Sarıkamış şehitlerine Çatalca'da duygulu anma etkinliği

Sarıkamış şehitlerine Çatalca'da duygulu anma etkinliği
Çatalca Kars - Ardahan - Iğdır Kültür Evi'nin Arif Nihat Asya Mesleki ve Anadolu Lisesi'nde Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenledi. kültür evi Başkanı Berkan Tar, “Sarıkamış bir kahramanlık destanıdır. Bu destanı unutturmayacağız” dedi

EKREM HACIHASANOĞLU- Çatalca Kars - Ardahan - Iğdır Kültür Evi ve Çatalca Kestanelik Şehit Mümin Demiralp Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin organize ettiği Sarıkamış şehitlerini anma programı Arif Nihat Asya Mesleki ve Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleşti. Düzenlenen anma etkinliğine, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Belediye Başkanı Mesut Üner, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İbrahim Hakkı Damat, Çatalca Kars - Ardahan - Iğdır Kültür Evi Başkanı Berkan Tar, Çatalca Kestanelik Şehit Mümin Demiralp Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdür Vekili Esen Yılmaz Güner, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi bir konferans verdi. Ayrıca “Tarihin Donduğu An Sarıkamış” isimli isimli tiyatro oyunu sergilendi. Oyunu izleyen davetlilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Şehitlerimize dua ettik

Etkinliğin ardından bir açıklama yapan Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, “Sarıkamış şehitlerimizi anmak için Arif Nihat Asya Mesleki ve Anadolu Lisesinde, Kars - Ardahan - Iğdır Kültür Evi'nin düzenlenen programa katıldık. Programda öğrencilerimizin hazırladığı tiyatro gösterisi ve Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi’nin konferansı çok etkileyiciydi. Şehitlerimiz için dua ettik ve lokma dağıttık. Sarıkamış, bir milletin beyaz destanıdır. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” açıklamasında bulundu.

habere-gom.jpeg

Birliğimiz pekişti

Çatalca Kars Ardahan Iğdır Kültür Evi Başkanı Berkan Tar ise katılımcılara teşekkür ederek, “Sarıkamış Şehitlerini anma etkinliğimiz, Çatalca Kars-Ardahan-Iğdır Kültür Evi Yönetimi tarafından gurur ve coşkuyla sponsorlukla gerçekleştirilmiştir. Siz değerli üyelerimizin katılımıyla daha anlamlı bir hale gelen etkinliğimizde, bir araya gelerek tarihimize olan sorumluluğumuzu bir kez daha hatırladık. Şehitlerimizi anma ve hatırlama amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikle birlikte, birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirdik. Siz değerli üyelerimize gösterdiğiniz ilgi ve katılım için teşekkür eder, bir sonraki etkinliğimizde buluşmak dileğiyle sevgi ve saygılarımızı sunarız” dedi.

Tarihin en büyük dramı

Programın konferans veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi ise izleyenleri Sarıkamış Destanı konusunda bilgilendirdi.

Dr. Mustafa Tanrıverdi konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “1914 senesinde Sarıkamış'ta tarihin en büyük dramı ve en büyük destanı yaşandı. Binlerce evladımız soğukta donarak şehit oldu. Binlercesi de düşmanla göğüs göğüse çarpışarak toprağa düştü. 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için harekata katılan askerlerimiz Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars'ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti. Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde sıcaklık eksi 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı” bilgisini verdi.

Allah'a teslim olmuşlardı!

Kurmay Subay Şerif Bey'in "Sarıkamış" adlı kitabından söz eden Dr. Mustafa Tanrıverdi , “Şerif Bey diyor ki; 'Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevk etmek istedim. Beni hiç görmedi. Zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik.' Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç ise Sarıkamış'ta gördüklerini, 'İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar. İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler. Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda. Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah'larına teslim olmuşlardı.' İşte şahitlerinin gözünden Sarıkamış” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler

Kaynak:EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.