Memet Hanifi Kaya: Esenyurt nefes almaya başladı

Memet Hanifi Kaya: Esenyurt nefes almaya başladı
Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Memet Hanifi Kaya, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Esenyurt Kent Konseyi'nin 2019'da seçilen Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'la beraber hak ettiği çalışma alanını bulduğunu anlatan Kaya, “Geçmiş dönemde bu kadar rahat değildik, sürekli sıkıntılara maruz kalıyorduk. Şimdi rahat bir nefes aldık. Sadece biz değil bütün Esenyurt nefes almaya başladı” dedi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Esenyurt Kültür Merkezi'nde baın mensuplarıyla bir araya gelen Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Memet Hanifi Kaya, kent konseyinin çalışmalarına ve ilçe gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Kent konseyinin siyaset yapmadığını ilçeye katkı sunmak için var olduğunu anlatan Kaya, Esenyurt Belediyesi'nin geçmiş yıllarında bu imkandan bile uzak olduklarını itiraf etti. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'a övgüler dizen Kaya, “Biz siyaset yapmıyoruz. Biz kent konseylerinin özgür iradeye sahip olmasını istiyoruz. Kent konseyleri belediyelerin dediğini yapacaksa o zaman kent konseylerine ne gerek var? 2019 sonrası Esenyurt Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Biz eskiden bu kadar rahat değildik. Her yaptığımız işte sıkıntılara maruz kalıyorduk. Şimdi ise belediye kent konseyinin önünü açmış. Geçen gün kaymakam beye de ziyarete gittik. Kaymakam'ın görüşlerini de çok değerli buldum. Gelip bütün toplantılarınıza destek verip çalışacağım dedi. Bunların tamamı önemli gelişmeler. Esenyurt'ta nefes almaya başladık ki sadece biz değil bütün Esenyurt nefes almaya başladı” diye konuştu.



Kent konseyleri nasıl oluştu?

Kent konseylerinin nasıl ortaya çıktığını da anlatan Kaya, “Kent konseyi nedir sorusunu da ele almak lazım. Şimdi kent konseyi fikri 1992 yılında aralarında ülkemizin de bulunduğu Birleşmiş Milletler'e bağlı ülkeler Brezilya'da bir araya geldi. Bu ülkelerin bir araya gelme sebebi çevresel değerlerin korunması, çocukların, gençlerin ve kadınların sosyal yaşama aktif yaşama katılmalarını sağlamaktı. Bir diğer toplanma nedenleri de yoksullukla mücadele etmek ve sivil toplum kuruluşlarının kurulması, kurulmasına destek sağlamak. Nitekim devamında Rio Konferans kararları olarak bunlar gündeme alındı. Bizim ülkemizde de kent meclisleri adı altında böyle oluşumlar başladı. 2006 yılında ise kent konseylerinin oluşturulması resmi bir kazanım haline geldi” dedi.


Esenyurt'la Beşiktaş bir değil

Esenyurt'un sorunlarına da değinen Kaya, ilçedeki göçmen nüfusuna dikkat çekti. Kaya, “Esenyurt'ta 70 bin düzensiz göçmen var. Bunların entegrasyonu, beslenme ve barınma sorunları, sağlık sorunları önümüzde dağ gibi duruyor. Her ne hikmetse yerel yönetimlerden her şey bekleniyor da bunların çözümü için hükümetin de bir programı olmalı. Siz kaynaklarınızı aktarırken o ilçenin sosyolojik yapısına bakmalısınız. Siz şimdi Esenyurt ile Kadıköy'ü bir tutabilir misiniz? Esenyurt ile Kadıköy, Beşiktaş bir değil. Buradaki sorunların çözümü noktasında yerel belediye tek başına bir şey yapamaz. Bizim kent konseyi olarak varlık amacımız bu konularda yardımcı olabilmek, belediye yönetimine omuz verebilmektir. Amacımız yerel yönetimi harekete geçirme, gerekirse yön vermektir. Biz bugün bin 500 kişilik gönüllü bir orduyuz. Kadınıyla, uzmanıyla, mimarıyla, mühendisiyle. Kim sizi çözüm süreçlerine dahil etmez ki. Yeter ki siz birlikte iş yapabilme yeteneğini karşılayın. Kent konseyi şu değil yani; kentin hakimi, kentin asayişi. Böyle bir şey yok. Kent konseyi çözüm mekanizmasıdır” diye konuştu.


BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.