Madımak'la yüzleşemiyorlar!

Madımak'la yüzleşemiyorlar!
Yeşil Sol Parti'nin Sivas Katliamı'yla ilgili araştırma önergesi, AK Parti ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Damga'ya konuşan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, “Madımak'taki insanlık dışı gerçeklikle yüzleşemiyorlar” dedi

Yeşil Sol Parti'nin Sivas Katliamı'yla ilgili araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Yeşil Sol Parti, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Sivas Katliamı’nın bütün boyutlarıyla araştırılması amacıyla verilen araştırma önergesinin gündemin önüne çekilerek dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

Alevi toplumu yaralanıyor
Öneri üzerine söz alan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, şunları söyledi: “Tüm Alevi katliamlarının arkasında gizli kalan gerçeklerin aydınlatılması, yargı kararlarına rağmen katilleri koruyan cezasız bırakma unsurlarının ortaya çıkarılmasını, katliamlarla ilgili devlet arşivlerinde yıllarca saklı kalan belgelerin araştırılıp kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Bu tutum, geçmişle hesaplaşma veya yol gösterici değildir, yıkıcıdır, yok edicidir. Özgürlükleri kendi lehine toplumsallaştıran siyasal İslam ile dayalı asimilasyonları en üst seviyeye çıkaran bu amaçla siyaseti ve politikayı tasarlayan devlet, tüm dünyada etkisini gösteren, demokratikleşme ve eşit yurttaşlık hakkını resmî ideolojisi üzerinden sadece bir inanç grubu adına değerlendirilmesi bir insanlık suçudur. İnkârcı siyasi akıl Alevi toplumunun adalet, hak ve hukuk adına atmış olduğu her adıma karşı kirli strateji geliştirerek yıkıcı, yok edici hamlelerle Alevi toplumunu derinden yaralıyor” dedi.

Her inkar yitir bir sosyobellektir
Alevilerin güvensiz hissetmesinin amaçlandığını iddia eden Fırat, “Sivas Madımak Alevi katliamı da çok yönlü ve çok biçimlidir. Bu katliamların inkâr edilmesinin altında Alevilerin öz inançsal ve öz yaşam değerlerinden uzaklaştırarak özgürlüklerden yoksun bırakılması vardır. Her katliam, Alevi toplumunu sindirme politikalarıyla duygusal bağlamda kriz veya travmatik sürece sokmaya yöneliktir. Her inkâr, yitik bir sosyobellektir. Amaç Alevilerin kendilerini güvensiz hissetmesini, entrikalara ve katliamlara karşı cevap verme yeteneğini, gücünü yok etmektir” diye konuştu. Yeşil Sol Parti’nin grup önerisi, AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

KUTU
Şaşırtmadılar
AK Parti ve MHP'nin araştırma önergesini reddetmesini de Damga'ya değerlendiren Fırat, “Şaşırdık mı? Hayır. Bu arkadaşlar bizi gene şaşırtmadı. Yıllardır verilen çok insani bir önergeyi, insanlık dışı bir gerçeklikle yüzleşmemek adına, hesap vermemek adına bir kere daha reddetiler. Toplumun kanayan yarası işte budur. Aleviler bu gerçeklikleri asla unutmayacak” diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.