Metal işçileri greve gidecek

Metal işçileri greve gidecek
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş yaptığı yazılı açıklamada, ek zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, MESS kapsamındaki iş yerlerinde yüzde 20 ek zam talebiyle mücadele kararı alındığını duyurdu

Ücretlerin gerçekçi olmayan enflasyon karşısında eridiğini belirten DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, MESS kapsamında yer alan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerine yüzde 20 ek zam yapılması için mücadele kararı alındığını duyurdu. Ücret ve maaşlardaki erimenin İSO 500 ve TÜİK verilerine de yansıdığını belirten Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada, “İşçiler, gündelik hayatlarını sürdürmek için açıklarını borçla kapatma yoluna gitmekte ve bu amaçla kredi kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Kredi kullanma zorunluluğu, maalesef işçilerin sermayeye bağımlılığını da artırmaktadır” dendi.

Sıkıntı ve öfke giderek artıyor
Açlık ve yoksulluk düzeyinde yaşam süren işçilerde stres, öfke ve endişe duygularının arttığı vurgulanan açıklamada, “Türkiye’de üç çalışandan ikisi ağır stres altında olduğunu söylerken bu oranla dünyada ilk sırada yer almıştır. Bütün bu olumsuzlukların kaynağı elbette iktidarın işçileri yok sayan sermaye yanlısı politikalarıdır. Bunun yanı sıra açgözlü işverenlerin de daha fazla kazanma hırsı işçi ve emekçileri canından bezdirir hale getirmiştir. Bu duruma daha fazla dayanmak giderek güçleşmektedir” ifadeleri kullanıldı. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile resmi enflasyon rakamlarının aşağıda düşecek olmasının mal ve hizmetlerde ucuzlama anlamına gelmediği ifade edilen açıklamada, “Diğer yandan, toplumun bütün kesimlerinin hemfikir olduğu nokta ise TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonun gerçeği yansıtmaktan çok uzak olmasıdır” dendi.

İşçinin bütün sabrı tükendi
Metal iş kolunda yapılan toplu sözleşmelerde esas zammın ilk 6 aylık dönemde alındığı, kalan 1,5 yıllık dönemin 6’şar aylarında ise zamların enflasyon oranında olduğu vurgulanan açıklamada, “Son 1 yıllık süreçte resmi enflasyon oranında ücret zammı alan metal işçilerin ücretleri ise erimiş, reel kayba uğramıştır. Metal işçilerin bir bölümünün toplu sözleşmesi MESS ile yapılmakta olan grup toplu sözleşmesidir ve bu sözleşmenin yeni dönem başlangıcı 2023 yılı 1 Eylül’üdür; ancak sözleşmeler 4-5 ay sonra imzalanabilmektedir. Dolayısıyla yeni dönemi kapsayacak toplu sözleşmesine 1 yıl vardır. Öte yandan, işçilerin 1 yıl bekleyecek sabrı ise kalmamıştır. Bu nedenle ek zam talebi kaçınılmaz hale gelmiştir” dendi.
 

İşçiler nefes almayı istiyor
Bu sebeplerle “Yüzde 20 ek zam” talebiyle bir mücadelenin başlayacağını duyuran Birleşik Metal-İş, “İşçilerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir. İşçilerin içine girdiği bu cendereden kurtulmaları, biraz olsun nefes almaları için ek zam zorunlu ve kaçınılmaz hale gelmiştir. Sendikamız, MESS ile yapılan 2021-2023 dönemi grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerindeki üyelerimiz için, 31 Aralık 2022 tarihindeki ücretlere, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 20 oranında bir zam yapılmasını, bu uygulama sonrasında toplu sözleşmemizin asgari ücret başlıklı 44. maddesine ve maddenin atıfta bulunduğu yönetmelik maddesine istinaden 48.04TL altında kalan saat ücretlerinin buraya çekilmesini talep etmektedir. Tüm veriler, işverenlerin yüksek oranlı kârlar elde etmeye devam ettiğini göstermektedir. İşçiler yoksullaşırken, onlar kârlarına kâr katmaktadır. Şimdi sıra işverenlerdedir ve işçilerin bu haklı talebinin gereğini yerine getirmelidirler” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.