Kendilerine kepçeyle işçilere kaşıkla zam!

Kendilerine kepçeyle işçilere kaşıkla zam!
Kızılay’da yöneticilere yüzde 20, çalışanlara yüzde 1 zam yapıldı. Kurumda, sene başında ise yöneticilere çalışanların iki katı zam yapılmıştı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan bir Kızılay çalışanı, “Buraya yıllarımı verdim. Ama sonuç; kendilerine kepçeyle bizlere de kaşığın ucuyla zam yaptılar” dedi

Sene başında yöneticilere çalışanların iki katı oranında zam yapılan Kızılay’da ek zamlar da çalışanları değil yöneticileri memnun etti. Birden çok maaş alan bürokratlarla doldurulan Kızılay’da yöneticilere yüzde 20, çalışanlara yüzde 1 zam yapıldı. Kızılay'da yöneticiler ve işçilere yapılan zam oranı arasındaki uçurum Meclis gündemine de taşındı. 2022 başında zam dönemine girildiği süreçte, yönetici kademesinde çalışanlara yüzde 40 zam yapılan Kızılay’da işçilere ise yüzde 22 zam yapılmıştı. Enflasyon altında zam alan ve çoğunluğu sağlık personeli olan işçilerin ek zam taleplerinin dile getirildiği Kızılay’da, ek zamlar yine yöneticiler memnun etti. Birden çok kurumda görevlendirilerek yönetim kurulu ücretleri ve huzur hakları ile yüklü miktarda maaşlarla yaşamını sürdüren Kızılay yöneticilerine yüzde 20, çalışanlara ise yüzde 1 oranında ek zam yapıldı.


Bu maaşlar kabul edilemez

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in TBMM gündemine taşıdığı iddiaya göre, mart ayı sonunda yöneticiler, kendi maaşlarına yüzde 14 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda zam yaparken çalışanların maaşlarında yapılan "düzeltme" ise yalnızca yüzde 1,2 oranındaki artışla sınırlı kaldı.
Resmi rakamlarla bile yıllık enflasyon oranının yüzde 60’ı geçmesine rağmen Kızılay gibi bir kurumda görev yapan çalışanlara layık görülen maaşların kabul edilemez düzeye ulaştığını dile getiren Emir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı önergede, “Yöneticiler ile çalışanlar arasında ayrım yapılması da Kızılay’da iş barışı ve huzurunu bozan ayrı bir uygulamadır. Kızılay yöneticilerinin birden fazla maaş aldıkları da bilinmektedir. Son olarak Kızılay Başkanı’nın 13 farklı kurumdan maaş aldığı iddiaları geçtiğimiz yıl kamuoyunun gündemine gelmiştir. Diğer yönetim kurulu üyelerine bakıldığında ise neredeyse her birinin birden fazla maaş aldığı görülmektedir. Bu görevler arasında dernek yönetim kurulu üyelikleri, TİKA Başkan Yardımcılığı, Dağcılık Federasyonu Başkanlığı ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği gibi görevler bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.


Soylu'ya sorular

Kızılay’da sendikasız çalıştırılan sağlık çalışanlarına mobbing uygulandığı iddialarını da anımsatan Emir, önergesinde şunları dile getirdi; “Kızılay gibi önemli bir kurumda bu yaşananların derhal araştırılması ve iddialara ilişkin sorumluların ortaya çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda, 2022 yılı başından bu yana yönetici kademesinde çalışanların maaşlarına tam olarak hangi oranlarda zam yapılmıştır? Bu zamlardan kaç yönetici yararlanmıştır? Pozisyonlar itibariyle Kızılay’da yönetici maaşları şu anda ne kadardır? 2022 yılı başından bu yana Kızılay çalışanlarının maaşlarına tam olarak hangi oranlarda zam yapılmıştır? Kızılay’da şu anda en düşük sağlık çalışanı maaşı ne kadardır?"


Günlük yemek parası 8 buçuk lira!

Konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklamalar yapılan Kızılay çalışanları ise isimlerini vermeyerek, kurumda yaşanan haksızlıkları gündeme taşıdı. Uzun yıllardır Kızılay'da şoför olarak çalıştığını söyleyen bir vatandaş; “Yıllarımı verdim ama sonuç sıfır. Taşeron olarak 1 yıl ilk şirkette 2 yıl diğer bir başka şirkette çalıştırıldım. Kan alma merkezinde şoför adı altında destek personeli görevinde bulundum. Ne gecem ne gündüzüm belli sadece ve sadece kupkuru asgari ücrete çalıştırılıyordum. Günde de 8 buçuk lira yemek parası veriyorlardı. Dayanmaya çalıştım ama dayanamadım. Şimdi görüyoruz. Aynı adaletsizlik sürüyor. Kendilerine iki kere dünya kadar zam işçiyede sıfır zam. Kendilerine kepçeyle zam bize kaşığın ucuyla zam yapıyorlar” dedi. Hala Kızılay'da çalışmakta olduğunu söyleyen bir başka vatandaş ise “Çıkıp her şeyi adımızla anlatsak işimizden olabiliriz. O yüzden yaşanan mağduriyetleri sessizce dile getirebiliyoruz. Maaşlarımız asgari ücret ve zerre zam yapılmadı. Uzun süre sonra kuş kadar diyebileceğimiz bir zam verdiler, yemek paraları düşük, uzun saatler çalıştırılıyoruz. Yöneticilerini se bir eli yağda bir eli balda” ifadelerini kullandı.


HABER: ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.