Ormanın en özel konukları

Ormanın en özel konukları
İstanbul'da 5 gün boyunca etkili olan kar sonrası beyaz örtüyle kaplanan Belgrad Ormanı'ndaki geyikler özel olarak yemleniyor. Karla kaplı ormanda dolaşan onlarca geyik, drone ile çekilen görüntülerle doyumsuz anlar ortaya çıkardı.

Istranca Dağları, Bolu Ormanları, Toroslar ve Çanakkale civarında bitki örtüsünün çeşitlilik gösterdiği alanlarda yaşayan Kızıl Geyikler, deniz seviyesinden 3 bin metreye kadar değişebilen yüksekliklerde yaşıyor. Nesli tehlike altında olan bu türün üremesini desteklemek ve doğal yaşam alanlarındaki varlıklarının devamlılığını sağlamak amacıyla, 1959 yılında Bahçeköy Geyik Üretim İstasyonu kuruldu. Belgrad Ormanı içerisinde 104 hektarlık bir alana kurulan istasyondaki çalışmalara, Atatürk Orman Çiftliğinden 3 dişi ve 2 erkek damızlık geyik getirilerek başlandı. Şubat ayı itibarıyla 36 dişi, 14 erkek ve 6 yavru olmak üzere 56 geyiğin bulunduğu istasyonda, şu ana kadar yetiştirilen 288 geyik, doğal yaşam alanlarına salındı. 

5 geyik ile başladı

İstanbul'da 5 gün etkili olan kar yağışıyla beyaza bürünen Belgrad Ormanı'ndaki geyikler doyumsuz manzara eşliğinde görüntülendi. Beyaz örtü üzerinde dolaşan geyikler drone ile eşsiz görüntüler oluşturdu. Bu istasyonun, yaban hayatının ve Kızıl Geyik türünün devamlılığını sağlamak amacıyla kurulduğunu anlatan Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, "Biliyorsunuz, İstanbul sadece insanlar için değil, bitkiler ve yaban hayvanları için de önemli. Bir o kadar da tür çeşitliliğine sahip. Bunun temel nedenleri ise baktığımızda, zengin ekosisteme sahip olması, kuş göç yolları üzerinde olması, aynı zamanda burada lagün ve sulak alanların bulunması. Diğer taraftan göçmen ve üreyen kuşlara da ev sahipliği yapması, tür çeşitliliğinin önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Hemen hemen İstanbul'umuzun yarısı, yüzde 46'sını orman örtüsü oluşturuyor. Bugün burada bulunmuş olduğumuz nokta, Bahçeköy Geyik Üretme İstasyonu, en önemli noktalardan bir tanesi. Burası 1959 yılında kuruldu. Türkiye'de yaban hayatı üretim istasyonu  olarak kurulan ilk istasyonlardan bir tanesi. Atatürk Orman Çiftliği'nden 3 adet dişi damızlık ve 2 adet erkek olmak üzere getirilmiş geyiklerle, burada üretime başlandı. Ve burası yaban hayatının, özellikle Kızıl Geyiğin devamlılığını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.