İlber Ortaylı: İstanbul pislik binalardan ibaret!

İlber Ortaylı: İstanbul pislik binalardan ibaret!
Ünlü tarihçi, yazar İlber Ortaylı, İstanbul'un ciddi anlamda tahrip edildiğini söyledi. Ortaylı, “Şehre bakın şehir dörtgen, pislik binalardan ibaret. Suriçi de öyle sur dışı da. Şehrin her tarafını harap ettiler” dedi

Youtube'da Kafa Tv kanalının Cahille Sohbeti Kestim programında konuşan ünlü tarihçi, yazar İlber Ortaylı, İstanbul hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'a en büyük zararı insanları verdiğini anlatan Ortaylı, “Yunan, İstanbul'u bizi kaptırmanın acısı içinde. Ama biz de İstanbul'u kaptırıyoruz. Kime kaptırıyoruz? Tabiat ve çevreyi tahrip ederek; kötülüğe. Evvela bu işi halletsek çok kıyak olurdu.” dedi.


Büyük bir arsızlık var

Sultan Ahmet Camii siluetini bozan gökdelenleri anımsatan Ortaylı, “Şehre bakıyorum bu kadar arsızlık olur. Bir millet Sultan Ahmet Camii'nin yanına onunla eşit boyda pis bir bina nasıl dikebilir? Bu nasıl cüruf bir karakterdir. Kim buna müsaade ediyor, hangi hükümet, hangi belediye? Edepsiz herif bir yerden gelip bunu yapmış. Bunlar nasıl böyle şeyler yapıyorlar, hayret ediyorum. Geliyorlar oraya, buraya kaçak kat çıkıyorlar, şunu bunu yapıyorlar, sorsanız vatan, millet diyorlar. Ne yapsalar memlekete hizmet diyorlar. İnşaata yatırım diyorlar, yeni bir numara. Kimseye pabuç bırakmıyorlar ama rezil bir haldeler” diye konuştu.


Zeytin de gitti güzellikte

Ayasofya Camii'nin de aynı şekilde değersizleştirildiğini belirten İlber Ortaylı, “Ayasofya'nın mesela Nur-i Osmaniye'nin mesela hepsinin çevresine, üstüne büyük büyük binalar dikmişler. Surların dibine. Süleymaniye'nin üstünde yine var. Kazlıçeşme'deki ikili kuleyi diyorum. Bunlara müsaade edilmemesi lazım. Orası Zeytinburnu'dur, biz çocukken orada zeytin yetişirdi. Ve İstanbul'un zeytinlerinin tadı hiç yabana atılmazdı. Şimdi ne zeytin kaldı ne de başka bir güzellik” ifadelerini kullandı.


İstanbul'u perişan ettiler

İstanbul'un epey tahrip edildiğinin altını çizen İlber Ortaylı, “Şehir dörtgen pislik binalardan ibaret. Suriçi de öyle sur dışı da öyle. Şehrin içini bile harap etmişler. Biz de Menderes İstimlakı sırasında, istimlakçılar; “Tramvayla duvarlara sürtüyor” diyorlardı, sürtsün nedir, Lizbon'da da sürtünüyor. Şunu bunu bahane edip, şehrin içine ettiler. Maalesef İstanbul'u perişan ettiler” ifadelerini kullandı.
 

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.