Oğuz Taşdemir: Engelleri engellemeyin

Oğuz Taşdemir: Engelleri engellemeyin
Kamu yararına çalışan dernekler statüsünde merkezi Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi’nde olan Görme Özürlüler Derneği Başkanvekili Oğuz Taşdemir, İYİ Parti’den 3. Bölge milletvekili aday adayı oldu. Engellilerin sosyal yaşama dahil olması önünde engeller bulunduğunu belirten Taşdemir, ilk hedefinin ‘Engelli Bakanlığı’ kurulması için teklifte bulunmak olduğunu açıkladı

SELVİ SARITAÇ - 27 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucu gözlerini kaybeden Oğuz Taşdemir, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimi için aday adayı oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksek Elektirik Mühendisi mezunu olan Taşdemir, 35 yaşında geçirdiği trafik kazası sonrası karanlıkta kalan dünyasını aydınlatan tek şeyin engelli bireylerin sosyal hayata katılmasına aracı olmak olduğunu ifade ederek, şimdi de seslerini duyurabilmek için hedefinin TBMM olduğunu belirtti. Adaylık müracatını bizzat Ankara’ya giderek engelli kadrosundan yapan görme engelli Oğuz Taşdemir, “Olmam gereken yerde olduğumu ve İYİ Parti'nin engellilere verdiği önemi biliyorum. Engelliler için daha çok çalışacağım ve elimden geleni yapacağım” dedi. 


Hissederek yaşıyorum

“Yaş 35 yolun yarısı” şiiri ile yaşam hikayesini anlatan Oğuz Taşdemir, “Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak, yakarmak nafile bugün, gözünün yaşına bakmadan gider” dizeleriyle devam ederek, “Ne gözüm kaldı, ne de gözyaşım” ifadelerini kullandı. Taşdemir, “35 yıl görerek, şimdiyse hissederek yaşıyorum. Sağ gözüm protez, sol gözüm hiç görmüyor. Total körüm. Hayatın tam ortasındayken, birden bire tüm yaşantım değişti. Artık her şey karanlıktı ama bir ışık bulup çıkmalıydım bu karanlık dünyadan. Yılmadım çalışmaya devam ettim. Hiç bir şey görmüyordum ama hayatı bırakmadım. Bu kez görme engelliler için ne yapabilirim dedim ve kendimi engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak çalışmalara adadım. 11 yıldır Görme Özürlüler Derneği’nde başkan yardımcısı olarak görev alıyor, eğitimlerine, istihdamlarına ve sosyalleşmelerine yönelik çalışmalar yapıyorum” diye konuştu. 

Bakanlık kurulmalı

TBMM’de ev hanımından esnafına her kesimi temsil eden insanların olması gerektiğini, engellinin ise kesinlikle olması gerektiğinin altını çizen Taşdemir, ülkemizde 10 milyon engelli olduğunu, küçük bir çekirdek aile hesabı yapılsa dahi  40 milyon nüfusu etkilediğini ve bu sayının da Türkiye’nin yarısı olduğunu belirtti. Oğuz Taşdemir, ilk hedefinin de ‘Engelli Bakanlığı’ kurulması için teklifte bulunmak olduğunu ifade ederek, “Trafik kazaları, ev kazaları, iş cinayetleri, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, eğitim ve sağlık hizmetlerinin gebelik öncesi-sırası-sonrasında yeterli düzeyde sağlanamaması, silahlı çatışmalar, bedensel bütünlüğe yönelen saldırıların cezasızlığı ve en temel neden olarak yoksulluk gibi faktörlerle engelliliğin yaygınlaştığı ve kuşaktan kuşağa geçişgenlik gösterdiği bir süreçteyiz. Günümüzde doğrudan 10 milyon, dolaylı yollardan ise 40 milyon kişiyi birinci derecede ilgilendiren engellilere hitap eden bakanlık yok. Sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı içinde bir Engelli Müdürlüğü var, o da yeterli değil. Çünkü sorunlar çok büyük ve bu sorunları yerelden genele çözümlemek için bir engelli politikası oluşturmak,  denetlemek için de söz sahibi olmak lazım. Engellilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini en iyi bilen kişi de engelli bireydir” açıklamasını yaptı. 


Sosyal engeller var

“Engellilerin sosyal yaşama dahil olması önünde engeller bulunmaktadır. Eğitim ve istihdam olanaklarına erişimi kısıtlı olan engellilerin temel sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmaları da engellenmektedir” diyen Taşdemir, “Engelli bireylerin ve ailelerinin toplumla bütünleşme sürecini; yoksulluk, eğitimsizlik, fiziksel şartların olumsuzluğu, özel hayata ilişkin sorunlar ve işsizlik gibi nedenler etkiliyor. Özellikle toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı, engelli vatandaşlarımız açısından halen temel bir sorun olarak varlığını sürdürmekte, hatta diğer sorunlara da temel teşkil etmektedir. Engellilerin eğitimi ve istihdamı konusunda ülkemizde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Engelli bireylerin insani koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri genel eğitim, mesleki eğitim, rehabilitasyon ve istihdam hizmetlerinin sağlanması ile büyük ölçüde gerçekleşecektir. Sosyal bir hukuk devletinin en temel görevi bireyler engelli olsun ya da olmasın onların yaşamlarını güvence altına almaktır. Engelli birey istediği eğitimi alabilmeli, istihdam edilmeli, kendi ayakları üzerinde durup, kendi başına hayatlarını sürdürebilmeli, yollarda kendi başına yürüyebilmeli, araçlara rahatlıkla binebilmeli ve sesini duyurabilmeli” ifadelerini kullandı. 

OĞUZ TAŞDEMİR KİMDİR? 

1959 yılında Kars’ta dünyaya gelen Oğuz Taşdemir, ilk ora ve lise eğitimini memleketinde tamamladı. Eğitim hayatına Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Elektirik Yüksek Mühendisi olarak tamamlayan Taşdemir, lisans eğitiminin ardından TEDAŞ’ta göreve başladı. Havacı As Teğmen olarak askerlik görevini Malatya’da yerine getiren Taşdemir, özel bir kamu kuruluşunda Elektirik Yüksek Mühendisi olarak görev yaptığı sırada geçirdiği trafik kazasında iki gözünü birden kaybetti. Kamu yararına çalışan dernekler statüsünde olan Görme Özürlüler Derneği Başkan Vekili olarak çalışmalarına devam eden Oğuz Taşdemir, 28. Dönem Milletvekili seçimi için İYİ Parti’den aday adayı oldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.