Muhalefette ret, iktidarda evet!

Muhalefette ret, iktidarda evet!
İBB'nin eski CHP'li meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Taner Kazanoğlu, Bakırköy'de bulunan Marmara Forum AVM üzerinden yeni CHP İBB Grubu'na ateş püskürdü.

SELVİ SARITAÇ/ÖZEL HABER - 2022 Kasım Meclisi'nde oybirliği ile kabul edilen imar planı değişikliği ile Danıştay kararıyla kaçak olduğu onaylanan Marmara Forum'un yasallaştırıldığını iddia eden Sağ ve Kazanoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li meclis üyelerine seslenenerek, “Muhalefette ret verdiğimiz planlara iktidara geldikten sonra evet dediniz” eleştirisinde bulundu

İBB Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan, Ak Parti ve CHP’li Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen Bakırköy 5 binlik bölge plalarının askıya çıkmasının ardından, kaçak olduğu Danıştay tarafından da onaylanan Marmara Forum bir kez daha gündeme geldi. Bu planlarla birlikte Marmara Forum'un yasallaştırıldığını belirten İBB'nin eski meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Taner Kazanoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına itiraz dilekçesi yazarak pllanların mahkeme kararına uygun hale getirilmessini talep etti.

Dava açacağız

Eski CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, CHP Meclis üyelerinin kaçak bir yapıya muhalefetteyken ret, iktidara gelince evet dediklerini belirterek, “Sorumlular adına suç duyurusunda bulunacak, ayrıca karara dava açacağız” ifadelerini kullandı. Hüseyin Sağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına verdiği dilekçede, “Bakırköy İlçesi, 24 Kasım 2022 tarih 1517 meclis kararı ile 1/5000 ölçekli Demiryolu Kuzeyi ve Güneyi Nazım İmar Plan değişikliğine itiraz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne acı değil mi?

Dilekçede, “Öncelikle Bölge Planı içinde torba içine atılan ve gözden kaçırılmak istenen Bakırköy Marmara Forum AVM ile ilgili aldığınız kararı gözden kaçırmadık” diyen Sağ, “Muhalefette iken CHP Grubu bu plan değişikliği dolayısı ile protokole karşı oy kullandı. Hatta aynı komisyonda tecrübeli, hiç değişmeyen, vazgeçilmeyen, çalışkan imar komisyonu üyemiz de anlı şanlı şerhini yazmıştı. İktidar olunca şerhi unutmuş? AKP, CHP ve diğerleri oy birliği ile evet demişler malum. İBB’nin birçok birimi hala plansız olan ve mahkeme kararı ike onanan kaçak binalarda hizmet veriyor. Ne acı değil mi? Kaçak yapılaşma ile mücadele etmesi gereken İBB kaçak yapılarda hizmet veriyor” eleştirisinde bulundu.

Karara uyun!

Aynı konunun 2016 yılında İBB Meclisi'ne geldiğinde AK Parti kanadınının kaçak yapıyı protokol ile yasal hale getirmekle suçlandığını hatırlatan Sağ, “Bu konuşmaların hepsi unutulmuş. Plan değişikliği ile kaçak yapı “Yasal” hale getirilmiştir. Planın Marmara Forum AVM ile ilgili geçen plan notu bölümü çok ince bir çalışma ile hazırlanmış. İstanbul’un başına ne geldiyse müktesep hak ve bilgi paftasında gösterdiği şekli ibarelerinden geldi. Mahkeme kararı ile kaçak olduğu kesinleşmiş olan AVM ve diğer binaları yasal hale getirdiniz öyle mi? Burada 160 bin metrekarede 300’e yakın mağaza ruhsatsız olarak hizmet vermektedir. Bunların içinde gayri sıhhi müesseseler var kaçak çalışıyorlar, göz yumuluyor, suç işleniyor. Meri plan şartlarının değiştirildiği, protokolle kaçak yapıların yasal hale getirildiği, plan değişikliğinin ilgili bölümünün mahkeme kararına uygun hale getirilmesini, diğer yasal haklarımızın saklı kalmak kaydı ile itiraz ediyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

2016 Mart ayında yapılan İBB Meclis oturumunda, Marmara Forum AVM’nin kaçak durumundaki ofis ve kapalı otoparkının yasal hale getirilmesinin önünü açan imar planı değişikliği Ak Partili Meclis Üyeleri’nin oyları ile kabul edilmiş, dönemin Hukuk Komisyonu Üyesi Doğan Subaşı ve Taner Kazanoğlu ile İmar Komisyonu Üyesi Sedat Özkan, “Karara katılmıyorum” diyerek rapora şerh koymuştu. Marmara Forum’un İBB’ye yaptığı bağışa karşılık yasallaştırılması talebine “Bunun adı kurumsal rüşvettir” diyerek, ne ilçe ne de il belediyesinin imar affı yetkisi olmadığını söyleyen Avukat Taner Kazanoğu, yine dönemin meclis üyesi Hüseyin Sağ ve S. Nadir Ataman’la birlikte konuyu mahkemeye taşımıştı. Mahkeme sonucu beklenmeden İBB sessiz sedasız bir biçimde Merter’deki hizmet binasını Marmara Forum’a taşımıştı.

İBB karara itiraz etti

Sonrasında ise AVM’nin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle önce İstinaf, 2019 yılında da Danıştay tarafından imar planları iptal edilerek ilgili AVM'nin kaçak olduğu bir kez daha tescillenmişti. İBB yönetiminin CHP’ye geçmesiyle birlikte Ekrem İmamoğlu'nun ‘oluru’ ile Danıştay’ın aldığı kararın bozulması için itiraz edilmiş, dönemin İBB’li Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, “Madem buranın yıkılma gibi bir ihtimali yok o zaman kendisi için 33 bin metrekare yer alan İBB, Bakırköy Belediyesi’ne de 10 bin metrekare yer versin” diyerek İBB yönetimine yeni bir protokol yapmasını önermişti. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ise 2022 aralık ayı meclis toplantısında, “Bölge planları bahane, Marmara Forum şahane” açıklamasını yapmıştı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.