Merkez Bankası'ndan dövize 5'inci kez müdahale!

Merkez Bankası'ndan dövize 5'inci kez müdahale!
Dolar ve euronun tarihi rekorlar kırmaya devam ettiği günde bir müdahale daha geldi. Merkez Bankası son 17 günde 5'inci kez satış yönünde müdahalede bulundu.

Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) üst üste dördüncü kez verdiği faiz indirimi kararının ardından hızlandı. Son olarak dolar 17, euro 19 lirayı aşarken, Merkez Bankası piyasaya satım yönünde müdahale etti.  Merkez'in 1 Aralık'taki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi. TCMB’nin dördüncü ve 2,5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükseldi. Bu arada faiz indirimi serisinin başladığı eylül ayında dolar/TL'nin 8.30 dolaylarında olduğunu hatırlatmakta fayda var. 


FAİZİ 100 BAZ PUAN İNDİRMİŞTİ

Merkez Bankası, yüzde 21'i aşan 'resmi enflasyon' ve TL'deki değer kaybına rağmen dün politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’e çekti.

Para Politikası Kurulu (PPK), karar metninde faiz indirimleri için ima edilen sınırlı alanın tamamlandığı vurgusunu yaptı: “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.