Sağlıkçılar isyan etti!

Sağlıkçılar isyan etti!
Konya'da Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi sonrası sağlıkta şiddeti protesto etmek için Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanan doktorların İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne yürüyüşüne polis müdahale etti. Çevik kuvvet polisi tarafından doktorların yürümemesi için biber gazı kullanıldı. Fenalaşıp baygınlık geçiren bir polis memuruna ilk müdahale eylemdeki doktorlardan geldi.

Konya'da Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesini protesto etmek isteyen doktorlar Türkiye genelinde 2 günlük iş bıraktı. İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Aile Hekimleri Derneği de sağlıkta her geçen gün artış gösteren şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla Çapa Tıp Fakültesi’nde saat 12.30’da ‘Öldük biz’ sloganıyla toplandı. Şiddete karşı Çapa’da bir araya gelen sağlık çalışanları, “Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok” pankartları taşıyarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Sağlık çalışanlarının yürüyüşü, polis barikatı ile engellendi. Bazı sağlıkçılar barikatı aşıp yürüyüşe devam ederken polis, geride kalanları biber gazı sıkarak durdurmaya çalıştı. Polisin müdahalesine tepki gösteren doktorlar, “Hekime değil katile saldır”, “Bakan istifa” sloganları attı. Sıkılan biber gazlarından etkilenerek fenalaşan bir polis memuru baygınlık geçirdi. Polis memuruna ilk müdahaleyi eylemdeki doktorlar yaptı.

Asla kabul etmiyoruz

Tüm Türkiye’yi yasa boğan doktor cinayetinin ardından Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Türkiye kıymetli bir hekimini cinayete kurban verdi. Peki bu ilk mi? Hayır! Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası Mayıs ayında kabul edildi. Maalesef sağlıkta şiddeti önlemeye yeterli olmadı. Hekimini sağlık çalışanını koruyamayan bir yapının içindeyiz. Üzgünüz, sesimizi yetkililer duymuyor ya da duymak istemiyor. Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da katledilen hekimin ardından kuru bir taziye mesajı vermekle yetindi. İlerleyen saatlerde ise ‘halkımızdan hekimine karşı daha büyük bir saygı, daha özenli tutum bekliyorum’ mesajını paylaştı. Konunun çözümüne yönelik etkili bir açıklaması olmadı. Bunu asla kabul etmiyoruz. Çözümde yer almayanlar, problemin bir parçası olmaktan kaçamazlar” açıklamasını yaptı.

 


Sabrımız kalmadı

Akarken açıklamasının devamında ise şöyle konuştu: “Memleketimizde çalışkan, işinde gücünde olan sağlık çalışanları kaderine terk edilmiş durumda. Türkiye dün sadece kıymetli bir hekimini cinayete kurban vermedi, nice kıymetli hekimlerimizin devletlerine olan güven ve inancını da kaybetti. Biz bu sağlık sisteminin düzelmesi için gerekli sabrı gösterdik. Lakin sabrımız kalmadı. 7-8 Temmuz 2022 tarihinde yönetim kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda görevimizin başında siyah kıyafetlerimizle olacağız. Acil, yoğun bakım, çocuk, onkoloji, yaşlı kadın doğum hastaları dışında iş üretmeyeceğiz. Amacımız hastanelere başta X-Ray cihazlarının takılması yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.”


Acil tedbir alınmalı

Hastanelerdeki güvenlik zafiyetine dikkat çeken Akarken, “Devasa şehir hastanesi yapılıyor, güvenliği özel şirkete veriliyor. Hasta yakını elini kolunu sallayarak üstelik silahlı hastaneye giriyor ve 47 yaşında üstelik geçici görevlendirmeyle gelen Kardiyoloji uzmanı Uz. Dr. Ekrem Karakaya’yı hedef alarak hastası vefat etti diye öldürüp intihar ediyor. Değerli hekimimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. SAHİM-SEN olarak güvenlik zafiyetini kabul etmiyoruz. Kapatılan Asker Hastaneleri’nde uygulanan güvenlik talimatlarına benzer tedbirlerin hastanelere ivedilikle gelmesini talep ediyoruz. Bu tarz elem verici hadiselerin tekerrür etmemesi için hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarını korumak için acele güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. İlgili makamları acilen göreve davet ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.