İşçiler mücadeleyi yükseltmeli

İşçiler mücadeleyi yükseltmeli
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan 2022 yılında yaşanan iş cinayetlerini hatırlatarak 2023 temennilerini paylaştı. Aslan, “Yeni yılda işçiler mücadeleyi yükseltmelidir” dedi

Yılın son gününe ülkenin çeşitli yerlerinden gelen iş cinayeti haberleriyle girildiğini anlatan Aslan, “Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir restoranda meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. İzmir’de ise inşaatta kule vincin devrilmesi sonucu 5 işçi yaşamını yitirdi, 2 işçi de yaralandı. Yine İzmir Aliağa’da bir işçi kardeşimiz rafineriden sızan gazla, Çorum’da ise çalıştığı fabrikada yemlerin altında kalarak can verdi. Tüm bu ölümler ne kaza ne kader ne de fıtrattır. Önlemlerin alınmamasının, denetimlerin yapılmamasının, sendikal örgütlenmelerin engellenmesinin yol açtığı iş cinayetleridir. Soma’da, Ermenek’te, Marmara Park’ta, Torunlar’da, Büyük Coşkunlar’da, son olarak Amasra’da bunları yaşadık” dedi.

Yasa işçileri korumuyor
Piyasaya ter edilen işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çöktüğünü dile getiren Aslan, “Büyük umutlarla çıkarılan ancak işverenlerin istekleri doğrultusunda onlarca değişiklik yapılan, işçi sağlığı hizmetlerini piyasalaştıran, etkin işçi katılımına izin vermeyen 6331 sayılı yasa ve ona dayalı olarak inşa edilen sistem işçileri korumaktan uzaktır. İşçinin değil işletmenin geleceğini korumayı amaçlayan, yaşamı değil kârı önceleyen bu sistem, işçi cinayetlerinin esas nedenidir. Antidemokratik sendikal yasalarla, grev yasaklarıyla, baskılarla, işten atmalarla, kara listelerle sendikal faaliyetin engellenmesi ve işçilerin örgütsüzleştirilerek işveren karşısında yalnızlaştırılması bu kazaların sebebidir” diye konuştu. İşyerlerinin denetlenmediğini söyleyen Aslan, “İşçi sağlığı alanındaki kamusal sorumluluklarını yerine getirmeyen, işyerlerinin yüzde 1’ini bile denetlemeyen, mevzuatı ihlal eden işverenlere caydırıcı yaptırımlar uygulamayan Bakanlık, önlem almayan işverenlerle birlikte bu iş cinayetlerinin failidir. Kârı azalmasın diye en temel işçi sağlığı önlemlerini almayan işverenler ve sermayenin bir dediğini iki etmeyen iktidar; ülkeyi düşük ücretlerle, güvencesizlik ve yoksullukla sermaye için cennet, emekçiler için cehennem haline getirdi” ifadelerini kullandı.
 

İşçi sınıfı gayretli olacak
Aslan, 2023 yılı temennilerini ise şöyle dile getirdi: “İşçi sınıfı yoksullukta, iş cinayetlerinde eşitlenmiştir. 2023 yılına girerken işçi sınıfının yaşamış olduğu ağır çalışma koşulları, sendikasızlaştırma, grev yasakları, işten atmalar, düşük ücretle çalıştırma, kayıt dışılık, iş cinayetleri, meslek hastalıkları başta olmak üzere mücadeleyi yükseltme zamanıdır. Durup beklemenin, sorunları seçim sonuna tahvil etmenin bedelleri daha ağır olacaktır. 2023’te insanca çalışma ve yaşama koşulları için tüm işçi ve emekçilerin birleşik ve kitlesel mücadelesi zorunlu hale gelmiştir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.