Maltepe'de lezzet şöleni: Tüm ürünler organik

Maltepe'de lezzet şöleni: Tüm ürünler organik
Kars, Ardahan ve Iğdır'a ait yöresel ürünler ve doğal lezzetler Maltepe Sahili'nde tanıtıldı. İstanbullular, yöresel tatlardan olan kaz eti, kaşar peyniri ve kaz kavurmasına yoğun ilgi gösterdi. Organizasyonu gerçekleştiren ARDAFED Başkanı Orhan Çerkez, “Kars İstanbul'da diyoruz. Her şey burada ayaklarına kadar getirdik” dedi

Doğal güzelliği ve temiz havasıyla bilinen Kars, Ardahan ve Iğdır'ın yöresel lezzetleri İstanbul Maltepe etkinlik alanında sergilendi. Yöresel ve doğal tatların buluştuğu "Kars, Ardahan ve Iğdır" tanıtım günleri festivalinde; kaz eti, Kars kaşarı, kaz kavurması ve kete yemek severlerle buluştu. Festivalde '2021 Miss Turkey Kaz Güzellik Yarışması' için süslenen kazlar da renkli görüntülere sahne oldu.

50-60 çeşit peynir var

Tanıtım günlerinde Kars'tan 60 çeşit peynir getirdiğini belirten Onur Polater, gravyer peynirinin özelliklerini sıraladı. Polater, "Biz Kars'tan üretici ve satıcı olarak şu anda İstanbul'a geldik. Kars yöremizde 50, 60 çeşit peynir bulunmaktadır. Coğrafi olarak bu ürünleri İstanbul'a getirmeye çalıştık. Şu anda elimde gravyer peyniri var. Eski kaşar, taze kaşar, çeçil, küflü peynir, tulum peynir gibi ürünleri burada İstanbul halklarına sunum ve satış için getirdik. Şu anda memnunuz, halkımız da memnun. Yoğun bir talep var. Çünkü dağımız güzel. Çünkü şehrimiz güzel. Çünkü ürünlerimiz çok güzel ve kalitelidir. Gravyer peyniri yaklaşık olarak 22, 25 kilo sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 yıl olgunlaşması tamamlanarak sunuma geçiyor. Çok özel bir peynir. Türkiye'de sadece Kars'ta üretilmektedir ve bu peynirin özelliklerinden biri de hileyi kabul etmemesidir" ifadelerini kullandı.


Ballar tamamen organik

Şifa deposu ballarda Kafkas arısını kullandıklarını belirten Vahit Özden de "Balımız Kars, Ardahan ve Iğdır bu yöresinin ballarıdır. Ballarımız dünyanın beşinci çiçek çeşidine sahip ballardır. Tabii bu balların önemli olması,organil olmasından kaynaklanıyor. Dediğimiz gibi ballarda çok hileli olaylar dönüyor. Bunun için önemli olan halkımıza akıtma organik bal yedirmek. Biz de inşallah onu yedirmeye geldik. Arılarımızı da biz genelde hakiki balcı olarak ballarımızda bilhassa sonuç gören bal arısı olarak Kafkas arısı kullanıyoruz. Kafkas arısı doğaya daha iyi adapte oluyor. Bilhassa Doğu Anadolu dediğim gibi dünyanın en zengin yüzde 70 bal çiçeği çeşidine sahip bir bölge" diye konuştu.

Kars ketemiz var

Tanıtım günlerinde Kars ketesi yapan Filiz Zorba ise "Bizim yöresel olarak Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. Sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonra bol bir yağlı sıvı yağlı kızartılıp güzel ikramlar ediyoruz herkese ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar içli oda. O da yine tuzlu oluyor. Sacda pişiyor tabii ki. Bizim yöresel zaten hamur işlerimiz çok çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz yani burada var" dedi.


Kars İstanbul'da

İstanbul Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Orhan Çerkez ise "Bugün Kars, Ardahan, ve Iğdır'ımızın tanıtım günleri. Oradan buraya kültürümüzü, adetimizi, yöremize ait has özellikleri olan sağlıklı gıda maddelerini, tarihi yerlerini, turizm yerlerini önem arz eden her şeyi buraya taşıdık. Burada insanlara tanıtmak istiyoruz. Kars'ı görmenizi rica ediyorum. Ardahan'ı, Iğdır'ı tanımanızı rica ediyorum. Kars İstanbul'da diyoruz. Her şey burada ayaklarına kadar getirdik. Gelsin görsünler. Bizleri tanısınlar. Bu ülkede İstanbul'da hep birlikte yaşıyoruz. Her ne kadar Kars, Iğdır, Ardahan olsa da İstanbul'da ortak kültürel buluşmak zorundayız. İnsanlara kendimizi tanıtıp ifade etmek istiyoruz. Ayrıyeten oraya doğal ürünlerimizi, kaliteli ürünlerimizi buraya taşıyıp burada üreticiyle, tüketiciyi bir de ayrıyeten toptancıları tanıştırmak istiyoruz. Bir ara köprü kuruyoruz" açıklamasını yaptı.

SADECE HAVA GETİRMEDİK!

Kars'ın ünlü yemeklerinden Kaz etinin nasıl yapıldığını aktaran Halime Altın, "Kars, Ardahan, Iğdır öncelikle Maltepe'ye geldi. Kars, Iğdır, Ardahan'ın bir tek havasını getiremedik. Ondan hariç her şeyini getirdik. Kaz nasıl yapılır, kaz 2 ay öncesi kesilir, temizlenir, kurutulur, tuzlanır bekletilir. Ondan sonra bütün Maltepelilere, İstanbullulara servis yapılır. Kazın tek özelliği tuzdur. Kuru kaz, kesimden sonra kesinlikle 15, 20 gün iplerde ya da ağaçlara asılarak kurutulur. Ardahan'ın, Kars'ın, Iğdır'ın en meşhuru kazdır. Kars'tan geldiği için maliyetler çok yüksek. Bu seneki bize fiyat verdikleri porsiyonlar 80 lira, tüm kazlarımız 300 dedik" dedi.


KATILIM YOĞUN OLDU

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri etkinliğine, MHP Milletvekili Mehmet Bülent Karataş, Ardahan'ın 11. Valisi Seyfettin Azizoğlu, CHP İstanbul il Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, CHP eski Milletvekili Ensar Öğüt, Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Çanakkale Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Ataşehir Belediye Başkanvekili İlhami Yılmaz, Kadıköy Belediye Başkan yardımcısı Ediz Zeyrek, Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yanıtemur, Ardahan Göle Belediye Başkanı İlhan Gültekin, Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, Köprülü Belediye Başkanı Yücel Akkoç, Adahan Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan Üniversitesi Rektörü Mehmet Biber, STK ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.