Maltepe'de Ali Cengiz oyunu!

Maltepe'de Ali Cengiz oyunu!
Maltepe Belediyesi 2020 yılının sonunda iki yıllık temizlik ihalesi yaptı. İhalenin teknik şartnamesi Sayıştay'ın denetimine takıldı. İhale şartnamesine bazı özellikli araçlar için ‘kendi malı olacak’ şartı konulduğunu saptayan denetçiler, bu şartın ihaleden sonra uygulanmadığını belirledi. Temizlik ihalesinde ‘Kendi malı olacak’ denilen elektrikli yol süpürgesinin Maltepe’ye hiç gelmediği ortaya çıktı

Sayıştay, kamu kurumlarında bir yıl süreyle yaptığı denetimleri rapor haline getirdi. Denetçilerin tespit ettiği bulgular tüm detayları ylapaylaşıldı. Maltepe Belediyesi'nin 2020 yılının sonunda yaptığı, 2022 yılının aralık ayında biten temizlik ihalesinde, rekabet şartlarını ortadan kaldırdığı belirlendi. Maltepe Belediyesi ile Fırat Teknik Su isimli şirketin 8 Aralık 2020 tarihinde sözleşme imzaladığı 42 milyon 797 bin liralık ihaledeki teknik şartnameye uyulmadığı görüldü.

Hiç çalıştırılmamış

Sayıştay’ın hazırladığı raporda tespit edilen bulguyla ilgili olarak şu ifadeler yer verildi: “İdare tarafından 2020/531599 ihale kayıt numaralı “Maltepe Genelinde Park Yapımı, Mevcut Parkların Onarımı ve Revizyonu ve Peyzaj İşleri Yapım İşi” kapsamında piyasadan temini güç olan “4 Fırçalı, En Fazla 1,3 metreküp Çöp Hazneli Kapasiteli Elektrikli Yol Süpürge Aracı” için kendi malı şartı konularak istekli olabilecek firma sayısının kapsamının daraltıldığı, ancak söz konusu aracın iş sürecinde çalıştırılmadığı görülmüştür.”

19 kişi şikayet etmiş

Yapılan incelemede, “Elektrikli Yol Süpürme Makinası ile Parkların Temizlenmesi” iş kalemi İdare tarafından 3 bin 900 saat olarak öngörüldüğü ve iş programına göre 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle yaklaşık bin 926 saatlik kısmının tamamlanması gereken bu iş kaleminin hiç gerçekleştirilmediği, idareye 19 adet şikâyet başvurusunda bulunulduğu, söz konusu şikayetlerin tamamına yakınında kendi malı olarak istenen araçların piyasada sınırlı olarak bulunduğu ve söz konusu husus sebebiyle ihaleye teklif verilemediği tespit edilmiştir” denildi.


REKABET ENGELLENDİ

Sayıştay raporunda, “elektrikli yol süpürme makinasının kendi malı olma şartı” dolayısıyla teklif veremediğini belirten “istekli olabileceklerin” şikâyet başvurularına belediye tarafından verilen cevaba da atıf yapıldı. Maltepe Belediyesi'nin verdiği cevapta, işin yapılabilmesi gerekli olan araçlar için kendi malı düzenlenmesi uygulamasının mevzuata aykırı olmadığını ifade etti. Denetçi, “İdarenin de söz konusu aracın iş programında göre hiç çalıştırılmamış olması durumuna herhangi bir itirazı bulunmadığı göz önüne alındığında, aslında idare için elzem olmayan bir iş kalemi için çalıştırılacak aracın teknik özellikleri ayrıntılı olarak belirlenmiş ve bu araca kendi malı şartı konularak rekabet engellenmiştir” saptamasını yaptı. Belediye, pandemi nedeniyle böyle bir aksaklığın yaşandığını söylese de bu Sayıştay denetçileri tarafından inandırıcı bulunmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.