsunuz, süreci neden yönetemiyorsunuz?" diye konuştu. İETT otobüsleri için daha önce her garaj için değişik firmaların aldığı bakım ihalelerinin tamamının, bu dönemde tek bir firmaya verildiğini belirten Göksu, bu firmanın da bakımları yapmadığını kaydetti.


Mercedes yetersiz bulunmuş

İhalelerden dosya alan firmaların üçünün bütün ihalelere teklif yerine teşekkür mektubu gönderdiğini dile getiren Göksu, "Özgür Karabat milletvekili olduktan sonra bu firmadan ayrılmıştı dediler ama esas milletvekili olduktan sonra mali müşaviri oldu. İronik olanı şudur. Otobüslerin bakım onarımı için Mercedes firması bile yetersiz bulunarak elenmiş. 'Sen yetersizsin ihaleye giremezsin.' diyorlar. Mercedes de 30 sayfalık savunma gönderiyor. Bakımlarda kalitesiz yan sanayi ürünleri kullanılmış. İETT’deki arızaların, bu ihalelerden sonra bu kadar artması bir tesadüf müdür? Bu iş için yetersiz olduğu alenen ortaya çıkan bu firmanın kısa süre içinde İBB’den bu kadar ihale almasının arka planında hangi ilişkiler vardır? Otobüsün icadından 100 yıl sonra otobüsleri düz yürütemeyen kişi, motorlu araçların icadından 450 yıl önce karadan gemileri yürüten Fatih Sultan Mehmet Han'a benzetiliyor. Hanımefendi de artık herhalde yeni Fatih'in portresini genel merkezine asar. 'Zulüm 1453'de başladı.' diyenler ne zamandan beri Fatih oldu?"


İSPARK 100 milyon zararda

Göksu, İBB'nin yönetim anlayışı sebebiyle İSPARK'ın da 100 milyon lira zararda olduğunu dile getirdi. Esenler'deki İSPARK'ın kapatılma gerekçesini anlatan Göksu, şunları kaydetti: "İSPARK'la alakası olmayan bir İBB daire başkanı tamamen şahsi kaprisi sebebiyle İSPARK'a ait bir otoparkı, 'Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz, kapattım burayı.' diyerek gerçekten kapatıyor ve aynı gün bariyerleri söktürüyor. Egosunu bu şekilde tatmin eden bu yönetici bir gün sonra bariyerleri yerine taktırıp otoparkı açıyor. Bu kadar keyfi yönetilen şirket batmaz mı?"

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise İETT'nin AK Parti döneminde yaptığı arızaları sıralayarak, "Geçen dönem çok sayıda otobüs yolda kaldı. Bakın 2014'te Kavacık'ta bir yangın oldu 4 kişi öldü. 2016'da Topkapı'da bir yangın oldu. 2017'de Kağıthane'de oldu. 2018'de Üsküdar'da, Başakşehir'de, Bayrampaşa'da çatır çatır yandı arabalar. O kadar ilginç ki metrobüs sağlamdır diye tanıtma gezisi yaptılar o gezide metrobüs arıza yaptı" dedi. CHP'nin topluma sosyal kimlikler üzerinden baktığını ifade eden Doğan Subaşı, "Mezhep, tarikat, parti üzerinden bakmayız.

Çiftçiye baktığımızda çiftçiyi, berbere bakarken berberi görürüz. Silivri'ye bakarken Silivri'yi hangi parti yönetiyor diye bakmayız. Silivri Belediyesi diye bakarız" ifadelerini kullandı. Subaşı, bakım ihalesini alan şirketin mali müşavirinin CHP milletvekili olması ile ilgili de "Bizim milletvekillimiz geçmişten beri mali müşavirliğini yapıyor firmanın. İBB ile iş yapacağını öğrenince ayrılıyor. Büyük bir yolsuzluk bulmuş gibi çıkıyorsunuz, siz Phileas otobüslere bakın" dedi.


İETT ENTÜBE OLMUŞ

"Sosyal medyada günlerdir, İstanbul'da bozulup yolda kalan, yolcuların itmek zorunda kaldığı, alev alan, çekicilerle götürülen İETT otobüslerine dair görüntüler paylaşılıyor" diyen Göksu, "Vatandaşların çekerek yayınladığı videolar İstanbul'un toplu taşımasındaki aksaklığı ve İETT otobüslerinin bakımlarının yeterince yapılmadığının da göstergesi aynı zamanda" ifadelerini kullandı. İBB yönetiminin kötü yönetiminin bir diğer kurbanının da İSKİ olduğunu dile getiren Göksu, 2019'a kadar banka kredisi olmayan kurum için 4,3 milyar lira borçlanma yetkisi istendiğini söyledi. Geçtiğimiz aylarda İBB'nin İştiraki Hamidiye Su'da yaşanan skandal hakkında halkın sağlığıyla oynandığını belirten Göksu, "Halkın sağlığını askıya alıyorsunuz. Hamidiye Suyu Bunu açıp içmek istediğinizde aklınıza şu gelir, Hamidiye Sultan Abdulhamid Han'ın bize hediyesi. Bu tarihi su gerçekten damak tadı itibariyle çok güzel, sağlık açısından çok kıymetli bir sudur. Tam böyle Hamidiye suyu içtiğinizi zannederken bir yerden bir ses geliyor ki 'O suyu içme, o su kuyu suyu' diyor" ifadelerini kullandı. Göksu, İBB Meclisi'nden önceki ay geçen sağlık çalışanlarının toplu ulaşım araçları ve İSPARK'lardan 31 Aralık 2021'e kadar ücretsiz yararlanma hakkının İBB Başkanı İmamoğlu tarafından veto edildiğini bildirdi. İBB Başkanı İmamoğlu'nun "engelleniyoruz" şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Göksu, zamlar ve LGBT dışında meclis gündemine gelen birçok maddenin kabul edildiğini aktardı.


İBB SİLİVRİ'DEN SÜT ALMIYOR!

İBB Meclisi'nde konuşan ve sert eleştirilerde bulunan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz İBB'nin Halk Süt projesi kapsamında süt alımlarını Silivri ve Çatalca'dan almadığını belirterek "Halksüt olayında ısrarla Çatalca ve Silivri'den süt alındığını söylüyorsunuz. Kooperatiften aldığınızı söylüyorsunuz. Ben yazın her gün köyleri gezdim. Muhtara sordum, hayvancıya sordum, çiftçiye sordum. Bir kişi de İBB'ye ben süt veriyorum demedi. Bir kişi bile demedi. Gelin buyurun Silivri'de 'süt sağım şenliği' yapalım. Süt aldığınız çiftçilerle beraber. Var mısınız?" diye sordu.

"İBB sinek, sivrisinek ve haşeratla mücadele sorumlu kurumken, bu işlemleri yapmadı" diyen Yılmaz, "Belediyelere en yoğun şikayet uçkunla mücadeleye ilişkin geldi. Vatandaş, sorumluluğun kimde olduğuna bakmıyor, sinek var mı yok mu onunla ilgileniyor. Bir kez daha söylüyorum İBB uçkunla mücadelesinde ekipman ve bütçesiyle birlikte 39 ilçe belediyesine devretmeli. Bu şekilde 2-3 ay şikayet gelir sonra biter düşüncesiyle bu problemle baş edemezsiniz" dedi.


TABELA PARTİSİ OLMAYA MAHKUM

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul'da yaptığı metroların logosunu “U” olarak değiştirmesini eleştirdi. Özkan, "Bugün tabelaları değiştirenler yarın tabela partisi olmaya mahkumdur” dedi. Özkan, İBB şirketi Metro A.Ş.'ye alternatif olarak Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde “U-Ray” isimli yeni bir şirket kurulmasının ve Türkiye Kart isimli bir kart ile yeni ödeme sistemi geliştirilmesinin planlandığını söyledi. İstanbul'da İBB'ye paralel bir belediyecilik yapılmaya çalışıldığını dile getiren Özkan, “Bu işi de geçmiş dönemde İBB Genel Sekreter Yardımcısı olan bakan yapıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.