Kantincilerin kira isyanı: El insaf diyoruz

Kantincilerin kira isyanı: El insaf diyoruz
Okullarda öğrencilere hizmet veren kantinciler, yüksek kiralardan dolayı iş yapamaz hale geldi.

Okullarda öğrencilere hizmet veren kantinciler, yüksek kiralardan dolayı iş yapamaz hale geldi. Özellikle Avcılar'da kirası 10 bin lira olan kantinler şimdiler 40 ila 60 bin lira civarında kiraya veriliyor. Damga'ya İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya, “Cihangir Ortaokulu'nun kantin kirası 8 bin 900 lira idi şimdi 40 bin. Leyla Bayram İlkokulu'nda 12 bindi şimdi 50 bin lira oldu. El insaf diyoruz” dedi

ÖZEL HABER: ANIL BODUÇ - Pahalılık ve gün geçtikçe varlığını hissettiren enflasyon, toplumun hemen her kesimi gibi kantincileri de mağdur etti. Özellikle Avcılar ve Beylikdüzü'nde hizmet veren kantinciler son günlerde fahiş derecede artan kiralar nedeniyle sıkıntıya düştü. İktidar kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek isterken, ilçe milli eğitim müdürlükleri ukdesinde olan kantinlerin kiralarına yüzde 500'le varan zamlar yapıldı. Damga'ya konuşan kantinciler, “Bizden dünyanın kirasını istiyorlar. Dün 5 verdiğimiz yere bugün gelip 50 bin isteyen ilçe milli eğitim müdürleri var. Biz bu kiraları nasıl ödeyeceğiz? Sonra haberlerde bir tost 100 lira diyeeleştiriler oluyor. Ne olacak başka? Bu hem çocukların beslenmesini hedef alan hem de bizleri zor durumda bırakan bir yaklaşımdır, kınıyoruz” dedi.

Bu kiraları ödeyemeyiz

Avcılar'da kantincinlik yaptığını söyleyen ve ismini paylaşmak istemeyen bir esnaf yaşadıklarını Damga'ya anlattı. Büyük sıkıntılar çektiklerini kaydeden kantinci, “Bakın biz senelerdir okul kantini çalıştırıyoruz. Biz kantin için ihaleye giriyoruz ve açık artırma ile alıyor, 5 yıllık bir sözleşme imzalıyoruz. Her yıl sözleşmeyi TÜFE oranından yenileyip zam yapıyoruz. Mesela 1 yıl dolunca kantinci gidiyor okul aile birliğinin yanında devlet mesela yüzde 56 mı dedi ona binaen kantinci de zam yapıp, orayı işletmeye devam ediyor. Ama bu sene akıl almaz şeyler oluyor. Özellikle Avcılar'da ilçe milli eğitim müdürü bir değişti pir değişti. Kirası 10 bin lira olması gereken yerler 50 bin lira, 60 bin lira oldu. Biz bu kadar yüksek miktarı nasıl ödeyelim? Devletin belirlediği oranın bile çok çok üzerinde zam yapılıyor. Bizim de başımız belada. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sonra bizde mecbur ürünlere yüksek zam yapıyoruz” diye konuştu.

Kimse karlı çıkmaz

Yüksek kantin kiralarının hem kantinciler hem de öğrenci ve veliler için büyük bir dert olduğunu anlatan kantinci, “Sen benim kiramı 50 bin yaparsan ne olacak? Dün 10 liraya sattığım tostu ben de bu sefer 50 liraya belki 100 liraya satacağım. Buna mecburum. O zaman ne olacak, öğrenci de onun cebine harçlık koyan veli de perişan olacak. Bu işten karlı çıkan olmayacak” dedi.

En düşük kira 40 bin lira

Damga'ya konuşan İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya ise yaşanan kira artışlarını okul okul isim vererek doğruladı. Sapankaya, “Şimdi biliyorsunuz bakanlık ve cumhurbaşkanlığı Türkiye'de enflasyonla mücadele etmek için birçok önlem alıyor. Kira artışları yüzde 25'e sabitlendi ama Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okul kantin kiralarına fahiş anlamda zam yaptı. Yüzde 300 oranında bir zamdan söz ediyorum. Mesela Avcılar'da Cihangir Ortaokulu'nun kantin kirası 8 bin 900 lira idi şimdi 40 bin lira oldu. Leyla Bayram İlkokulu 12 bindi şimdi 50 bin lira. Atatürk Ortaokulu 10 bin 500 idi oldu 40 bin lira. En düşük kira 40 bin lira oldu” diye konuştu.

ÇOCUKLARA BUNU NASIL YAPIYORLAR?

Yüksek kantin kirası artışlarının ciddi zararlara yol açabileceğini belirten Zülfiye Sapankaya, “Sizde taktir edersiniz ki bu yüksek kiralar öncelikle oradaki işletmecinin merdiven altı ürünlere yönelmesini sağlayacak. Halbuki böyle olmaması lazım. Biz İstanbul Kantinciler Esnaf Odası olarak esnafın daha kaliteli ürünler alması için görüşmeler yaparız. Sağlıklı ürün alınsın, çocuklar da sağlıkla beslensin diye. Ama ilçe milli eğitim müdürlüğü devleti takmıyor. İlçe milli eğitim müdürü okul müdürlerine mesaj çekip bilgi veriyor. Zaten kendisi daha önce Beyoğlu'ndaydı orada da aynı şeyleri yapmıştı. Ama o dönem enflasyon çok yüksek değildi. Ama şimdi yüksek. Şimdi bu kiralarla bu işler yürümez. Yürütmeye çalışan da merdiven altı ürünlere yönelecek. İstanbul'daki bütün kantinciler kaliteli, marka kaşar kullanıyor şimdi ne olacak en ucuzunu en sağlıksızını kullanacaklar. Burada çocukların sağlığı söz konusu. Çocukların sağlığını tehdit ediyorlar. Çocuklara nasıl bunu yapıyorlar? İktidarın enflasyonla mücadelesini yok sayıyorlar. Ataşehir'de mesela bir kantinin kirası 110 bin lira. Bu kadar yüksek kira olursa tostu da 100 liraya satarlar” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.