İnsanca yaşamak istiyoruz!

İnsanca yaşamak istiyoruz!
Artan enflasyon düşen alım gücü belediye işçilerini de vurdu. Haziranda toplu sözleşme görüşmelerine başlayacak olan Maltepe Belediyesi işçileri enflasyon karşısında erimeyen bir toplu sözleşme istiyor. Maltepe Belediyesi işçileri, 1 Mayıs’a “Gerçek kadro”, “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz”, “Refah seviyesinin üzerinde ücret” talepleriyle katılacak

Her geçen gün ücretlerinin eridiğini söyleyen Maltepe Belediyesi Temizlik İşleri biriminde 11 yıldır çalışan Abdurrahman Safran işçilerin geçinebilmek için denediği binbir yolu anlattı. Safran, “Kredi kartından çekiyorsun, senede iki sefer limit yükseltiyorsun, asgari tutar ödeyerek döndürmeye çalışıyorsun. Önümüzdeki ay ikramiye alacağız, onu direkt kredi kartına yatırıp borçtan düşmeye çalışacağım. Çok fazla ek iş yapan işçi var, ek iş yapmak isteyip iş bulamayanlar da var. Yetmiyor, yetiremiyoruz. Arkadaşlarımız ne iş bulursa yapmaya çalışıyor, simit satmaktan merdiven silmeye kadar… Her şeye gidiyoruz, yapacak başka bir şey yok çünkü. İcralık olan işçi de var, artık bize kredi de vermiyorlar, 5 bin lira maaşla kime kredi verirler.” Safran’ın umudu ise 1 Mayıs’ta. Safran, “1 Mayıs bu yıl daha coşkulu geçmeli. Çünkü enflasyon, geçim sıkıntısı en çok işçileri emekçileri vurdu, vuruyor. Bu yüzden pazar günü işçilerin hakları talepleri için alanları doldurmasını istiyoruz. Taksim’e gidip polisle çatışmaktansa Maltepe Meydanı’nda talepler dile getirilmeli. Diğer konfederasyonlar da katılıp destek vermeliler. Çünkü geçinemiyoruz, enflasyon altında eziliyoruz, en büyük talebimiz enflasyona ezilmemek” diye konuştu.


Gerçek kadro lazım

Belediye işçileri için bir diğer önemli konu ise kadro meselesi. 2018 yılında binlerce sözleşmeli belediye işçisi 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilmiş ancak kadrolu olmanın hiçbir nimetinden faydalanamamıştı. Üstelik yüzde 4’lük zamma mahkum edilip taşeronda asgari ücretin üzerindeki ücretleri kadroya geçirilince asgari ücret seviyesine gerilemişti. 10 yıllık Maltepe Belediyesi İşçisi Gürsel Kahraman “Bize gerçek kadro lazım. En önemlisi hükümetin kadro deyip vermemesi, üstelik bizi 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum etmesi. Hiçbir şekilde geçinemiyoruz. Zamların bir an önce geri alınmasını istiyoruz. 1 Mayıs’ta ilk talebimiz gerçek bir kadro ve yapılan zamların geri alınması olacak. Elimde bir pankart olsa insanca yaşamak yazardı” dedi.



Aldığımız ücretler eridi

Belediye işçisi Muharrem Uçar da 6 senedir temizlik biriminde çalıştığını söyleyerek, “Geçinememekten alım gücünün düşmesinden hükümetin yanlış politikalarından şikayetçiyiz. Aldığımız ücretler tamamen eridi” şeklinde konuştu. 9 yıldır Maltepe Belediyesi'Nde çalışan Oktay Şahin ise “KHK ile kadroya geçtikten sonra 4 yıl geriye gitmiş olduk. 4 yılda hâlâ oradan doğan açığı kapatabilmiş değiliz. Toplu sözleşmelerde sendikamıza güveniyoruz, çalışıyoruz, grev de yapıyoruz ama son dakika mağdur oluyoruz. Sendikanın işçiye güven vermesi lazım” dedi.


İşçiler icralık

İşçilerin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Selçuk Sayar, “Öncelikli sorunumuz geçinememe. KHK ile kadroya geçirildikten sonra haklarımızın kaybolması ve zamlar. Zamların geri çekilmesini talep ediyoruz, enflasyon farkından dolayı ücretlerimiz erimiş durumda. Ek işlere, günlük işlere giden arkadaşlarımızın sayısı arttı. Maltepe Belediyesi işçisi temizlediği yerlerde kalamıyor. Kentsel dönüşümle yıkılan evlerinin yerine Maltepe’de ev bulamıyor, çevre ilçelere taşınıyorlar. Sultanbeyli’den Sultangazi’den Gebze’den gelen işçiler var. Önceden Maltepe’de oturan işçiler şimdi bu ilçelere taşındı. Çünkü önceden 1000 liraya oturduğu ev şimdi 3 bin lira. Geçinemediği için kredi çeken işçilerin sayısı da çok fazla, ödeyemeyen icralık oluyor. Daha önceden belediyede çalışan işçilerin yüzde 10’u icralıksa şimdi işçilerin yüzde 80’i icralık. İşçi ihtiyacı olduğu için krediyi çekti ödeyemedi” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.