Özgür Karabat: Halk 3 günde fakirleşti

Özgür Karabat: Halk 3 günde fakirleşti
CHP Milletvekili Özgür Karabat, iktidara yüklendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ekonomiyi çökerttiğini savunan Karabat, “3 günde Türk Lirası yüzde 4.7 değer kaybetti. Bunun faturasına baktığımızda, felaketin boyutu daha net ortaya çıkıyor. Erdoğan ve AKP iktidarı 3 günde halkı 304 milyar TL fakirleştirdi” dedi

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, son günlerde gelen zamlar ve döviz kurundaki artışı değerlendirdi. “AKP’nin Türkiye’ye verdiği zararı artık milyon veya milyar liralar değil, trilyon liralar tarif ediyor” diyen Karabat, “Çok açık bir servet transferi politikası var. İbret verici rakamları paylaşıyorum. AKP Genel Başkanı Erdoğan pazartesi konuşmaya başladığı anda ülke ekonomisi büyük yara aldı. Şunu özellikle vurgulamam gerek: Erdoğan sözlerinin ekonomiyi çökerteceğini bildiği halde bunu bilerek yapıyor. Pazartesi günü dolar 16.45 TL idi. Erdoğan konuştu, ekonomi zaten pamuk ipliğine bağlı ve bugün 17.22 TL’ye çıktı. 3 günde Türk Lirası yüzde 4.7 değer kaybetti. Bunun faturasına baktığımızda, felaketin boyutu daha net ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.


441 milyar dolar borç

Türkiye’nin toplam dış borcunun 441 milyar dolar olduğunu ifade eden Karabat, “Bu borcun pazartesi günü karşılığı 7 trilyon 255 milyar TL idi. Bugün 7 trilyon 559 milyar TL oldu. Erdoğan ve AKP iktidarı 3 günde halkı 304 milyar TL fakirleştirdi. Biliyorsunuz, AKP ve onun nevi şahsına münhasır Hazine Bakanı Nureddin Nebati, doları durdurmak için Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) uygulamaya koydular. 7 TL’den 18 TL’ye çıkan doları 12 TL’ye indirdiler. Bu sistem 6 ay olmadan çöktü. KKM’de 900 milyar TL birikti. Son kur artışları ile birlikte KKM’nin faturası 150 milyar TL’yi aştı. İyi ihtimalle yılsonunda bu rakamın üzerine 600 milyar TL daha gelmesi söz konusu. Tüm bu paralar vatandaşın cebinden çıkacak” didye konuştu.


Servet transferi

Karabat, “3 günlük kur farkı ve KKM’nin faturasını topladığımızda 1 trilyon liradan fazla bir paranın vatandaşın cebinden sermaye sahiplerine ve faiz lobisine aktarıldığını görüyoruz. Şimdi Erdoğan’ın neden bilerek konuştuğunu anlamış olduk. Akaryakıt, içki, sigara, elektrik, doğalgaz zamları da sürüyor. Ekmek, et, tavuk, süt ve süt ürünleri fiyatlarında da artış devam edecek. 2022 bütçesinde vergi gelirleri 1 trilyon 430 milyar TL idi. Zamlarla bu rakam en az 2 trilyon TL’ye çıkarılacak. AKP’nin politikası, Nureddin Nebati’nin de itiraf ettiği gibi vatandaşı fakirleştirip zenginlere, lobilere servet transferidir. Bu politikayı uygulayanlardan en başta sandıkta, sonra da bağımsız mahkemelerde hesabını soracağız” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.