İTO Ortaokulu’nda e-Twinning rüzgarı!

İTO Ortaokulu’nda e-Twinning rüzgarı!
Ekim 2019’da başlayan “Çevre İçin Bir İyilik Olsun” e-Twinning projesi kapsamında İTO Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Gülçin Demir ve öğrencileri tarafından eğitim öğretime damga vuracak bir proje hazırlandı

Proje danışmanı Gülçin Demir yaptığı açıklamada hızlı nüfus artışının çevre sorunlarının her gün artarak devam etmesine sebep olduğunu belirtirken "Özellikle insanların bilinçsizce kullandıkları fosil yakıtlar, hava, su, toprak kirliliği, ormansızlaşma, iklim değişiklikleri,ozon tabakasının tahribatı, tehlikeli atıkların doğaya umarsızca saçılması vb. gibi etmenlerin dünyamızı ve dolayısıyla da geleceğimizi ciddi anlamda tehdit ediyor. Bunun önüne geçmek ve farkındalık oluşturmak adına öğrencilerimizle birlikte bir proje yapmaya karar verdik." diyerek projenin öğrenciler tarafından hazırlandığını ve uygulamasının öğrenciler tarafından yapıldığını vurguladı.

Bilinç küçük yaşta kazanılır
Çevre koruma bilincinin küçük yaşlarda elde edildiğini sözlerine ekleyen Demir " Projedeki amaç bu kirliliklerin önüne geçmek için yollar arayıp bulmak ve hepsini en aza indirgemek, bu sayede de çevre için yararlı faaliyetlerde bulunmak. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden birçok çevre gönüllüsü öğretmenin ve öğrencinin bir araya geldiği projede çalışmanın sonucunda öğrencilerimiz daha duyarlı ve hassas hale geliyor. Projede hedeflenen çıktı ve ilgiliye ulaştık. Bu sebeple mutluyuz” diye konuştu.

Yapılanları paylaştı
İTO Ortaokulı öğretmeni Gülçin Demir sözlerine yapılanları anlatarak devam ederken Proje Kurucusu Süleyman Memiş; "Yedi Eylül İlkokulu Saruhanlı (Manisa), Ayten Kazımlı Ceyhun Hesenov Adına Kürdmaşı Kent Tam Ortaokulu (Azerbaycan), Gönül Önal Adnan Hadiye Sürmegöz Ortaokulu (Konya), Gülçin Demir İstanbul Ticaret Odası Ortaokulu (İstanbul), Pınar Demiralay H.Caner Saraçoğlu İlkokulu (Antalya),  Funda Yenilmez Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul İlkokulu (Antalya) ve Sevtap Burçin Ekici Kazım Yurdalan Toki İlkokulu (Erzurum)'daki ortak okullarımızla beraber piller doğaya verdikleri zararlar konusunda öğrencilerimizi bilgilendirdik ve onlarda da çevre bilinci oluşmasını sağladık. Yıl boyunca atık pilleri toplayıp TAP’a gönderdik. Aynı zamanda proje sadece okul ile sınırlı kalmasın, daha çok kişi bilinçlensin diye proje tanıtım broşürleri hazırlayıp öğrencilerimiz aracılığı ile velilerimize ulaştırdık. Geri dönüşüm ile ilgili panolar hazırlayıp, sıfır atık projesine katkıda bulunduk. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı üzerine durduk ve enerji tüketimini azaltmak için uyarıcı levhalar hazırlayıp okulda çeşitli yerlere astılar. Mart ayında küresel ısınma ile ilgili sunumlar hazırlandı ve projeye katılmayan öğrencilere de konuyla alakalı bilgi verildi” dedi.

Farkındanlık uyandırmak istedik
Demir, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; Covid 19 salgınına karşı ise projemizdeki her okuldan bir öğrenci su kullanımı konusunda bilgilendirici bir video hazırladı. Ayrıca ağaç dikmenin önemini kavratmak adına proje öğrencilerimizle birlikte ağaç dikme etkinliği de gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra “Doğa Konuşuyor” adlı kısa filmleri öğrencilerimize izleterek yine dünyamızdaki kirlilikler ve verdikleri zarar hususunda farkındalık uyandırmayı amaçladık. Projedeki en önemli etkinliklerden birisi ise 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliğine katılmamız oldu. Bu etkinlik için öğrencilerimiz çevre gönüllüleri olarak şiirler yazdı ve okudu. Bunun gibi birçok önemli etkinliği gerçekleştirdiğimiz projemizin final kısmına gelmiş bulunmaktayız. 1 yıl boyunca gece gündüz demeden emek sarf eden, her şeyin en güzelini yapmaya çalışan sevgili öğrencilerime, proje ortaklarımıza ve öğrencilerine ve süreç boyunca desteğini esirgemeyen idaremize teşekkürlerimi bir borç bilirim. Yeni projelerde görüşmek dileğiyle.”  sözleri ile İto Çatalca Ortaokulu olarak yeni projeler ile hem yeni nesili duyarlı bir nesil olarak yetiştireceklerini, hem de geleceği etkileyen konularda projeler üreteceklerini ifade etti.

BAHADIR SÜGÜR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.