Okan Gedik: Kuyrukların tek sebebi yoksulluk

Okan Gedik: Kuyrukların tek sebebi yoksulluk
İstanbul Halk Ekmek (İHE) Genel Müdürü Okan Gedik, büfelerin önünde oluşan kuyrukların sebebinin yoksulluk olduğunu söyledi. Doğal gaz, elektrik ve un fiyatlarında yaşanan artışların ekmek maliyetini arttırdığını hatırlatan Gedik, “Hayat pahalılığın artmasıyla halk, ucuz ekmeğe yoğun talep gösterdi diye konuştu

İHE Genel Müdürü Okan Gedik, yeni açılacak Hadımköy Fabrikası'nda gazeteciler ile bir araya geldi. Gedik, inceleme gezisinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazeteciler ilk olarak bu kuyrukların sebebini sordu. İHE Genel Müdürü Okan Gedik kuyrukların sebebinin yoksulluk ve yoksunluk olduğunu söyledi. Artan maliyetlere rağmen normal ekmeği ucuza nasıl satabildiklerini anlattı. 14 ekmek üretim hattının 12’sinin normal ekmek üretildiğini, diğer 2’sinde farklı özelliklerde çeşitli ekmekler ürettiklerini söyleyen Gedik, normal ekmekte toplam kapasitenin günlük 1.5 milyon adet ekmek olduğunu açıkladı. İHE Genel Müdürü Okan Gedik, “Hayat pahalılığın artmasıyla halk, ucuz ekmeğe yoğun talep gösterdi. Aralık ayında talep, 1 milyon 913 bine kadar çıktı” dedi.


 

Bir çuval un 300 lira

Doğal gaz, elektrik ve un fiyatlarının artmasıyla maliyetlerinin arttığını vurgulayan İHE Genel Müdürü Okan Gedik buna rağmen nasıl ucuz ekmek satabildiklerini de açıkladı. Gedik, "Mesela un fiyatı 2019'un başında bir çuval un 85 lirayken şimdi 293-300 TL civarında. Temmuz'da 152 lirayken 293 liraya çıktı. Yüzde 102 arttı. Dağıtımdaki en önemli gider de mazot. Onun da Temmuz ayından bu yana yüzde 90 bir maliyet artışı var. Artan işçilik ücretleri elektrik, doğal gaz bunlar bizim ciddi maliyet kalemlerimiz. Bizim hala normal ekmeği vatandaşlarımıza ulaştırıyor olma başarımız, doğru satın alma stratejisi uygulamamız kaynaklı. Maliyetleri en iyi yöneten ekmek üreticisiyiz” diye konuştu.

Kar amacımız yok

Tüm olumsuz ekonomik şartlara rağmen İstanbul Halk Ekmeğin zarar etmediğini açıklayan İHE Genel Müdürü Okan Gedik, “Kamunun kaynaklarını tüketmeden, zarara uğramadan 2021'i kapattık. Gurur duyuyoruz. Biz kar etme amacında değiliz, halka hizmet etme amacı güdüyoruz” dedi. Büfelere yapılan ekmek sevkiyatları hakkında da bilgi veren Gedik, "Şu anda toplamda 39 ilçeye 85 araçla 103 rotada 298 adet sefer ile toplam 3 bin 25 noktaya dağıtım yapıyoruz. Her gün 16 bin 500 km kat ediyoruz. Bazen trafik yoğunluğundan dolayı sevkiyatta gecikmeler olabilir ancak bu genel anlamda kuyruk oluşmasının temel sebebi değildir. Yoğun talep olan noktalarda 3 sevkiyat, 5 sevkiyat yaptığımız yerler oluyor" ifadelerini kullandı.


 

3 bin 25 noktada hizmet

142 büfeden 60’ının açıldığını, bazı ilçe belediyelerinden olumsuz yanıt aldıklarını, bazılarından da yanıt alamadıklarının söyleyen Gedik, “Büfe açma yerlerinin belirlenmesinde birçok veriye bakıyoruz. Daha çok kent yoksulluğunun olduğu yerlere Halk Ekmek büfelerini ulaştırıyoruz. Yapılan araştırmalara göre insanların evden çıkıp ekmek su gibi ihtiyaçlarını yürüyerek alabilme mesafesi 500 metre. Büfe açarken yanında fırın, bakkal olmamasına dikkat ediyoruz” dedi. Halk Ekmek'in bakkallara ulaşmadığı iddialarını da yanıt veren Gedik, “Bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. Halk Ekmek 607 Büfe özel işletmesine, 316 bakkala, bin 69 markete,  bin 304 hastane, okul ve çeşitli kamu kuruluşları gibi kurumsal müşterilere ulaşıyor. Toplamda 3 bin 25 noktada hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.


 

YENİ FABRİKA GELİYOR

İHE Genel Müdürü Okan Gedik, Hadımköy'de açılacak olan yeni fabrika hakkında da konuştu. Gedik, “Hadımköy'deki dördüncü fabrikamızda Mart ayında test çalışmaları,  Nisan- Mayıs gibi de seri ekmek üretimi başlayacak. Yeni fabrikanın normal somun ekmek üretim kapasitesi günlük 250 bin olacak” dedi. Artan maliyetler sebebiyle fırınlarda ekmek fiyatının 3.5 TL’ye çıktığı İstanbul’da, İHE normal ekmeği 1.25 TL’den satmayı sürdürüyor. Ucuz ekmeğe ulaşmak isteyen İstanbullular da İstanbul Halk Ekmek Büfeleri önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Çuvalı 127 TL'den uzun süreli un ihalesi yaptıklarını da açıklayan İHE Genel Müdürü Okan Gedik, “Tabii ihale miktarının sona ermesiyle ve artan maliyetlerle normal ekmekte mecburen değişikliğe gideceğiz” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.