Nargile yasağını dinleyen yok!

Nargile yasağını dinleyen yok!
Koronavirüs tedbirleri kapsamında nargile kafeler kapandı, restoran ve eğlence ruhsatı bulunan mekanlarda da satışı yasaklandı ancak birçok işletme bunu dinlemiyor.

Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüs ile mücadele konusunda alınan tedbirlerden biri de nargile ile ilgiliydi. Nargile kafe ruhsatı olan mekanların kapatılmasına karar verildi. Diğer statüdeki işletmelerde de nargilelerin satışı yasaklandı. Ancak hala yasağı dinlemeyen ve müşterilerine nargile hizmeti veren yerler var.


İçerisinde bulunduğu maddeler sebebiyle birçok kez gündeme gelen ve sigaradan katbekat zehirli olduğu söylenen nargileler için koronavirüs sürecinde satılma yasağı getirilmişti. İşletmelere nargile hizmeti konusunda yasak kararı verildi ancak satışlar hala yapılıyor. Yasağa aldırış etmeyen mekanlarda VIP, loca gibi adlarla oluşturulan alanlarda düzen aynı şekilde sürüyor. Bazı yerlerde ise alenen herkesin içerisinde içilmesine izin veriliyor.



Ortak kullanım tetikliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sigara konusundaki tavrı net olarak bilinirken nargile için de koronavirüs ihtimalinin en aza indirilmesi konusunda tedbirler alınmıştı. Nargilenin ucundaki marpucun ortak kullanılması virüsün yayılması ihtimalini artırıyor. Ayrıca ne kadar temizlenirse temizlensin cam şişelere de sirayet eden bakteriler de yine büyük tehdit. Bu sebeplerden ötürü virüs olasılığının daha da artmasına rağmen hala nargile satışı sürüyor.



Bir tık ötemizde

Koronavirüs ile mücadele sürecinde birçok nargile kafe kepenk kapatmıştı. Ruhsatı farklı olan işletmelerin birçoğunda ise belirli saatlerin ardından nargile içilmesine izin veriliyor. Bunlar ayrıca alenen yapılıyor. Sosyal medyada paylaşılan paylaşımlarla bunları açık olarak görebiliyorsunuz. Mekanlara giden müşteriler paylaştıkları ile nargile konusundaki ihmali ortaya koyuyor.


Kurallara uyanların ne suçu var?

Getirilen yasakların ardından nargile satışı yapmayan mekanlar ise satışa devam edenler için tepkili. Koronavirüs sürecinin fırsata dönüştürüldüğünü ve bundan da para kazandıklarını düşünen mekan sahipleri, kendilerine de iş yerlerini açmayı ve nargile satmayı serbest bırakmalarını istiyor. Önemli bir gelir kalemi olan nargileden mahrum kalan işletmecilerin beklentisi bir an önce iş başı yapmak.


Denetim yapılmıyor mu?

Nargile içilen mekanlarda oturan veya vakit geçirmeye gelen vatandaşlar da duruma karşı belediyelerin yetersizliğinden dem vuruyor. Denetimlerin ve yaptırımların caydırıcı olmadığı yönünde tepkiler var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.